Luni,
16.09.2024
Ploi Scurte
Acum
11°C

Doi ani până la blocaj

În cel mult doi ani, Sibiul va avea deja semnate contractele de finanțare și, cel mai probabil, va avea și scoase la licitație contractele de execuție pentru lucrările pe care le are în vedere din fondurile europene nerambursabile. Modernizarea Căii Dumbrăvii, amenajarea malurilor Cibinului, crearea unui nou parc în cartierul Tilișca, extinderea mai multor școli sunt doar câteva din proiectele pentru care, cam în aceeași perioadă, vin banii europeni și, deci, încep și lucrările. Dacă mai avem în vedere și cele două parcări subterane (de la Gară și Piața Cibin), eternul proiect de amenajare a străzilor (inclusiv cele de pământ), stadionul care ar trebui să intre în a doua etapă de modernizare (de fapt etapa aia de ”adevărată” modernizare), este suficient să ne dăm seama că 2020 va fi un an plin, aidoma celor care vor urma.

Apoi, cam tot în 2020 se vor fi ”copt” deja și proiectele celor de la Apă Canal, care din fondurile alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare, ar cam urma să tot lanseze lucrări de vreo 150 de milioane de euro. Majoritatea, în Sibiu și în zonele din împrejurimi.

Consiliul Județean Sibiu are, deja, semnate contracte de finanțare nerambursabilă de peste 100 de milioane de euro. Aici lucrurile s-au mișcat un pic mai repede, în sensul că unele drumuri fac deja obiectul mai multor licitații care precedă execuția. Grosul lucrărilor, însă, tot către 2020 se anunță.

Mai puneți lucrările din celelalte orașe și comune ale județului, mai puneți celelalte lucrări din bugetele naționale și închipuiți-vă densitatea de lucrări ce ar urma scoase la implementat peste doi ani.

Problema care se va naște, însă, în acel douăzeci – douăzeci (să priceapă și cei care o admiră și susțin pe premierul Viorica Dăncilă) este cine naiba va și executa acele lucrări. Ce firme se vor găsi cu capacitate de lucru să se înhame la șantiere care se tot plămădesc lunile acestea suplimentar peste lucrările obișnuite de peste an.

Căci, dacă luăm numai cazul lucrărilor publice din orașul Sibiu, vedem cam aceleași patru – cinci  firme peste tot. Geiger, Construcții SA, Terra Building, Comtram, Euras (pentru lucrările pe monumente istorice) și, din când în când, mai apare și o Hidroconstrucția din București sau ceva firme din Mediaș. Aceleași și aceleași firme participă la licitațiile de la Sibiu, pentru că altele nu sunt. Restul marilor firme de construcții din Sibiu și din apropiere preferă să lucreze în zona privată, e suficient de lucru și acolo.

Din alte părți ale țării, iarăși e puțin probabil să apară oferte de constructori. La fel cum la Sibiu în jurul lui 2020 va începe să curgă din țeava fondurilor nerambursabile, la fel se întâmplă și în majoritatea județelor țării. Ca exemplu, e suficient de amintit că în cam același stadiu cu proiectele pe infrastructură mare mai sunt și companiile de apă din alte vreo 32 de județe. Și toate acestea, în cam același timp, vor lansa, în fiecare județ, licitații pentru lucrări de miliarde de euro, în total. Cine să le implementeze?

În doi ani – deci foarte curând – șantierele țării ăsteia ar putea deveni foarte, foarte goale. Pline de bani, dar goale, pentru că nu mai există muncitori care să asigure dezvoltarea actualelor firme de construcții sau apariția unora noi. Peste doi ani, țara asta se va bloca un pic mai mult decât este acum. Și asta în condițiile în care au trecut deja ani de când nu doar constructorii (ci și transportatorii, cei din domeniul HoReCa, practic, mai toți antreprenorii) se plâng de lipsa forței de muncă.

În tot peisajul acesta, Dragnea și Tăriceanu și compania lor o tot moșmondesc cu modificările legilor penale, cu amnistii și grațieri. De doi ani aceasta este prioritatea lor și nu se sfiesc să recunoască asta. Peste doi ani, când mandatul actualei majorități PSD-ALDE, susținută de UDMR, se va încheia, vom avea o țară un pic mai blocată decât acum, pentru că noi, la fel ca toți pesediștii și cei din ALDE, am stat să îl ascultăm pe Dragnea cum face apologia îndreptării erorilor din Justiție. Și n-am făcut nimic să vedem cum naiba poate face țara asta să își termine măcar lucrările pentru care vin bani nerambursabili. Mulți, foarte mulți bani.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

rosu

Acum 5 ani

Daca trece gratierea, iasa baietii odihniti de la racoare. Sa vezi tu forta de munca!
Raspunde

Toma

Acum 5 ani

Majoritatea actuala de guvernare si parlamentara nu a avut niciodata interese comune cu ale romanilor.Interesele lor au fost doar personale pentru a fura si a-si apara interesele si averile personale!Pensii speciale(cand n-ai facut nimic),salarii,indemnizatii fara numar.Acordarea de salarii majorate bugetarilor nu a rezolvat nimic:sanatatea este pe butuci,invatamantul este in agonie,administratia este in deriva,pensionarii au luat inca o teapa mare,preturile au explodat,mai pe scurt se traieste mai rau!Iar acum vor da drumul din inchisori la cateva mii de infractori.Poate fi ceva mai rau?Cred ca trebuie mai multa luciditate la urmatoarele votari;credeti ca vom fi in stare?
Raspunde

Cetatean urban

Acum 5 ani

Pai stim statistic. Sunt cam 3 milioane de prosti, comunisti, hoti, si cacaciosi pe post de impinge foaie in atatea sinecuri platite de stat. Asta este psd. Cu astia nu ajungem nicaieri, dimpotriva Asa ca la vot data viitoare, ca 4 ani de psd inseamna 4 ani pierduti plus inca 4, cu indulgenta, pentru a repara ce au facut idiotii
Raspunde

Vasile H

Acum 5 ani

Cred că situația nu va fi chiar așa dramatică din perspectiva disponibilității forței de muncă. 2019 va fi un an al frânării, vor fi mult mai puține proiecte imobiliare noi. Acestea absorb o mare parte din muncitori. Aceștia vor fi disponibili și în căutare de muncă iar proiectele din bani publici vor veni la fix în acest context. Pe termen lung însă e clar că vom avea oameni din alte țări (Nepal, Vietnam, Filipine) care vor veni/vor fi aduși să lucreze pe șantiere.
Raspunde

rosu

Acum 5 ani

Daca vin asiaticii, se va rezolva si problema cainilor comunitari. ;-)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus