Marţi,
25.01.2022
Cer Senin
Acum
-16°C

Festivalul dedicat artistului-filantrop George Enescu se încheie după acțiuni demarate în Sibiu și alte 8 orașe din 4 țări (CP)

Festivalul dedicat artistului-filantrop George Enescu se încheie după acțiuni demarate în Sibiu și alte 8 orașe din 4 țări (CP)

Proiectul „Omul cu vioara de aur” și Marele Război – legenda artistului soldat ajunge la final, după o serie de spectacole și activități desfășurate în perioada 1 noiembrie – 7 decembrie, ce au fost demarate în diferite colțuri ale țării și lumii, inclusiv la Sibiu.

Festivalul a avut ca scop promovarea și valorizarea personalității lui George Enescu ca mare muzician și om de cultură român, cu o contribuție semnificativă la întărirea moralului armatei române și a populației în perioada Primului Război Mondial. Astfel, prin intermediul unor ateliere, concerte și recitaluri a fost devoalată publicului latura socială, filantropică și patriotică a personalității lui George Enescu.

Cu o anvergură internațională, la fel ca personalitatea și recunoașterea lui George Enescu, proiectul a cuprins 4 țări – România, Republica Moldova, Franța și Anglia - dar și toate cele 3 regiuni istorice românești, prin orașe cu semnificații profunde pentru istoria națională: București, Chișinău, Iași, Cluj-Napoca, Alba Iulia și Sibiu.

O Românie a valorilor ce depășesc granițele ţării

 Personalitatea marelui compozitor a fost evocată prin recitaluri caritabile organizate în așezăminte sociale din Sibiu, București, Chișinău, Londra şi Rennes. Muzicieni din 4 ţări au prezentat un program artistic bazat pe compozițiile lui George Enescu, în 12 cămine de bătrâni, orfelinate și alte locații similare. Recitalurile au fost organizate în parteneriat cu "Sala cu Orga - Chișinău", "Trinity School - Londra" şi "Solidarite 35 Roumaine - Rennes". Pentru copii au fost organizate 10 atelierele-spectacol în școli din Sibiu, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Iași - producţii cu durata unei ore de curs, în care un cvartet de coarde a interpretat teme celebre din opera lui Enescu.

GeorgeEnescu1

De Ziua Naţională, Centenarul Marii Uniri a fost sărbătorit la casa memorială George Enescu, la Sinaia. Festivalul "1 decembrie acasă la George Enescu" a adunat 30 de tineri pianişti români, care au celebrat, prin muzică, 100 de ani de la nașterea României. Tot aici a fost organizată şi o expoziție de picturi şi desene realizate de copii, cu tema „George Enescu – soldatul artist”. Evenimentul s-a desfăşurat în parteneriat cu Fundația Pro Piano România.

George Enescu – erou şi în benzi desenate

 Copiii au avut ocazia să îl cunoască mai bine pe George Enescu nu doar prin muzică, ci şi prin intermediul unei reviste de benzi desenate, care a avut ca temă chiar viaţa acestuia. Acţiunea a urmărit activitatea și implicarea sa în primul război mondial, copilăria, debutul artistic, colaborările cu marii muzicieni ai vremii. Scenariul și dialogurile au fost realizate în limbile română, maghiară şi germană, produsul generat fiind un material didactic unic si original, potrivit copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 și 14 ani.

Săptămâna George Enescu în şcoli, derulată în luna noiembrie în şcoli din mai multe judeţe şi spectacolele de teatru interactiv, având în centru “Copilăria lui George Enescu” au completat tabloul acţiunilor dedicate omagierii personalităţii şi geniului lui Enescu.

Proiectul a fost cofinanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale din România.

IMG-1148

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus