Duminică,
27.11.2022
Innorat
Acum
2°C

88 de milioane de euro. Cadoul pentru Sibiul din 2019

88 de milioane de euro. Cadoul pentru Sibiul din 2019

Darea de seamă a administrației orașului Sibiu pentru banii cheltuiți indică faptul că și în acest an excedentul bugetar este unul în creștere. De la 80 de milioane de euro anul trecut, Sibiul se poate “lăuda“ cu un excedent de peste 88 de milioane de euro acum. Cu toate acestea, ca o premieră a ultimilor șase ani, bugetul investițiilor realizate a reușit să îl depășească sensibil pe cel din anul anterior.

82 de milioane de euro a fost suma pe care Primăria Sibiu s-a angajat la începutul lui 2018 să o investească în primele 11 luni ale acestui an în diferite obiective publice, de la stadion la Liceul de artă sau de la străzi noi la parcuri de distracții. Din acești bani, investițiile decontate până la finalul lui noiembrie 2018 au fost de 12,2 milioane de euro, potrivit Execuției bugetare a Sibiului, aprobată de consilierii locali ai orașului în ultima ședință ordinară din acest an.

Iar dacă la cele aproape 70 de milioane de euro “economisite“ din bugetul de investiții adăugăm și cele 17,9 milioane de euro care nu au mai fost cheltuite din bugetul de funcționare, rezultă că Sibiul încheie primele 11 luni din 2018 cu un excedent bugetat de aproximativ 88 de milioane de euro (valoare care va mai crește cu sumele aferente lunii decembrie 2018).

Comparativ cu execuția de acum un an, situația Sibiului nu s-a schimbat foarte mult. La finalul lui noiembrie 2017, Primăria Sibiu raporta un excedent bugetar de peste 80 de milioane de euro, motivând că nu a putut cheltui mai mult din cauză că bugetul de stat a fost adoptat târziu (în martie), fapt ce a determinat întârzieri în lansarea investițiilor.

Anul acesta, însă, reprezentanții Primăriei Sibiu nu mai insistă pe procentul de realizare a investițiilor (de 14,96% realizat în primele 11 luni din acest an, față de 15,81% în primele 11 luni din 2017), ci pe sumele reale investite. Care sunt mai mari decât cele de anul trecut. “Cheltuielile secțiunii de dezvoltare aferente trimestrului IV din 2018 au înregistat o creștere de 13,22 milioane de lei, respectiv 56,25 milioane de lei în trimestrul IV 2018, față de 43,03 milioane de lei în trimestrul IV 2017“, se arată în raportul întocmit de Biroul Buget din cadrul Direcției Economice a Primăriei Sibiu. Totodată, administratorii Sibiului arată că frontul de lucru este unul larg, prin prisma contractelor încheiate și a lucrărilor scoase la licitație. “Până în prezent au fost încheiate contracte de realizare a investițiilor publice în valoare totală de 130,7 milioane de lei și sunt în derulare proceduri de achiziții pentru investiții publice în valoare totală de 48,08 milioane de lei“, mai arată sursa citată.

Alte 12 milioane sunt “în bancă“

Pe lângă excedentul bugetar mai sus amintit, orașul mai are alte câteva zeci de milioane de lei și în conturile deschise la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. De la această bancă, Sibiul a împrumutat 65,5 milioane de lei în decembrie 2015, pentru a-i investi în modernizarea celor peste 100 de străzi de pământ pe care orașul le număra la acea dată.

Toate cele i 65,5 milioane de lei ar fi trebuit cheltuite până la finele acestui an, după cum se angaja Primăria Sibiu prin graficul de tragere a împrumutului. În realitate, însă, programul de asfaltare a străzilor de pământ nu a înaintat deloc după cum era planificat. Iar cum anul acesta tragerile din credit au și fost blocate o vreme de către Guvern, cifrele indică faptul că Sibiul mai are mai bine de 12 milioane de euro din împrumutul accesat acum trei ani. “Până la 30 noiembrie 2018 au fost efectuate trageri în valoare de 8,32 milioane de lei din împrumutul de la BERD, conform contractului încheiat între Municipiul Sibiu și BERD pentru reabilitarea străzilor de pământ“, arată reprezentanții administrației orașului.

Sibiul a pierdut 30 de milioane de lei

Atât pentru Sibiu, cât și pentru restul administrațiilor din țară, 2018 a început sub semnul neîncrederii generată de modificările fiscale ale actualei puteri politice. Aceste modificări au redus semnificativ sumele care intrau în bugetele locale din cotele defalcate din impozitul pe venit, sume din care erau alimentate investițiile. În cazul Sibiu, această situație a însemnat o pierdere de peste 30 de milioane de lei: 172 de milioane de lei au intrat în bugetul orașului în primele 11 luni din 2017, anul acesta încasările scăzând la 142 de milioane de lei.

Străzile rămân principalele investiții

Dacă vom compara cheltuielile realizate de către oraș la interval de două luni (final de septembrie, comparativ cu final de noiembrie) se poate observa că în această ultimă parte a anului s-au facturat cele mai ample lucrări.

Astfel, de la 31,8 milioane de lei investite în primele nouă luni ale acestui an, administrația Sibiului a ajuns în următoarele două luni să dubleze volumul de investiții, ajungând la un total de 56,25 de milioane de lei. Cele mai mari investiții decontate în ultimele două luni au fost realizate în străzi: 10,13 milioane de lei era suma achitată pentru investițiile în străzi la finele lui septembrie, pentru ca suma să crească la 20,6 milioane de lei la sfârșitul lunii noiembrie 2018. De altfel capitolul bugetar “Transporturi“, în care intră și subcapitolul dedicat străzilor, este cel mai generos în ceea ce privește situația alocărilor financiare. La începutul acestui an, bugetul alocat investițiilor în această zonă era de peste 125 de milioane de lei. Totalul investițiilor realizate a fost, în primele 11 luni, de 21,02 milioane de lei.

Totodată, în octombrie și noiembrie, administrația locală a decontat investiții de peste trei milioane de lei la capitolul “Întreținere grădini publice, baze sportive și de agrement“. Suma este relevantă având în vedere că, până la finele lui septembrie, la acest capitol au fost cheltuite 0,15 milioane de lei, două luni mai târziu sumele investite ajungând la peste 3,36 de milioane de lei. Oricum, cele 3,36 de milioane de lei reprezintă doar 4,3% din ceea Primăria Sibiu preconiza la începutul lui 2018 să investească la acest capitol bugetar, căruia îi erau alocate peste 76 de milioane de lei.

Lucrările efectuate de către contractanții Serviciului de administrare a domeniului public (parcări, stadionul etc) au crescut și acestea semnificativ în cele două luni scurse de la penultima raportare din acest an. Astfel, dacă în septembrie acest serviciu totaliza investiții de 3,5 milioane de lei, la finele lui noiembrie 2018, acest volum a ajuns la 6,1 milioane de lei.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Mihai

Acum 3 ani

Bravoooo! Punem banii la ciorap. Ca Fodor nu stie altceva... Nu ne trebuie autobuze, centura Sud, spital, completarea asfaltarilor, nimic. Sedem si ne uitam la bani.
Raspunde

kokos

Acum 3 ani

Eu nu inteleg un lucru : de ani de zile nu suntem in stare sa cheltuim banii , avem excedent bugetar , dar luam credite de la banci.Pentru ce?
Raspunde

Bulă

Acum 3 ani

Articolul ăsta seamănă cu un “ghiveci” de fasole... fără cap și coadă, cifre aruncate grămadă...
Raspunde

Petre...Petre...

Acum 3 ani

Liceul de Arta? Stadion? Strazi? Raportul este o glumă de imagine. Investiții și economii... cine crede? Banii din amenzile date nu se văd. De fapt se vede doar un grup de miuță care imparte banii publici și tot el încasează. Sibiul nu mai este ce a trebuit sa fie și a ajuns codaș în Transilvania. Buget fericit, stimați conducatori!
Raspunde

dan

Acum 3 ani

Impozitul pe care îl plătim trebuie cheltuit în folosul nostru. Nu l-ați cheltuit încă, atunci la anul nu mai plătim impozit sau demisionați!
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 3 ani

Cam miroase a caSh din marginime pe aici,acolo merg banii orasului. La cateva persoane,bineinteles!
Raspunde

Hai pa

Acum 3 ani

Atat o duce capul pe baba Fodor. Pune o gaina primar si tot o sa ai rezultate mai bune decat cu individa asta!!!
Raspunde

Observator

Acum 3 ani

Saracu' Sibiu bogat !
Raspunde

Tibi

Acum 3 ani

Eu cred ca Dragnea este de vina!!!!
Raspunde

Nada

Acum 3 ani

Nu sunt destule firme nemțești sa facă toate lucrările necesare Sibiului. Mai tipa madam ca nu primește bani destui de la buget! Băgați totul în salarii și ați rezolvat problema. Sibiul are tot ce i trebuie, dar sa nu dam o tura sa vizitam orașul... Cu incompetenții și puturoși din primărie nu se poate face ceva bun pt oraș.
Raspunde

Luca

Acum 3 ani

... N-ai cu cine ... Oricum, nu credeam vreodata ca o sa ajung sa compar curatenia din Valcea cu cea din Sibiu :-( ... Dna Fodor ar trebui sa viziteze Oradea si apoi sa decida daca mai candideaza sau nu . Herr nu prea stie sa aleaga oameni : Fodor,Gorghiu , Turcan, Orban .
Raspunde

Un Cangur

Acum 3 ani

Cu banii astia, ar putea sa mituiasca hotii din primariile Cisnadie si Selimbar, sa renunte la job-uri si sa fie incluse in Sibiu. Cisnadia doar partial, macar catastrofa aia de cartier de dupa cimitir. Dupe ce fac chestia ast,a ar putea purcede la facerea unor cai de acces spre cartierul respectiv, alcatuit din maghernite la suprapret, in mare parte dar asta e, atat se poate. Ca de plan urbanistic, logica si inteligenta sa il fi facut cum trebuie nu poate fi vorba, in fine. Cai de acces ar putea fi facute si spre selimbar, in continuare la M Viteazu, dupa dedeman. Toata lumea stie ca e nebunie acolo, pe straduta aia care duce la toate magazinele. Alta chestie ce ar putea s-o faca ar fi niste parcari suprapuse sau cumva... aeriene, extraterestre. Sa isi bage si romanu rabla acolo si ..sa fie obligat cu amenzi s-o faca. Altfel, cam stim toti ce se intampla. Inca o chestie.... ar putea moderniza aeroportul, sa mai faca inca vreo 3 linii de bagaje ca e jalnic acolo. La fel, poate niste sectii prin spitale, etc. Ar mai putea face si niste investitii prin scoli si mai ales Palatul Copiilor, care arata ca Jilava, in stadiul in care e. Daca vor sa il lase asa, macar sa puna paznici si sa bage tot psd-u acolo. Deci sunt lucruri de facut, daca vrei si esti capabil sa le faci. Lucruri bune, ca alea scrise mai sus...nu sa iei banii, sa plantezi panselute in Teleorman si sa trimiti restul in Brazilia.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus