Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Fake news pe spatele medicilor de la Spitalul Județean. Cazul tinerei în moarte cerebrală

Fake news pe spatele medicilor de la Spitalul Județean. Cazul tinerei în moarte cerebrală

O tânără de 24 de ani este ținută în viață de câteva zile doar de aparate, fiind în moarte cerebrală, internată la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu. Mama ei, disperată de rapiditatea cu care fetița ei a ajuns la cel mai negru scenariu, din care medicii spun că nu mai sunt șanse să scape, a apelat la ajutorul presei. Din păcate însă, modul în care a fost expus cazul pe internet a creat o adevărată isterie în mediul online.

Actualizare. Întrucât mama fetei spune că ambulanța care a transportat-o pe Diana de la Spitalul Militar la Județean a venit după mai mult de o oră, reprezentanții Serviciului de Ambulanță al Județului Sibiu transmit:

„Solicitarea a venit pe 112 din partea Spitalului Militar Sibiu la ora 17.54, pentru o pacienta de 24 de ani cu cefalee, amețeli și suspiciune de meningită. Nu a fost prezentat cazul ca fiind unul critic, iar la momentul respectiv ambulanțele erau în teren pentru a asigura urgența în prespital. La ora 19.18 s-a revenit cu apelul pe 112 și s-a comunicat că starea tinerei s-a agravat și că ar fi nevoie de ambulanta cu medic, iar în 4 minute echipajul nostru a ajuns și a fost transferata la UPU Sibiu cu diagnosticul de suspiciune meningită. Când a fost preluată, aceasta era confuză, agitată, cu febră și cefalee”, potrivit Lilianei Blaga, purtător de cuvânt al SAJ Sibiu.
Știre inițială. Lăcrămioara Ghișoiu a încercat cu disperare să mai facă ceva pentru fiica ei de doar 24 de ani care a ajuns în moarte cerebrală din cauza a ceea ce credea inițial că e o banală răceală. Diana însă avea meningită iar boala s-a manifestat mult prea repede. De la o simplă febră apărută vineri după-masa, tânăra a ajuns sâmbătă seara să fie declarată în moarte cerebrală.

Atunci când i s-a spus de diagnosticul Dianei și că fata ar putea beneficia de o transfuzie sanguină, care ar fi fost refuzată de un alt medic, femeia a apelat la ajutorul sibienilor. Cazul a fost însă expus pe Facebook foarte slab documentat și a declanșat reacții în lanț, toate împotriva medicilor de la Județean.

Contactată astăzi de mai mulți jurnaliști, Lăcrămioara a relatat întreaga problemă în amănunt.

„Totul s-a declanșat vineri, în 4 ianuarie, în jurul orei 14:00. A zis că are impresia că are febră așa că i-am pus termometrul. Avea 37 cu 4. A mâncat, i-am dat o pastilă pentru febră și i-am spus să stea liniștită în pat să-i treacă. Pe la 15:30 îmi trimite mesaj să îi duc o pastilă că o durea capul rău și simțea că are febră mare. Avea aproape 39 febră. M-am dus și i-am făcut un ceai, i-am dat un nurofen forte și până am venit înapoi cu ceaiul deja tremura rău și avea mâinile și picioarele foarte reci. I-am dat un algocalmin și comprese și pe la 17:00, văzând că nu îi scade nicicum temperatura, avea deja febră 40, am dus-o la Spitalul Militar. Au primit-o de urgență, i-au dat ceva să-i scadă temperatura și au pus diagnostic – suspectă de meningită”, relatează Lăcrămioara.
O oră mai târziu, tânăra a fost transportată la Spitalul Județean Sibiu.
„Au sunat de trei ori cred la Spitalul Județean să vină o ambulanță să o ia pentru că la Militar nu aveau medic infecționist. Salvarea a venit peste mai mult de o oră. În acest timp ea a făcut convulsii febrile și au început să o sedeze. Au dus-o la Județean aproape în comă”, își amintește femeia.
49797510_2461946400502187_8713047029221163008_o

De la comă indusă, la moarte cerebrală

Femeia povestește că la Spitalul Județean medicii i-au făcut investigații și în jur de miezul nopții au urcat-o pe Secția de Terapie Intensivă în comă indusă de sedative.

„Sâmbătă dimineața au zis că i-au oprit sedativele ca să vadă dacă se trezește sau nu. Nu a dat niciun semn și de atunci este în această stare. A doua zi, tot dimineața, ne-a chemat medicul de la spital și ne-a spus că este într-o stare foarte gravă și să ne rugăm să supraviețuiască pentru că doar atât se mai poate face pentru ea la starea în care a venit. Duminică seara, la ora 22:00, i-au declarat moartea cerebrală, noi fiind acolo, în hol. Luni dimineața la fel nu ne-au spus nimic. Întrebam de starea ei și ne spuneau doar că e aceeași, că e grav, atât. Abia când am început să întreb mai multe lucruri mi s-a spus că nu mai e nimic de făcut pentru că fata mea e în moarte cerebrală. Am fost surprinsă de faptul că nu mi s-a spus atunci când a fost declarată și am fost întrebată <<Ce ați fi făcut dacă ați fi știut atunci? Ați fi putut face ceva?>>. Poate aș fi putut, poate nu, dar ar fi trebuit să știu pentru că nu am lipsit un minut de lângă ea”, spune mama fetei.
Lăcrămioara spune că nu poate să accepte faptul că nu se mai poate face nimic pentru fata ei și că și-ar dori ca medicii să facă tot ce le stă în putere.
„Doi medici mi-au spus că ei au dreptul să mi-o deconecteze de la aparate. Cum credeți că am dormit? Nu mai pot să dorm, nu mai plec de lângă ea, sunt disperată. Înțeleg că nu se mai poate face nimic, pentru că este meningită cu o bacterie foarte rară și că a ajuns foarte târziu la spital, iar din punctul lor de vedere este moartă. Dar ea luptă. A făcut febră, am văzut și semne, o asistentă a văzut că reacționa la diferiți stimuli. Posibil să fie reflexe involuntare cum spun ei, dar pentru noi sunt semne. Ieri a fost ziua Dianei și a venit unul din medici să ne spună că recomandă o transfuzie de sânge. Am vorbit și cu cel de-al doilea medic, dar acesta m-a repezit. Mi-a spus <<Doamnă nu înțelegi că pentru acest copil nu se mai poate face nimic? Copilul ăsta e mort din punctul meu de vedere și nu I se face nicio transfuzie>>. Atunci mi-a spus și că o poate deconecta de la aparate fără acordul meu”, spune mama fetei.
Spitalul Județean: medicii SCJU Sibiu au făcut tot ceea ce era posibil

Reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, acolo unde tânăra este încă internată și conectată la aparate, spun că medicii au făcut tot ce le-a stat în putere pentru a salva tânăra și că reflexele despre care se vorbește nu au legătură cu o posibilă revenire a Dianei.

„Au fost respectate toate protocoalele medicale iar tratamentul administrat a fost unul corect. Din nefericire evoluția bolii a fost una galopantă, starea pacientei s-a agravat iar în data de 6 ianuarie, ora 22:30 a fost declarată moartea cerebrală. În această situație, un pacient este decedat din punct de vedere medico-legal. Pacienta se află într-o stare ireversibilă, este conectată la aparate, iar funcțiile cardio-respiratorii sunt susținute în mod artificial, întrucât nu există activitate cerebrală. Reflexele prezentate de pacientă sunt reflexe spinale, care pot rămâne neafectate. Precizăm totodată că moartea cerebrală nu trebuie confundată cu starea comatoasă”, se arată în comunicatul emis de reprezentanții SCJU Sibiu.
De asemenea, aceștia spun că medicii au dat dovadă de bunăvoință și înțelegere față de familia femeii.
„Ne exprimăm întreaga compasiune familiei și suntem solidari cu aceasta în ceea ce privește speranța că o minune se va întâmpla și situația pacientei se va îmbunătăți, cu toate că datele medicale nu ne permit să anunțăm o astfel de speranță. Înainte de reguli și proceduri suntem oameni și să fim alături de cei care trec prin aceste momente cumplite este semnul minim că merităm acest titlu. Pe aceste considerente, pacientei i s-a administrat transfuzia, pentru a nu lăsa nici un fel de dubiu în legătură cu valorificarea oricărei șanse (chiar iluzorii) de a salva o viață. Pe baza acelorași considerente, pacienta nu a fost deconectată de la aparate, cu toate ca sunt îndeplinite condițiile legale menționate de Ordinul 1170/2014, art.1 ind.2”, mai arată oficialii spitalului.
În același comunicat emis de conducerea spitalului se vorbește despre faptul că presa locală nu a solicitat un punct de vedere al spitalului înainte ca articolele inițiale să fie postate.
„În spațiul public a fost prezentată o știre falsă, în cadrul căreia s-a accentuat refuzul medicilor de a salva o viață, fiind formulate acuzații de malpraxis, aducând atingere atât prestigiului personal și profesional al celor implicați, cât și imaginii publice a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu”
Diana Ghișoiu are 24 de ani, a urmat studiile Facultății de Inginerie din cadrul ULBS, fiind înscrisă și la master.

 

Foto: facebook/Ghișoiu Diana

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

///

Acum 5 ani

Din pacate, in asemenea cazuri, cand totul e pierdut, incercam sa gasim o vina sau o explicatie... Insa nu ne prea ajuta... pacat de Diana... nesansa ei...
Raspunde

Moș Crăc-ion

Acum 5 ani

Bălălău! Ai mâncat stricat? Unde e fake news? Murim cu zile din cauza sistemului medical și in timpul in care putem fi salvați suntem tratați cu ignoranță, noi, platitorii de taxe! Putea fi colega ta, sau chiar tu in situația asta. Ipocrito!
Raspunde

dd

Acum 5 ani

Foarte trist! Speranta moare ultima! Sper sa dea medicina gres de aceasta data si sa isi revina!
Raspunde

dan

Acum 5 ani

Medicii nu vor sa inteleaga ca in toate acesta istorie nu este vorba despre ei si orgoliul lor, este vorba de o tanara care moare si o familie distrusa. Sa nu ai parte de" tratamentul" lor corect si de atentia acordata apartinatorilor.Cu totii stim ca la spital se mai si moare si doctorul nu e Dumnezeu ,dar sa nu ai mila de familiile disperate si sa le vorbesti cinic sau sa nu le spui nimic cand ei cad din picioare pe holurile spitalului fara ca cineva sa le ofere un scaun , mi se pare o crima si cei care au trecut prin asfel de situatii inteleg durerea mamei. Sa ne rugam cu totii pentru un Diana si familia ei draga !
Raspunde

Ella

Acum 5 ani

Trezirea oamenii buni. Vorbim despre un copil frumos de doar 24 ani! O stire prezentata cu atata raceala.. da, evident ca au declarat-o mult prea repede in moarte cerebrala si ma mira ca nu ii vor si organele deja. Trebuie luptat si daca cu totii ne rugam pentru ea, are o sansa reala. Nu poate fi deconectata din excesul de zel al unui medic, daca am fi toti Schumacher... si stim cu totii cum ne vorbesc medicii, cum nu esti ascultat, cum ti se da o veste in spital.. fii tara draga mama a fetei si lupta cat poti de mult, noi restul sa avem bunul simt pt durerea si disperarea acestei familii.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ivan

Acum 5 ani

Nu se recoltează organele de la cineva cu nemiluita, dar hai sa vorbim si să găsim un țap ispășitor.
Raspunde

Contabila

Acum 5 ani

Poate reusiti sa scrieti mai multe si despre bacterie, de unde a luat-o si ce se face in privinta asta. Mai sunt si alti copii in Sibiu, cum ii ferim de meningita?
Raspunde

un sibian

Acum 5 ani

sincer imi pare rau de toate cele intamplate...poate o sa intelegeti ca NU trebuie mers la spitalul militar!!! daca NU vreti sa intelegeti mai cititi odata cele de mai sus!!!
Raspunde

...

Acum 5 ani

Este unul dintre motivele pentru care trebuie sa lasam loc liber pentru ambulante sau alte masini speciale aflate in misiune !! Poate merg sa-si ia doar o cafea, cu girofar si sirena, dar, daca in timpul acela se intampla o tragedie si li se schimba planul ?? Doamne ajuta !
Raspunde

ggkent

Acum 5 ani

Fake news. TS e lupul moralist pt ca Ora De Sibiu au reusit sa publice articolul inaintea lor. Un articol cu titlul "doctorii au facut tot posibilul" nu are vizualizari ca unul de genu "Medicii refuza ...."
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus