Miercuri,
20.10.2021
Cer Senin
Acum
8°C

Noile autobuze ale Sibiului, vandalizate la o lună de la punerea în circulație

Noile autobuze ale Sibiului, vandalizate la o lună de la punerea în circulație

În nici 30 de zile de la punerea în circulație, noile autobuze achiziționate de Tursib au deja scaune a căror tapițerie nu doar că a fost pătată, ci și tăiată. Doar o parte din distrugerile produse de călătorii sibieni.

”Sunt șofer cu experiență și, din păcate, da, mă așteptam la aceste rezultate. Sunt în Sibiu câteva trasee pe care călătorii nu sunt foarte civilizați”, explică un șofer Tursib care conduce de câteva zile unul din noile autobuze achiziționate de către societatea de transport public. Autobuz care are deja câteva scaune cu tapițeria pătată serios, în timp ce pe unele scaune tapițeria a fost pur și simplu spintecată. Nu sunt singurele distrugeri pe care călătorii sibieni au reușit să le producă în doar câteva zile noilor mijloace de transport în comun. În afară de scrijelituri ale lateralelor au fost rupte deja și câteva mânere de susținere pentru cei care călătoresc în picioare. ”În cadrul sindicatului noi am început o campanie printre șoferi, prin care îi îndemnăm să acorde atenție comportamentului lor, să ofere servicii de calitate. Asta pentru a menține o imagine cât mai pozitivă a societății în rândul călătorilor. Pe de altă parte, suntem puși în postura de a asista la distrugerile din autobuze fără a putea face mare lucru. Constatăm o reală lipsă de educație civică în ceea ce privește transportul în comun”, apreciază Alin Poabar, liderul sindicatului angajaților din cadrul Tursib.

autobuze noi Tursib traseu (14)

65,74 de milioane de lei au costat cele 55 de noi autobuze achiziționate la finalul acestui an de către Tursib. Banii provin dintr-un credit accesat de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Primele autobuze au fost puse în circulație în ziua de 22 noiembrie 2018. Pentru a menține curățenia și confortul în aceste autobuze, conducerea societății a decis ca de la începutul anului viitor – în afara curățeniei zilnice realizată cu personalul propriu – fiecare autobuz să intre, cel puțin o dată pe lună – într-un amplu proces de curățare profesională și dezinfecție.

Germania: Până la 1.000 de euro pentru cei care îi reclamă pe vandali

Noile autobuze achiziționate de Tursib sunt dotate cu camere video, însă acestea nu par să își dovedească utilitatea în identificarea în timp real a actelor de vandalism și a celor care le produc.

În mijloacele de transport din Germania, afișele îndeamnă călătorii să îi reclame pe vandali În mijloacele de transport din Germania, afișele îndeamnă călătorii să îi reclame pe vandali

Acte de vandalism care se produc și în Germania, dar unde autoritățile încurajează populația să le reclame. În Dortmund, de exemplu, în stațiile mijloacelor de transport au fost montate afișe prin care călătorii sunt îndemnați să reclame de îndată vandalii la numere de telefon la care vor răspunde polițiștii. Pentru astfel de informații, călătorii pot primi recompense de până la 1.000 de euro.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

nobody like everybody

Acum 2 ani

Ce urat. Nu ne mai facem bine ! Sa-mi fie iertata atitudinea ne crestineasca ( care propovaduieste iertarea aproapelui ) dar eu daca as vedea un individ vandalizand asa ceva l-as lua la bataie, scurt, fara menajamente. Desigur mi-as asuma riscul ca individul sa ma bata si pe mine , sa ma vandalizeze si pe mine ca pe bietele scaune dar tot nu m-as putea abtine sa nu-I trag care va scatoalce. . .
Raspunde

XCX

Acum 2 ani

Asa ai proceda tu, dar majoritatea călătorilor doar se holbeaza curios si atat. Lucrurile astea se intampla si din cauza nepăsării celorlalți călător, nimeni nu intervine. Cu siguranta cine a vandalizat nu era singur în autobuz.....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cetatean

Acum 2 ani

Aveti firma de profil de scrieti asa? De unde stiti ca nu au cunostintele si dotarea necesara sa faca acest lucru ? Sau au contract cu firma specializata.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

viorel m.

Acum 2 ani

ma indoiesc de faptul ca ( fiecare autobuz să intre, cel puțin o dată pe lună – într-un amplu proces de curățare profesională și dezinfecție) . ca sa faci aceasta procedura, trebuie sa ai cunostinte si pregatire in detailing-ul auto cat si produse profi. eu zic sa cautati prin sibiu, avem baieti care fac detailing auto la nivel profi si va pot sprijinii cu sfaturi. sa te apuci tu ca nestiutor sa cureti fara a avea habar e cam riscant si mai ales sa nu cunosti materialele.
Raspunde

El

Acum 2 ani

Indoieste.te...
Raspunde

@viorel m.

Acum 2 ani

Ai gresit!Canta la alta masa pentru ca aici este vorba de altceva!
Raspunde

vasile

Acum 2 ani

Viorel M, Ai cumva firma de detailing si nu stii cum sa faci rost de clienti?!
Raspunde

serbi

Acum 2 ani

sibian Suntem un popor cu mari carente la capitolul educatie .La fel se intampla si la CFR , vagoanele sunt vandalizate tot de catre calatori dupa care criticam calitatea transportului .Halal .
Raspunde

Cl.anul politic

Acum 2 ani

Camerele video funcționează sau nu ? Dacă da, cum de se întâmplă atâtea acte de vandalism și ele nu înregistrează ? Sunt defecte din fabrică sau sunt de proastă calitate ? Dacă nu funcționează, de ce nu o fac ? Cred că nici furturile nu se pot observa cu aceste așa-zise camere video, așa cum se întâmpla și cu autobuzele vechi, când furturile erau destul de dese și nimeni nu putea face nimic - sau nu voia să facă.
Raspunde

xXx

Acum 2 ani

Ca si in transportul CFR , Aviatic sau Auto . Peste tot se gasesc necivilizati
Raspunde

Nicoleta Muica

Acum 2 ani

Erau veniti din zone romanesti de dincolo de Carpati. Sibienii veritabili nu fac asa ceva!
Raspunde

Un calator

Acum 2 ani

Din cate am vazut , in majoritatea autobuzelor camerele din zona de mijloc (langa afisaj) au fost deja scoase. Oare de ce ? Are conducerea Tursib sau Primaria vreo explicatie ? Sau habar nu au ca ei nu circula cu autobuzul? Si daca tot vreti sa faceti un reportaj despre noile autobuze de ce nu intrebati si de ce afisajul electornic din interior nu functioneaza si afiseaza mereu capatul de linie?. Este doar nepasare sau stimatii soferi nu stiu cum sa puna in functiune aceste sisteme?
Raspunde

comisarul cucuruz

Acum 2 ani

Romanul trebuie sa inteleaga ca, sa reclami lucrurile astea e ceea ce tre uue, nu sa te faci ca nu le vezi. Daca te faci ca nu le vezi ele se vor intampla tot mai des, iar cei ce le provoaca vor intelege ca e normal si acceptabil, ei animale fiind. Trebuie raportate asemenea apucaturi, ca daca asteptam dupa politia locala sa-i prinda, atunci am avea nevoie de de 10 ori mai multi militieni si nu ni-i permitem. Cand intelege romanul astea, atunci ne civilizam. Ca, de fapt faci un bine comunitatii si si indivizilor respectivi, daca raportezi si sunt indreptati. E chiar asa greu de inteles ?
Raspunde

Calator

Acum 2 ani

Pentru ce sunt camerele ? Nu ajuta la identificarea acestor indivizi. Dar la ce ajuta? Dar aglomeratia infernala de pe unele linii se vede pe aceste camere? Eu cred ca nimeni nu se intereseaza de ceea ce inregistreaza camerele. Tipic pentru Tursib. Derbedeii aceia sigur nu aveau bilet. Controlorii sunt vazuti rar, de multe ori la ore la care nu sunt sanse sa prinzi niciun calator fara bilet. E adevarat, suntem nepasatori, dar informati-ne unde trebuie sa sunam cand observam calatori fara bilete. Eu as suna imediat, dar nu stiu unde, la Tursib nu e program sau nu raspunde nimeni. Iar cand vedem derbedei care distrug sau incearca sa distruga unde sa sunam? La 112? Implicati-va onorabili angajati Tursib, daca vreti sa fiti ajutati ! Si mai fac un apel catre calatori : NU MAI AGRESATI CONTROLORII ! TOATA LUMEA TREBUIE SA AIBA UN TITLU DE CALATORIE! Daca nu, sa mearga pe jos. Nimic nu e gratuit.
Raspunde

Lege și ordine

Acum 2 ani

Mergeți la adăpostul de câini din Cartierul Gușterița. Acolo este șeful belelelor! Un țigan vagabond care merge prin gară cu bicicleta! Vara este în maieu iar iarna poartă o pălărie de vrăjitor pe cap! El este șeful belelelor a vagabontelii și delăsării în oraș! Nu va fi niciodată ordine ptr că cei călătoresc laolaltă cu acești vandali nu iau atitudine ! Cred că ar fi indicat că polițiștii să intre pe autobuze pe fiecare traseu și să nu mai piardă timpul uitandu-se la cai verzi pe pereți!
Raspunde

Razvan

Acum 2 ani

Am sesizat de nenumarate ori ca aparatele de taxat albastre uneori incaseaza banii de pe card dar nu scot bilet. Pe Tursib i-a durut in fund. Acum ar trebui sa-mi fie mila de ei ca sunt incompetenti si pe partea de protejare a investitiei?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus