Vineri,
12.08.2022
Ploi Scurte
Acum
14°C

Consiliul local vrea să știe câți elevi din Sibiu au părinții plecați peste hotare. Cum va colecta informațiile

Consiliul local vrea să știe câți elevi din Sibiu au părinții plecați peste hotare. Cum va colecta informațiile

Direcția Asistență Socială din cadrul Consiliului Local Sibiu a trimis o adresă școlilor din municipiu în care solicită date privind evidența elevilor care au un părinte sau ambii plecați în străinătate. Totodată, este solicitată informația privind numărul copiilor reveniți în țară după o perioadă de ședere în străinătate alături de părinți mai mare de un an.

Astfel, directorii școlilor din Sibiu trebuie să transmită până pe data de 20 decembrie „evidența elevilor și preșcolarilor (...) care au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate sau care au revenit în țară după o perioadă de ședere în străinătate mai mare de un an și care locuiesc efectiv în municipiul Sibiu”.

Potrivit directorului executiv al Direcției Asistență Socială (DAS) Sibiu, acest lucru se face conform unei hotărâri de guvern din anul 2015 pentru aprobarea „Procedurii de monitorizare a modului de creștere și îngrijire a copilului cu părinți plecați la muncă în străinătate și a serviciilor de care aceștia pot beneficia”. Astfel, conform acestui document, adoptat de Guvernul Ponta, fiecare unitate școlară are obligația de a transmite lista nominală a acestor copii în cel mult 15 zile calendaristice de la solicitare. Lista trebuie să cuprindă numele și prenumele copilului, numele și prenumele părinților sau, după caz, ale părintelui și adresa de domiciliu a acestuia.

Ce fac autoritățile cu această listă?

După primirea datelor, serviciul public de asistență socială are obligația de a se deplasa la fiecare adresă din listă și de a verifica dacă sunt respectate prevederile Legii privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

După efectuarea vizitei, reprezentantul serviciului public de asistență socială întocmește un raport privitor la evoluția copilului și a modului în care acesta este îngrijit, care să cuprindă în mod obligatoriu informații cu privire la performanțele școlare, starea fizică a copilului, grupul de prieteni și anturajul copilului/copiilor. Ulterior, concluziile sunt comunicate și persoanelor desemnate de către instanță să se ocupe de creșterea și îngrijirea copilului, care sunt sprijinite în luarea unor măsuri în funcție de cauzele identificate. În situația în care în familie sunt îngrijiți mai mulți copii se întocmește un raport unic pe familie, care cuprinde în mod obligatoriu informații pentru fiecare copil, inclusiv pentru cei care nu sunt de vârstă școlară.

Cum va fi colectată informația din școli

În adresa trimisă școlilor, DAS recomandă ca informațiile să fie colectate și verificate „prin discuții avute cu părintele/persoana în grija căreia a rămas copilul cu ocazia ședințelor cu părinții sau întrevederilor individuale cu aceștia”.

„Referitor la părinții care vă informează că intenționează să plece la muncă în străinătate și vor lăsa copilul în grija altei persoane/rude vă rugăm să-i informați să ne contacteze de urgență întrucât în conformitate cu prevederile (...) Legii privind protecția și promovarea drepturilor copilului, în situația în care ambii părinți sau părintele unic susținător urmează să plece la muncă în străinătate, aceștia au obligația de a notifica Direcției de Asistență Socială de la domiciliu intenția de a pleca la muncă în străinătate, de a desemna persoana care se va ocupa de întreținerea copilului și de a-și delega autoritatea părintească către acea persoană pentru o perioadă de cel mult un an”, se mai menționează în adresa DAS.

Cum se procedează în cazul copiilor cu părinții divorțați

Situația elevului care are părinții divorțați a fost de asemenea clarificată în solicitarea reprezentanților DAS.

„Subliniem că situația elevului care are părinții divorțați și locuiește împreună cu părintele la care i s-a stabilit domiciliul (celălalt părinte fiind plecat la muncă în străinătate) nu trebuie raportată decât dacă părintele la care elevul are stabilit domiciliul/locuința este plecat la muncă în străinătate, iar copilul a rămas în grija altei persoane/rude”, explică aceștia.

Amintim că anterior Turnul Sfatului a solicitat Inspectoratului Școlar Județean Sibiu o statistică privind copiii care au părinții plecați peste hotare. Conform situației din luna martie, în total, în judeul Sibiu erau 1.415 elevi cu părinții plecați la muncă în străinătate. Numărul lor era aproape dublu în decembrie 2017, când în evidențele IȘJ erau înscriși 2.262 de tineri.

http://www.turnulsfatului.ro/2018/10/23/cati-elevi-din-sibiu-au-parintii-plecati-peste-hotare-ce-discuta-cu-consilierii-scolari/

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

nobody like everybody

Acum 3 ani

Se tot utilizeaza expresia " plecati la munca " in strainatate. Gresit, se poate pleca in strainatate si cu alte scopuri ( la studii, prin casatorie sau in vederea casatoriei, pentru a scapa de urmarirea penala sau pentru a te sustrage de la orice fel de raspundere legala, pentru a scapa de obligatiile familiale, pentru ca te-ai saturat de tot, pentru motive religioase si lista poate continua ). De aceea consider ca textul de lege trebuie adaptat strict pe ceea ce urmareste si anume protectia copilului, modul in care viata si dezvoltarea acestuia sunt afectate de lipsa unuia sau ambilor parinti. Nu cred ca parintele sau parintii trebuie neaparat sa fie la Deggendorf sau Milano ori la Birmingham sau Larnaca in loc de Vaslui sau Constanta, Bucuresti sau Arad pentru ca tanarul vlastar din Sibiu sa fie neglijat Dar s-a inradacinat ideea asta imbecila ( daca este preluata intr-un text de lege) ca plecatul " dincolo " se face exclusiv pentru munca, sau , iarasi expresie consacrata " o viata mai buna "....
Raspunde

lol

Acum 3 ani

Asa nedumerire am si eu! E o miscare pentru protectia drepturilor copilului sau e anti-diaspora? Daca parintele e plecat la munca la Galati, de ex, intra copilul in atentia autoritailor sau nu? Unul dintre aspectele urmarite la evaluare se refera la modalitatea/nivelul la care contribuie parintele ptr ingrijirea celui mic? Ca suma de bani? Cum ramane cu protectia datelor cu caracter personal, e cineva obligat sa dea astfel de date oricui le solicita?... sau se bazaeaza numai pe faptul ca toarna altul aceste informatii... In 88 cred, elevii au primit niste formulare ptr a completa pe cine au in strainatate si ce alti colegi/ vecini stiu ei ca ar avea rude sau prieteni in strainatate...Tot ptr protectie!
Raspunde

nobody like everybody

Acum 3 ani

Add on : In cazul in care legea urmareste altceva sau si altceva decat bunastarea copilului, de exemplu colectarea de informatii privind cash - flow -ul avand ca sursa veniturile banesti pe aceasta filiera ( banii trimsi in tara de catre parinti care locuiesc/lucreaza in strainatate ) atunci textul de lege e corect formulat dar insidios in aplicare. ....ceea ce nu m-ar mira....
Raspunde

Albastru

Acum 3 ani

Mie imi suna a lege comunista; sa se inregistreze la Asistenta sociala cei care au nevoie de ajutor. Copiii sa primeasca un pliant cu ce ajutor pot solicitata parintii, bunicii, etc. si in ce conditii. Toti copiii nu unii sau altii. Blocheaza asistenta sociala cu birocratii inutile si in vremea asta vedem copii cersind la kaufland, murdari, imbracati in zdrente si altele asemenea.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus