Vineri,
01.07.2022
Fulgere Cu Ploi Usoare
Acum
23°C

Boala tinerei în moarte cerebrală la Spitalul Județean, un caz la 100.000

Boala tinerei în moarte cerebrală la Spitalul Județean, un caz la 100.000

Cazul Dianei Ghișoiu, o sibiancă de doar 24 de ani, este unul la 100.000, arată specialiștii. Tânăra a ajuns în stare foarte gravă la Spitalul Județean Sibiu în urmă cu 14 zile, fiind diagnosticată cu meningită meningococică, o boală cu o evoluție rapidă și simptome asemănătoare gripei. Din păcate, pentru sibiancă nu s-a mai putut face nimic, atunci când într-un final a ajuns în grija medicilor de la județean. Boala este una extrem de contagioasă, motiv pentru care toți cei care au intrat în contact cu Diana au fost tratați de urgență, arată reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.

Surse apropiate Dianei Ghișoiu spun că tânăra ar fi putut contacta boala când a fost plecată pentru scurt timp în afara țării. Potrivit mamei tinerei însă, aceasta a plecat în concediu cu o răceală. Ajunsă înapoi acasă, aceasta a început să se simtă și mai rău – avea febră, dureri de cap, frisoane.

Atunci când în sfârșit a ajuns la urgențe, deja boala evoluase într-un mod spectaculos, iar posibilitatea ca Diana să fie salvată era foarte mică, aproape inexistentă, arată surse medicale. Odată pus diagnosticul de meningită meningococică, medicii i-au aplicat tratamentul. Din păcate, era prea târziu.

Risc ridicat pentru cei care au intrat în contact cu tânăra

Întrucât boala se transmite în general pe calea aerului, toți cei care au intrat în contact cu Diana, de la apropiați până la personal medical, au primit preventiv tratament pentru această afecțiune.

„Personalul medical din Unitatea de Primiri Urgențe și Secția Clinică Anestezie Terapie Intensivă, care a intrat în contact direct cu pacienta a primit profilaxie (n.r. Măsurile medico-sanitare care se iau pentru prevenirea apariției și a răspândirii bolii cu antibiotic). De asemenea, a fost notificat Serviciul de Ambulanță și CPU al Spitalului Militar pentru a fi realizată profilaxie, iar familia și persoanele cu care pacienta a intrat în contact direct au primit profilaxie cu antibiotic”, a declarat Decebal Todăriță, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, la solicitarea reporterului Turnul Sfatului.
În ceea ce privește riscul ca afecțiunea să mai fie transmisă la momentul actual, acesta a fost înlăturat, mai arată reprezentanții spitalului.
„Afecțiunea se transmite în general pe cale respiratorie în urma unui contact direct, dar în momentul de față nu este niciun pericol, pacienta nu mai este o sursă de infecție la 12 ore de la începerea tratamentului. Nu există pericol pentru populație”, arată Decebal Todăriță.
Din nefericire, starea Dianei este ireversibilă, medicii ținând-o în viață doar cu ajutorul aparatelor. La momentul actual, tânăra este încă la spital, susținută mecanic.
„Pacienta este în continuare într-o stare ireversibilă, este conectată la aparate, iar funcțiile cardio-respiratorii sunt susținute în mod artificial, întrucât nu există activitate cerebrală”, arată reprezentanții spitalului.
În astfel de cazuri, Direcția de Sănătate Publică este notificată, fiind luate anumite măsuri. Printre acestea se numără și supravegherea celor care au intrat în contact cu pacienta, pentru o anumită perioadă de timp.
„Pacienta în vârstă de 24 de ani internată la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu a fost diagnosticată cu meningită încă din prima zi a internării, confirmată bacteriologic în următoarea zi, iar conform metodologiei, Direcția de Sănătate Publică a județului Sibiu a transmis tulpina izolată către Institutul Cantacuzino din București, pentru a se determina exact subtipul acesteia. De asemena, cazul a fost investigat din punct de vedere epidemiologic, supravegherea contacților fiind încheiată în data de 14 ianuarie”, a declarat Krisztina Gaal, purtător de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Sibiu, la solicitarea Turnul Sfatului.
În ceea ce privește măsurile de sterilizare în spital, acestea s-au aplicat conform procedurilor normale.
„Personalul respectă măsurile igienico sanitare obișnuite: poartă mască de protecție, mănuși, halat și respectă procedurile: spălare mâinilor și dezinfecția mâinilor după fiecare contact. Se respectă, de asemenea, măsurile standard privind izolarea pacientului: în cadrul Secției Clinice ATI  pacienții sunt internați în boxe individuale. Dezinfecția se realizează conform procedurilor, de două ori pe zi și la eliberarea boxei”, arată reprezentanții Spitalului Județean.
Mai multe detalii despre acest caz găsiți în articolul de mai jos.

http://www.turnulsfatului.ro/2019/01/16/fake-news-pe-spatele-medicilor-de-la-spitalul-judetean-cazul-tinerei-in-moarte-cerebrala/

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Deiu

Acum 3 ani

Si cei din avion? Pe ei nu-i cauta nimeni? In astfel de cazuri ar trebui obtinuta lista de pasageri de la compania aeriana si contactati oamenii pt profilaxie....
Raspunde

Anonymus

Acum 3 ani

la cat de agresiv evolueaza boala daca erau si altii infectati se stia foarte rapid. problema este insa la purtatori pentru ca daca au fost in acelasi avion si nu au fost infectati atunci sunt sanse sa fie purtatori...
Raspunde

Din Sibiu

Acum 3 ani

Nu stiu daca e cazul, dar am auzit de persoane care au facut meningita din cauza ca au iesit cu capul ud pe frig, multe tinere in special nu tin cont de asta in anotimpul geros, un semnal de alarma nu ar strica ca nu e de gluma cu aceasta boala.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus