Marţi,
05.07.2022
Cer Senin
Acum
20°C

Reportaj filmat în Sibiu, difuzat în Italia. „Regele rom și supușii lui”

Reportaj filmat în Sibiu, difuzat în Italia. „Regele rom și supușii lui”

Un reportaj transmis pe RAI 2, canal al televiziunii de stat italiene, filmat în Sibiu, a strâns aproape un milion de vizualizări și a stârnit aproape 2.000 de comentarii pe pagina de Youtube a televiziunii. Subiectul: istoria și prezentul romilor. ”E un loc unde merită să ajungi pentru a-i cunoaște mai bine: Sibiu. În România”, începe prezentarea locului unde producătorii s-au întâlnit cu autointitulatul rege al romilor, Dorin Cioabă, cu Mihai Gheorghe Nedelcu, cel care se numește ministru de Finanțe al Centrului Național al Romilor, dar și cu romi extrem de săraci în sate din județ. ”Să avem educație”, e soluția pe care o prezintă Nedelcu reporterului care l-a chestionat cu privire la soluțiile pentru emanciparea romilor. ”Noi vrem ca valorile noastre culturale să rămână, avem valori de patrimoniu. Ăstea sunt patrimoniul nostru, ăstea sunt, de-un kilogram. Ferro. Ferro bianco”, explică cel care-și spune ministru de Finanțe, prezentând reporterului un lingou de fier alb. Dar reporterul e mult mai interesat de cravata din aur pe care sibianul o poartă. ”E cravată de aur. Mult aur. Place la mulți aurul”, spune romul, mândru. Întrebat dacă admite suveranitatea Regelui Cioabă, Gheorghe Nedelcu e tranșant: ”Am un lider super-bogat: Iisus”.

romi6

Italienii au fost invitați la masă, în curte. Au fost extrem de șocați să vadă că mâncarea se face la ceaun, la un foc făcut în mijlocul curții. ”Există un contrast între vilele opulente și mâncarea făcută afară, la foc”, se remarcă în reportaj. Bucătăresele sunt întrebate de situația romilor care cerșesc. ”Nu le place să muncească. Ăia care stau la semafoare să iasă la muncă”. De ce vor italienii să-i vadă pe romi afară din Italia?, e întrebat un alt rom. ”De ce? Cred că e o ură de rasă”.

romi5

Regele Dorin Cioabă vorbește despre ministrul italian de Interne, muzică și supuși. ”Pentru că ei, datorită faptului că nu au ce mânca, nu au un ajutor social”, explică Cioabă motvul pentru care mulți romi sunt săraci.

romi1

La câțiva kilometri de palatul lui Cioabă, italienii întâlnesc mai multe familii de romi aflat la limita de jos a sărăciei. ”Nevasta e la biserică să facă bani.  Nu sunt supărat pe el (n.r. pe Regele Cioabă), trăim cu sărăcia noastră. Dumnezeu...”, spune un rom. O altă femeie trăiește cu familia ei printre șobolani într-o peșteră lângă Ocna Sibiului. ”Regele n-a venit niciodată aici, n-a venit niciodată să mă vadă că stau în peștera asta”, spune femeia.

romi3

Cei mai mulți comentatori râd de coroana cu care s-a afișat la filmări Dorin Cioabă. ”Parcă e coroana de la Burger King” remarcă cineva și este susținut de câteva zeci de italieni. Alții insistă să nu se facă vreo confuzie între români și romi. ”Nu e același lucru”, insistă cineva care a urmărit reportajul. Altul pune la mai multe comentarii același mesaj: ”de fapt, românii îi urăsc pe romi”.

https://youtu.be/DR0iEbK3zDQ

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Livian Ciobanescu

Acum 3 ani

In sfarsit ceva reprezentativ pentru orasul nostru, multimim fratilor nostri italieni! Sibiu: mandrie si tiganie de la 1600! Da, stiu, sunt sudist si pot sa ma duc inapoi daca nu imi place aici...
Raspunde

born in '73

Acum 3 ani

Stai linistit, ca si in sud erau robi tigani Spre deosebire de sud, in Ardeal nu s-au corcit populatiile, de aceea e diferenta asa vizibila
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Craiova per sempre

Acum 3 ani

Sibiul asa cum este cu adevarat!
Raspunde

Vanga

Acum 3 ani

Aha.. ia da o tura prin Craiova. "colo sa" unde pune baietii stampilele la pesedeu... sa vezi ce frumos e. In olguta land.
Raspunde

Chirca

Acum 3 ani

Tigani din Sibiu sunt veniti din Oltenia.In prima faza stateau in corturi pe langa Cibin.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Livian Ciobanescu

Acum 3 ani

Si erau analfabeti, cat sa nu poata pune i-urile in propozitie? Ca sa stiu de unde au preluat sibienii chestia asta...
Raspunde

Cioricliul Albastru

Acum 3 ani

Așa numitul intitulat Rege are rădăcinile în Tg Cărbunești , deci, nici o legătură cu Sibiul aici s-au stabilit . Și să mai lase treabă cu ura rasiala că nimeni nu i urăște sau i vorbește de rău dacă își văd de treabă, să muncească și să plătească dările către stat sau către comunitatea unde trăiesc nu sa tot aștepte să li sa de-a degeaba fara să facă nimic și respectă ce e de respectat. Așa stă treaba și cu sudiști și nordici care vin in Sibiu pentru un trai mai bun . Respectă și vei fi respectat .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus