Joi,
13.06.2024
Parțial Noros
Acum
23°C

42.000 de copii și mai bine de 17 milioane de lei. Laptele, cornul și fructele elevilor lipsesc de trei luni

42.000 de copii și mai bine de 17 milioane de lei. Laptele, cornul și fructele elevilor lipsesc de trei luni

La trei luni de la începerea noului an școlar, cei aproximativ 42.000 de preșcolari și elevi sibieni îndreptățiți să fie incluși în programul cunoscut sub numele de “Cornul și laptele“ nu primesc produsele pentru care au fost alocate mai bine de 17 milioane de lei, fără TVA. Motivul: birocrația.

În fața Școlii gimnaziale nr. 2 din municipiul Sibiu, din hărmălaia copiilor ieșiți de la ore, răspunsurile la întrebarea “vă e dor de corn, lapte și mere?“ sunt destul de pestrițe. “Da, nu, mai mult de lapte, mie îmi plăcea și cornul“ sau “să știți că anul acesta n-am mai primit“ sunt câteva din răspunsurile date de elevi.

“Pentru o treime din elevii noștri era important“

Mai “relaxați“ deoarece în aceste prime trei luni n-au mai avut bătăile de cap generate de acest program, directorii unităților de învățământ din Sibiu, contactați de Turnul Sfatului, au arătat că, totuși, lipsa programului este resimțită de elevi. “Au mai întrebat de lapte și corn, dar nu putem spune că avem abandon școlar din cauză că deocamdată nu sunt distribuite aceste produse. Care, atunci când ne erau livrate, erau consumate cam de 70 – 80% din elevii noștri“, arată Violeta Solomon, directoarea școlii generale din Arpașu de Jos.

Pentru mulți preșcolari și elevi, însă, cornul, laptele și fructul împărțit de la școală era o masă așteptată zi de zi. “La noi livrarea acestor produse era făcută de două ori pe săptămână. Aș aprecia că aproximativ o treime din elevii noștri așteptau aceste produse, pentru ei erau importante aceste gustări oferite gratuit. Și mai avem situații în care copiii ne întreabă când va fi reluată furnizarea“, spune și Gabriela Dincă, directoare a școlii din comuna Alma.

Cum nu funcționează aparatul birocratic

A fost dată total peste cap implementarea programului cunoscut după numele “cornul și laptele“ și implementat în toate grădinițele și școlile acreditate de 16 ani. Și asta după ce, în vara acestui an, autoritățile centrale au decis să modifice sistemul (prin obligarea autorităților locale să încheie contracte cadru multianuale, prin introducerea unor criterii suplimentare de calitate, prin diversificarea produselor oferite etc).

Deși au fost transpuse în legislație încă de la începutul anului, toate aceste modificări au mai avut de așteptat după resursa financiară. Iar mai apoi lucrurile s-au împotmolit la o altă instituție, respectiv ANAP-ul. “Consiliul Județean Sibiu a lansat licitația cu puțin timp înainte de începerea anului școlar din cauza faptului că sumele aferente Programului pentru școli al României nu au fost comunicate din timp de guvern, ci doar în luna iulie. În plus, durata pentru verificarea și validarea documentației de licitație la Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) a fost de aproximativ două luni“, anunțau reprezentanții CJ Sibiu (responsabili de implementarea programului în discuție), în cursul lunii septembrie. De aceleași perioade lungi consumate pentru verificarea documentațiilor de către ANAP s-au plâns, de exemplu, și reprezentanții CJ Vâlcea. În cazul lor, documentația de licitație a fost respinsă de inspectorii ANAP de două ori, fiind solicitate modificări.

Ofertanți cu un trecut discutabil

Procedura de atribuire a contractelor de furnizare și distribuție, în județul Sibiu, a cornului, laptelui și fructelor a fost lansată în data de 6 septembrie 2018 (cu patru zile înainte de începerea anului școlar), termenul de depunere a ofertelor fiind stabilit pentru ziua de 12 octombrie. În cadrul licitației au fost depuse cinci oferte: Prioritar Impex SRL din Hunedoara (a mai furnizat mere elevilor sibieni și în anul școlar trecut), Isis Pan din Craiova, Simultan SRL din Timiș (procesator de lapte) și Logistic Media Pop Art SRL (o societate care a fost implicată în mai multe scandaluri legate de furnizarea cornului și laptelui în mai multe județe din țară – detalii aici). Cea de-a cincea ofertă aparține asocierii formată din GTPD SRL din Târgu Jiu (companie de distribuție pe raza județului Gorj) și Biscotto SRL din județul Timiș (al cărui nume este implicat într-un caz petrecut în județul Arad, unde o elevă a descoperit o lamă de ras într-un corn – detalii aici).

Deocamdată mai durează, dar la anul va fi mai bine

Cele cinci oferte mai sus menționate sunt încă în faza de evaluare, arată reprezentanții Consiliului Județean Sibiu, la solicitarea Turnul Sfatului. “Se estimează ca în cursul săptămânii 10 – 14 decembrie să se realizeze raportul procedurii de atribuire, verificarea acestuia de către observatorii ANAP, după care să se comunice rezultatul procedurii către ofertanți“, arată reprezentanții CJ Sibiu, pentru Turnul Sfatului. Potrivit acestora, primele contracte ar putea să se semneze, cel mai devreme, în perioada 17 – 21 decembrie. Dar asta în cazul în care atribuirea contractelor nu va fi contestată, fapt care ar putea prelungi pe termen greu de estimat semnarea contractelor și demararea furnizării produselor pentru elevi.

Reprezentanții CJ Sibiu mai arată că aceste sincope nu se vor repeta și la anul. “Având în vedere că prezenta procedură de achiziție publică se va finaliza prin încheierea unor acorduri cadru, care vor cuprinde atât anul școlar 2018 – 2019, cât și anul școlar 2019 - 2020, menționăm faptul că distribuția produselor pentru anul școlar 2019 - 2020 va începe la timp, fără a suferi întârzieri“, mai comunică autoritățile județene.

Zone și loturi

Din acest an școlar, județul a fost împărțit în trei în cadrul programului de furnizare a laptelui, cornului și merelor. În zona 1 au fost incluse Mărginimea Sibiului și Țara Oltului (aproximativ 9.500 de elevi), în zona 2 au fost incluse unitățile școlare din Țara Secașelor și municipiul Sibiu (aproximativ 16.000 de elevi), în timp ce Valea Hârtibaciului, Valea Târnavelor și zona Mediașului au fost reunite în zona 3 (tot aproximativ 16.000 de elevi).

Iar pentru fiecare din această zonă, contractele au fost împărțite pe câte trei loturi: pentru lapte și produse lactate, pentru produse de panificație și, respectiv, pentru fructe (mere și pere).

Iar tot din acest an școlar, preșcolarii și elevii ar trebui să primească produse mai calitative, având în vedere criteriile minime prevăzute în documentația de licitație. De exemplu, produsele de panificație să fie din făină integrală, îmbunătățite cu semințe. Produsele vor fi împărțite elevilor în funcție de zilele săptămânii. “Pe parcursul unei săptămâni, unui preșcolar/elevi i se acordă două porții de mere și pere (în zilele de joi și vineri ale fiecărei săptămâni), două porții de lapte UHT (în zilele de marți și miercuri ale săptămânii) și o porție de produs lactat – iaurt (în ziua de luni a fiecărei săptămâni) și cinci porții de panificație (corn/baton și biscuiți/covrigi – livrare în ziua de luni și miercuri). Pentru asigurarea diversității, porția de mere și cea de pere vor fi însoțite de o porție de biscuiți/covrigi, iar porția de lapte UHT și produs lactat va fi însoțită de corn/baton“, se arată în caietul de sarcini al licitației.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

sibianca

Acum 5 ani

Bani aruncati degeaba. Mai bine s-ar construi scoli unde toti copiii sa aiba posibilitatea sa invate in scoli numai de dimineata.
Raspunde

Andu

Acum 5 ani

Bombe cu ceas cornurile pline de toate, zahar, faina alba si laptele pasteurizat, componenta lui fiind asemenatoare cu a plasticului in multe cazuri. Nu exista seriozitate si responsabilitate, ci doar interese pentru contracte cu statul luate de oamenii lor.. Astfel nu imi explic de ce nu poate copilul primi un mar sanatos, o portocala.
Raspunde

Ar Pas

Acum 5 ani

La Arpașu de Jos există o brutărie care livrează pâine în județ, Valencia Trading, dar cornurile la școală vin din alt județ. A doua anomalie: laptele vine de departe, în timp ce oamenii din sat au vaci și bivolițe...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus