Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Laudele lui Juncker pentru Dăncilă: „Guvernul e pregătit pentru președinția UE, evoluția statului de drept e un alt subiect”

Laudele lui Juncker pentru Dăncilă: „Guvernul e pregătit pentru președinția UE, evoluția statului de drept e un alt subiect”

Cu mai puțin de o lună înainte de preluarea președinției UE de către România, șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, laudă Guvernul de la București, afirmând că acesta e pregătit să preia dosarele europene de la 1 ianuarie 2019. Junker crede că subiectul privind evoluția statului de drept din România este un alt subiect ce nu va afecta președinția rotativă a României.

Jean-Claude Juncker a susținut o conferință de presă comună cu premierul României, Viorica Dăncilă, la Bruxelles, după o reuniune a Colegiului comisarilor europeni.

„Am constatat că guvernul român este bine pregătit pentru președinția UE. La 1 ianuarie 2019 se împlinesc 12 ani de când România e membră a UE. Atunci am avut impresia că a avut loc o conciliere a Europei. Fără România UE n-ar fi completă, astăzi e completă. Astăzi face parte din familia europeană și este ancorată pentru totdeaua în această familie”, a spus Juncker la conferința de presă.

Președintele Comisiei Europene crede că „România va ști să gestioneze urmările Brexitului în modul cel mai bun”, dar subliniază că țara noastră are în față atribuții extraordinar de dificle. „Trebuie să cădem de acord, în calea spre Summitul de la Sibiu asupra liniei de bază a cadrului financiar multianual. Avem 257 de propuneri legislative. Președinția austriacă va finaliza multe dosare, dar o să-i rămână mult de lucru României pentru o perioadă scurtă, pentru că Parlamentul European își va înceta activitatea în aprilie (...) Am văzut azi cât de bine sunt pregătiți miniștrii în domeniile lor”, a adăugat Juncker.

Declarațiile lui Jean-Claude Juncker vin în contrapunere cu ultimele declarații făcute la București inclusiv de șeful statului, Klus Iohannis, potrivit căruia miniștrii români n-ar fi pregătiți de preșeinția europeană. Mai mult decât atât, Juncker spune că „mai sunt unele divergențe în ceea ce privește evoluția statului de drept, dar acest lucru nu privește președinția UE, ci ține de relația bileterală între România și Comisia Europeană sau UE”.

În concluzie, șeful executivului european s-a mai arătat convins că înainte de a-și încheia mandatul, adică în anul 2019, „vom primi România în spațiul Schengen. Mai sunt eforturi de făcut, dar vom obține acest rezultat”.

La râdul ei, premierul Viorica Dăncilă a spus că „România își dorește o președinție ambițioasă, dar și realistă”. Și a replicat că „în România este respectat statul de drept”.

„Aș vrea ca România să aducă bunul simț românesc în procesul european”, a încheiat Juncker conferința de presă la sesiunea de întrebări-răspunsuri, atunci când jurnaliștii i-au spus că declarațiile sale de la început „sunt suprarealiste” față de ce se întâmplă la București.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

feminista

Acum 5 ani

Felicitari, doamna! Daca renuntati si la rulourile acelea caraghioase de la ceafa si repetati de 2 ori ce aveti de spus, se schimba treaba!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus