Joi,
29.07.2021
Cer Senin
Acum
15°C

Primăria transformă orfelinatul Mariei Tereza în imobil pentru activități culturale

Primăria transformă orfelinatul Mariei Tereza în imobil pentru activități culturale

Una din cele mai degradate imobile-monument istoric din proprietatea Sibiului face parte dintr-un proiect al Primăriei de amenajare a unor spații destinate activităților culturale.

Situat pe strada Gladiolelor, la numărul 2, ansamblul Orfelinatului Terezian, este un complex de edificii inițiat de împărăteasa Maria Tereza, finalizat în 1767. După naționalizare, aici au funcționat atelierele și internatele Grupului școlar de industrie alimentară și ale Grupului școlar Independența, iar acum clădirile mai sunt utilizate doar parțial de către Colegiul tehnic de industrie alimentară și AJOFM Sibiu.

Complexul cu demisol, parter și un etaj suferă acum numeroase deficiențe, de la acoperișul degradat, la pereți rămași fără tencuială, instalații și rețele necorespunzătoare, încălzire deficitară sau tâmplărie îmbătrânită. Clădirea a fost declarată monument istoric de importanță națională.

În acest context, Primăria Sibiu a inițiat un proiect de reabilitare a acestei clădiri. Prima etapă este cea de întocmire a studiului de fezabilitate, pentru care au fost alocați 120.000 de lei și lansată o procedură de achiziție publică. “Beneficiarul urmărește restaurarea monumentului istoric, schimbarea funcțiunii acestuia, respectiv modificarea sălilor de clasă, depozitelor, birourilor, spațiilor existente, de asemenea natură încât întregul imobil (sublinierea Primăriei – n.r.) să capete funcțiuni pretabile desfășurării de activități culturale. Monumentul poate avea configurate spații destinate activităților culturale auxiliare (precum cafenea, magazin de suveniruri etc.), care să nu ocupe mai mult de 20% din capacitatea actuală a monumentului“, se arată în caietul de sarcini al procedurii de atribuire a contractului pentru întocmirea SF-ului necesar. Spațiile ar urma să poată fi folosite pentru diferite proiecții, expoziții, spectacole sau dezbateri culturale.

Fondurile necesare lucrărilor de proiectare și execuție propriu-zisă a reabilitării ansamblului Orfelinatul Terezian și transformării acestuia în spațiu cultural ar urma atrase din cele alocate de Uniunea Europeană în cadrul programului Ro-Cultura, pentru restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice. În afară de Ro-Cultura, reprezentanții Primăriei Sibiu iau în calcul și depunerea unor solicitări în cadrul altor linii de finanțare nerambursabilă. Studiul de fezabilitate necesar este solicitat a fi întocmit în termen de 45 de zile de la semnarea contractului cu ofertantul declarat câștigător. Alte 15 zile sunt alocate obținerii avizelor și acordurilor necesare acestui proiect.

Este pentru prima dată în ultimii mai bine de zece ani când un imobil public – mai ales unul monument istoric – primește o destinație culturală, după reabilitare. Până acum, în majoritatea cazurilor, clădirile reabilitate au fost folosite pentru extinderea spațiilor necesare administrației locale (actualul sediu al Primăriei din Piața Mare, clădirile de la numerele 22 și 25 din Piața Mică, clădirea de pe str. Turismului etc).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

UnSecol

Acum 2 ani

O idee buna! Ansamblul inchide o curte interioara generoasa, ce ar merge acoperita cu sticla si transformat in sala de concerte, teatru. Nu stiu totusi cat de deschisa, sau cata viziune are Primaria. Ansamblul asta, corelat cu cateva zone, ai avea un circuit turistic de la oras medieval-Orasul de Jos, la orasul industrial (deschisa strada prin fosta platforma Independenta, reconversie a zonei, restaurare podul de piatra), la orasul baroc (ansamblul in discutie) + orasul comunist (zona inconjuratoare, prima reconstruita de comunisti in anii 1960)
Raspunde

diana

Acum 2 ani

activitati culturale cum ar fi?
Raspunde

Claradi

Acum 2 ani

Spațiile ar urma să poată fi folosite pentru diferite proiecții, expoziții, spectacole sau dezbateri culturale.
Raspunde

Carol

Acum 2 ani

Școlile Profesionale ar trebui înființate și să funcționeze în aceste spatii, aceasta ar fi prioritatea numărul unu pentru pregătirea forței de muncă în diverse domenii de activitate, încurajarea micilor întreprinzători, etc. Cred că ar fi mai bine daca s-ar priorietiza lucrurile nu așa după ureche
Raspunde

Alzara 1918

Acum 2 ani

Korekt ! Nu poți face MQ ( Museum Quartier -Wien ) in Lazaret ! Dar dă pe-afara cultura ! Încă un spațiu ucis ! Va mai amintiți de sxoerimentul “ cultural “ de la CT3 Hipodrom l ?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mada Gligorea

Acum 2 ani

Ar trebui inlocuita numele Maria Tereza cu Doamna Chiajna sau o romanca din istoria noastra a neamului, nu asupritori care ne-au furat bogatiile tarii romanesti sute de ani!!
Raspunde

Bubulina

Acum 2 ani

....................... sau o romanca din istoria noastra a neamului, ................au furat bogatiile tarii romanesti sute de ani!!
Raspunde

Alzara 1918

Acum 2 ani

Mada , așa s-a scris istoria ; nu putem modifica prin denumiri ! Sa folosim experiența lor și mai ales , sa dovedim vrednicie de azi înainte !
Raspunde

Sasoaiaca

Acum 2 ani

@mada gligorea - de Terezianum ai auzit ?? Ce o facut Imparateasa Maria Theresia pt Sibiu si Ardeal n o facut nici doamna chiajna si si nici alti romani !! tu de altfel te tragi din sud sau din est - ca de istoria Ardealului nu habar n ai Guguleano !!
Raspunde

Mhircia

Acum 2 ani

Bine ca nu avem unde sa ducem copiii la Palatul Copiilor și clădiri imense se degradează Fuego dă-ți demisia
Raspunde

sibianca

Acum 2 ani

Nu sunt de acord sa se faca cafenea sali de expozitii intr-un loc unde a fost o scoala, un internat, ar trebui redat tot activitatilor copiilor respectiv sa fie mutat aici Palatul Copiilor nu la COMPA o zona industriala unde greu se poatea ajunge. Aici este apropape si centru, si periferiile si piata, circula multe autobuze. Zona ar fi mult mai frumoasa si prietenoasa daca s-ar rezolva ceva si cu fosata fabrica Independenta. Nu stiu parca la toata lumea le e frica sa puna problema pentru aceasta insula a dezolarii. De ce le este frica sa se atinga de aceasta fabrica? Daca vor sa o pastreze sa o faca muzeu, sau sa o conserve. Se vede foarte urat Sibiul, pertea de jos a orasului de pe Podul Minciunilor.
Raspunde

Eu

Acum 2 ani

120.000 euro studiul de fezabilitate??? Cam mult.
Raspunde

Evi

Acum 2 ani

Cu putina voința și multa dorința s-ar muta aici Palatul copiilor. Spațiul este suficient și poate fi amenajat corespunzător. Dar cine sa gândească la nevoile stringente ale comunității? Vor face aici o chestie de mâncat banii sibienilor, cu utilitate financiara pentru cei aleși și cunoscuți.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus