Miercuri,
20.10.2021
Cer Senin
Acum
15°C

Cu Tursib-ul la schi? “Autobuzele nu sunt în concordanță cu programul Păltinișului și nevoile turiștilor“

Cu Tursib-ul la schi? “Autobuzele nu sunt în concordanță cu programul Păltinișului și nevoile turiștilor“

Autobuzele societății de transport public din Sibiu nu sunt corelate cu programul de funcționare al pârtiilor, arată operatorii turistici din Păltiniș. Prin urmare, tinerii care folosesc aceste mijloace de transport stau câte două ore afară, după ce coboară din autobuze, așteptând punerea în funcțiune a instalațiilor ori deschiderea câte unui local.

Duminică dimineața, aproximativ 30 de tineri au coborât în stația de la Arena Platoș. Două ore au avut de așteptat până s-au deschis pârtiile, al căror program de funcționare începe de la 10:00. Seara, la cursa care pleacă la ora 17:30 din Păltiniș, mai bine de 70 de tineri așteptau să se întoarcă la Sibiu, iar spațiile de depozitare ale autobuzului s-au dovedit neîncăpătoare pentru echipamentele de schi și snowboard. De altfel, nici în autobuz tinerii pasionați de sporturile de iarnă nu au găsit spațiu suficient.

În acest context, administratorii Arena Platoș consideră că orarul Tursib pe traseul Sibiu – Păltiniș ar putea fi optimizat cel puțin pe perioada iernii, când pârtiile sunt principala atracție a stațiunii. Alternativa transportului public pentru a urca la Păltiniș este benefică și pentru că ar mai decongestiona parcările din zonă, supra-aglomerate în timpul sezonului de schi. “Noi ne dorim ca oamenii care vor să vină la schi să nu se blocheze din cauza parcării. Poate devenim un pic cam comozi și fiecare vrea să urce cu mașina personală la Păltiniș, să nu aștepte după un prieten. La întoarcere poate unul vrea să coboare la o anumită oră, altul vrea să mai stea. Noi încercăm poate să ne educăm, până la urmă este vorba despre toată lumea, poate reușim să urcăm cu mai puține mașini și să încercăm mai mult varianta de transport în comun, cu autobuzele Tursib. Pe noi asta ne-ar ajuta enorm. Dacă știi că ai autobuz din oră în oră ți-e mult mai ușor să spui: L-am pierdut pe acesta, mai stau o jumătate de oră pe pârtie, apoi mă pregătesc de plecare. Avem nevoie de ajutor și de înțelegere din partea Tursib”, a declarat managerul Complexului Arena Platoș, Ana Tincu Lutghart.

Discuțiile care nu au mai avut loc

În prezent, pe traseul dintre Sibiu și Păltiniș circulă un singur autobuz. Plecarea din Sibiu este programată, din stația de la Gara CFR, la orele 07:00, 11:00 și, respectiv, 16:00. Înapoi, autobuzul pleacă din Păltiniș la 09:00, la 13:30 și la 17:30. De cealaltă parte, pârtiile de la Arena Platoș se deschid la ora 10:00 și se închid la 16:00 în timpul săptămânii (la ora 21:30, respectiv 17:00 sâmbăta și duminica). Pe pârtia Oncești, telescaunul este pornit în jurul orei 11:00 până la 17:00, de vineri până duminică programul de funcționare fiind extins până la ora 18:00.

Directorul Tursib, Dan Căprariu, arată că, pentru cursa de la ora 07:00, din Sibiu, nu se pot face modificări. “La cursa de la șapte dimineața, noi avem abonați pe cei care lucrează în Păltiniș. Sunt abonamente care se fac pe tot parcursul anului, deci ora de plecare a fost fixată pentru că atunci există cerere. Iar cu același autobuz nu există condițiile de a putea face o nouă cursă, care să plece din Sibiu în jurul ore 09:00“, spune Dan Căprariu.

El spune că societatea pe care o conduce este deschisă discuțiilor cu cei interesați de modificarea frecvențelor sau a orarului. “Acum câțiva ani s-au mai solicitat curse suplimentare, inclusiv cu plecare mai târzie, în jurul orei 20:30, tot pentru a deservi turiștii care mergeau la schi. Dar atunci nu au prea fost călători și s-a renunțat la aceste curse suplimentare. Dar acum nu a venit nimeni să discute cu noi o creștere de frecvențe pentru acest traseu“, afirmă Dan Căprariu.

Reprezentanții Arena Platoș arată că, de fapt, chiar și în cursul acestui an au depus o solicitare în atenția conducerii Tursib, pentru a pune “în concordanță programul stațiunii și nevoile clienților“. “Pentru a putea menține ofertele de iarnă atractive și pentru a putea încuraja tinerii să urce la schi, în perioadele de vacanță, 22.12.2018 – 13.01.2019 ; 02- 10.02.2019 plus weekenduri, programul autobuzelor Sibiu – Păltiniș - Sibiu ar trebui adaptat/suplimentat pentru tinerii din Sibiu. Un exemplu bun este cel ce pleacă la ora 7:00 din Sibiu, sosirea în Păltiniș fiind la 8:00, oră la care, stațiunea nu este deschisă pentru public. În aceste condiții, cei ce urcă de dimineață au două ore de așteptat în frig pentru a se putea bucura de pârtii. Pe această cale, vă solicit o întâlnire pentru a putea găsi varianta cea mai bună pentru ambele“, se arată în adresa pe care cei de la Arena Platoș au transmis-o departamentului Transport al Tursib la jumătatea lunii octombrie.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

McD

Acum 2 ani

De ce nu se concesioneaza traseul unor firme private daca Tursib-ul nu este in stare sa asigure autobuze macar din 2 in 2 ore in sezon? Le este frica de concurenta sau vor sa-si bata joc de omeni in continuare cu largul concurs al Primariei Sibiu si Consiliului Judetean, institutiile care acorda licentele de transport...
Raspunde

Alex

Acum 2 ani

Bine, bine, daca nu se pot face curse suplimentare cu acelasi autobuz, atunci sa se mai introduca un autobuz pe aceasi ruta. Ca doar e pe bani.
Raspunde

Eddy Merckx

Acum 2 ani

Nu au fost călători sau nu au avut bilete ?
Raspunde

Andrei

Acum 2 ani

Tursibul are acelasi program la cursa de Paltinis de cand ma stiu eu si am cam 45 de ani. Si pe vreme lu’ Ceasca tot din gara ( nu cred ca e cea mai buna varianta) si tot la orele alea. Asa ca, daca merge asa....de ce sa schimbe? Pentru ei cea mai buna varianta e concurenta....dar daca nu o au....
Raspunde

adi

Acum 2 ani

Pe vreme lu’ Ceasca autobuzele plecau din Sibiu la 7; 9; 11; 13; 15,30; 17,30 si din Paltinis plecau la 5,30; 9; 11; 13; 15; 17,30. Erau doua autobuze care urcau si coborau in contratimp. Cel care urca din Sibiu la 17,30 ramanea peste noapte la Paltinis si pleca spre Sibiu la 5,30! Erau oameni care locuiau in Paltinis si munceau la Sibiu... Dar se mai si vindeau bilete... Acum, e alta situatie...
Raspunde

marius

Acum 2 ani

Eu as zice sa deschida partiile la 8.30 cum se obisnuieste in toate tarile cu traditie.
Raspunde

Razvan

Acum 2 ani

Am fost unul din pasagerii acelei curse, si am stat in picioare timp de o ora pana ce autobuzul a ajuns in Sibiu, vreau sa spun ca am crezut ca ma aflu la o sauna si raman fara aer tinanduma cu mainile de bara ca sa nu cad, pe deasupra skiurile mele aproape noi cumparate acum 3 saptamani arata ca dupa bombardamente si bineinteles ca nimanui nu I pasa de acest lucru... by the way o solutie ar fi sa se suplimenteze autobuzele dupa ora 17:30 pentru a nu se crea astfel de aglomerari aproape in fiecare zi. Sper ca cineva sa tina cont de aceste pareri si sa se ia masuri.
Raspunde

jonyjon

Acum 2 ani

Cine impiedica administratorii partiilor sa le deschida la 8, daca tot plang de mila turistilor?
Raspunde

Mihai

Acum 2 ani

Acum intreb si eu, arena platos de ce nu s-ar putea deschide ceva mai devreme? Inteleg ca Tursib este vai mama lui, dar Arena Platos....? Daca ati deschide mai devreme ati impartii cumva oamenii in cei care vin devreme si pleaca si ceva mai repede. Care ar fi pierderea celor de la Arena? Nu pot face ceva cu unii, incerc cu altii! Zile faine!
Raspunde

Mihai D

Acum 2 ani

Bine ca se chinuie oamenii ăștia sa facă pârtii și sa le întrețină la un nivel optim si tursibul nici măcar un program de transport decent nu poate realiza. Șoferi badarani, autobuze într-un mare hal, program făcut pe genunchi. Redefinit normele traiului bun și nesimțirii!
Raspunde

calator

Acum 2 ani

Ma intreb cum se mai poate mira cineva de mizeria numita Tursib. Cu ce este in concordanta Tursib-ul ? Tursibul e pe alta lume, fara nicio legatura cu nevoile sibienilor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus