Marţi,
10.09.2024
Ploi Scurte
Acum
20°C

Hei-rup de doi lei. Sau o mie

Vine summit-ul peste noi și ne prinde cu orașul plin de dărâmături. Problema a fost pusă de administrația locală undeva pe la sfârșitul verii, iar soluția a venit de la sine. Cum ce facem? Dăm amenzi.

Câteva sute de sibieni s-au trezit amendați cu câte o mie de lei pentru că au fațada imobilelor neîngrijită. Direct. Nici măcar n-a venit cineva să-i întrebe de sănătate. S-a umblat direct de la evidența populației și i-au ars pe toți care aveau domiciliul în perimetrul prin care se vor învârti oaspeții din Europa. Nu, n-a fost amendat nimeni din Gușterița. Și nici din Vasile Aaron. Au zis că așa îi vor forța pe cei din centrul istoric să-și pună la punct fațadele.

Doar că au gândit prost. Unii s-au simțit nedreptățiți și au dat primăria în judecată. 99,999% la sută au câștigat, iar administrația e obligată acum să dea banii înapoi. Plus cheltuieli de judecată, isteților. Un singur motiv au invocat avocații: legea spune că mai înainte îi avertizezi pe oameni, pe urmă îi amendezi. Valul doi de somații a început la finalul anului. Au venit avertismentele, urmând ca în primăvară să vină al doilea val de amenzi. Serios? Vă dușmăniți? Vă e scârbă de proprii concetățeni?

Hai să vedem ce s-a făcut în pregătirea lui 2007, un alt moment important pentru urbe. Ce s-a făcut atunci? Prin intermediul Societăţii Germane pentru Cooperare Tehnică (GTZ), înainte de 2007 au fost reabilitate aproximativ zece imobile din zona centrală, fondurile fiind asigurate, în mare parte, de această fundaţie, via Germania. În același timp, Ministerul Culturii a lansat un program și a pus la bătaie bani pentru reabilitarea faţadelor şi a acoperişurilor la peste 30 de imobile din zona centrală. A existat un plan, o idee...

Înțeleg că acum, cel mai probabil, Ministerul Culturii n-ar fi dat nici 50 de bani pentru Sibiu. Dar Primăria are un excedent de o sută de milioane de euro. Poate că...

Și mai corect ar fi fost să existe un consens între câteva instituții care nu sunt mai departe de doi kilometri de metri, una de alta: Direcția pentru Cultură, Primărie și Inspectoratul de Stat în Construcții. Direcția pentru Cultură oferea kno-how-ul, Inspectoratul pregătea actele, iar Primăria punea planul în aplicare. Era foarte greu de creat un program prin care actele pentru reabilitare să fie făcute cu maximul de viteză posibil în administrația locală? Era dezastruoasă pentru economia locală o reducere de la taxe și impozite de 20% pentru cei care își reabilitau fațadele? Eu cred că nu. Și oamenii s-ar fi apucat de treabă.

Dar s-au dat amenzi. Și se vor mai da. Oare câte amenzi a primit URBANA?

Cei care nu mai vor război cu administrația locală, sibieni cuminți, s-au apucat de treabă. Au dat de multele echipe de specialiști în construcții, foști specialiști în scocuri, care repar fațade la un preț de nimic. De nimic și iese, dar oamenii au hârtie că au reparat. Nu mai e loc de amendă, însă jegul rămâne. Serios? Atât putem? Nu știu, dar acesta e rezultatul unui atac la baionetă împotriva propriilor cetățeni.

Până la summit mai sunt cinci luni. De cât timp credeți că e nevoie pentru o hârtie de la urbanism? Un an? Doi?

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Saint Bartholomew

Acum 5 ani

Sibiul are parte de evenimente și de-o promovare internă și internațională la care alte orașe doar visează ... dar de care administrația locală își bate efectiv joc. Sunt zeci de imobile în zona centrală într-o situație precară ... dar mna, e mai simplu pentru primărie să dea cu biciul decât să caute să le ofere proprietarilor acelor imobile un oarecare ajutor, cât de mărunt ... la Oradea din câte știu s-a putut. La Sibiu nada. Mă mir că au fost măcar în stare să 'cârpească' bulevardele principale anul trecut, căci dacă nu ar fi fost summit-ul, le-ar fi lăsat așa încă 3-4 ani, minim.
Raspunde

Andrei

Acum 5 ani

probabil ca Primaria asta nu are cap. Nici la propriu si nici la figurat. Daca cifrele spuse in articol - 100 mil Euro excedent - sunt adevarate, atunci, cu tot respectul, cineva trebuie sa plece de pe fotoliul caldut definitiv si sa lase pe altii mai capabili sa faca treaba. 100 mil euro inseamna atat de multi bani incat pe un orizont de timp mediu ( 5 ani ), acesti bani bine investiti pot genera venitul de minim 3 ori mai mari atat din cultura, economie si turism in iubitul nostru oras vechi de 800+ ani. Chiar asa am ajuns? Ne amendam oamenii inainte sa ii avertizam? Si apoi asteptam sa isi repare singuri fatadele ca de nu ii mai amendam odata? O idiotenie generalizata in Primarie... sa nu vorbim de promisiunile multiple aruncate efectiv la toaleta... ah, m-am scarbit! Dar stampila e la mine la urmatoarele alegeri!
Raspunde

maria

Acum 5 ani

andrei , asa ar trebui sa gandeasca toata lumea, stampila e la noi poate artrebui sadam votul nostru de incredere si altora, astia deja si-au creat o mafie puternica si nu le mai pasa de cetatenii care platesc an dean taxe si impozite, ca primarita sa se plimbe in tari straine si sa abia masina la scara
Raspunde

tudor

Acum 5 ani

1. Nu au luat amenzi doar cei din centru ci toti de pe traseul invitatilor la Summit, respectiv Alba-Iulia... pana la Hilton. 2. Pai iti spun eu de cat timp e nevoie sa primesti o hartie de la Urbanism: atunci cand am depus cererea pentru Certificatul de Urbanism pentru reabilitarea DE URGENTA a fatadei, in urma amenzii primite de la primarie, mi s-a spus "va dura cu siguranta mai mult de 30 de zile". Repet, o hartie ce imi trebuie de la primarie pentru o lucrare de urgenta ceruta de... primarie! Ok, am asteptat. Oare de cat timp a fost nevoie pentru a primi avizul de la DJC (monumente)? Evident, mai mult de 30 de zile. Mai exact, 41 de zile in conditiile in care si eu si vecinii am mers in repetate randuri la ei sa ii rugam sa ne dea avizul pentru a putea incepe lucrarile inainte de a primi o alta amenda. Indiferent cum ai lua-o, daca mergi pe calea legala pentru a obtine o Autorizatie de Urbanism, dureaza mai mult de 4 luni. Deci, oricum, primaria s-a trezit tarziu. Chiar daca ai vrea sa faci, nu ai cum pe iarna. Am scris si eu aici: https://www.zilesinopti.ro/articole/22573/serviciul-urbanism-al-pms-si-djc-sunt-total-depasite-de-situatie-de-tudor-st-popa
Raspunde

Sibiul daramat

Acum 5 ani

Un oras plin de daramaturi in centrul istoric si nu numai, cu reabilitari strict de fatada, in timp ce spre curtile interioare se prabuseste totul. Niciun program coerent gandit pentru o politica locala de reabilitare a cladirilor, nicio viziune, nimic. Sibiul cu actualul presedinte fost primar timp de 14 ani. Cat timp o mai putem arde cu fudulia goala de continut?
Raspunde

Bubulina

Acum 5 ani

zici ca primaria sau presedintele sunt respunzatori pentru casele private ? Asta-i romanistanul, ati furat casele sasilor si acum asteptati sa vina altii sa va faca palate gratuit ca voi nu sunteti in stare de nimic ! Nici macar o autostrada
Raspunde

Tencuiala

Acum 5 ani

Sa fim seriosi acum, proprietarii care stau in cladirile respective chiar nu au observat de atatia ani ca se surpa casele peste ei ? Chiar se asteapta sa vina primaria sa le dea bani sa isi refaca ei casele ? Sa fim realisti ca nicaieri nu se intamola asta. Si ma refer la tari din Europa, unde mai sunt situatii cu cladiri vechi. Cladirile alea, daca nu iti permiti sa le intretii si sa stai in ele, le poti vinde si gasi unele mai ieftine. Nu e nimeni obligat sa iti repare tie fatada la casa, ca esti o lene de om. Iar unii se lauda ca 1 luna trebuie sa astepte o hartie ? Nu cred si si daca ar fi... Acum a inservat ca are casa in paragina ? Chiar trebuia sa cina primaria sa te soerie cu amenda ca sa iti repari locuinta ? Multi nesimtiti cu case la strada nu si le repara, iar bucati din tencuiala ajung sa cada peste trecatori... Dar nu le pasa. Vor sa vina primaria sa le relare...serios ?! Inconsrienta criminala se poate numi aia, din partea acestor proprietari. E chiar asa un lucru rau ca te obliga primaria sa iri repari casa in care stai ca un nesimtit si pui in pericol pe altii cu ea ? Sau faci un deserviciu orasului cu halul in care arata ? ...mai sa fie. Pai atunci vinde-o, daca nu iti pasa sau accepta consecintele. Romanii doar sa se planga. Pun pariu ca daca nu plecau sasii, casele alea aratau ca noi si acum, fara sa-i oblige nimeni si fara sa se planga.
Raspunde

Eu

Acum 5 ani

Utativa in Piata Mica la nr 23 si 24 si vedeti cum arata fatadele , pe acolo nu trece comunitarii???
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus