Sâmbătă,
15.06.2024
Innorat
Acum
13°C

Ministrul Tudorel Toader a “rezolvat“ justiția din Sibiu: i-a trimis pe constructori acasă

Ministrul Tudorel Toader a “rezolvat“ justiția din Sibiu: i-a trimis pe constructori acasă

La opt ani de la demararea șantierului de reabilitare a sediului Tribunalului și Judecătoriei Sibiu, clădirea-monument istoric este oficial abandonată: fără bani alocați de ministerul condus de Tudorel Toader, fără dirigente de șantier, constructorii au decis să rezilieze și ei contractul. În paralel, actualul sediu în care funcționează Tribunalul și Judecătoria trebuie eliberat peste trei luni.

“Executantul lucrărilor de construcții a solicitat pe cale amiabilă rezilierea contractului de lucrări, iar în prezent sunt în curs de finalizare demersurile de încetare a relațiilor contractuale“, anunță la solicitarea ziarului Turnul Sfatului reprezentanții Ministerului Justiției, condus de Tudorel Toader.

Inspet SA este societatea din Prahova care, în asociere cu Atheneum Construct, a semnat în 22 decembrie 2016 contractul în valoare de 28,7 milioane de lei, pentru cea de-a doua etapă de lucrări necesare finalizării Palatului Justiției din Sibiu. Iar reprezentanții acestei societăți s-au săturat să mai aștepte după Ministerul Justiției. Căci primii bani pentru acest șantier au fost alocați abia în martie 2017 și erau plafonați la cel mult 2,1 milioane de lei (comparativ cu 28,7 milioane lei cât era valoarea contractului și în condițiile în care termenul de finalizare era iunie 2019). Mai apoi, după câteva luni, plafonul de cheltuieli a fost scăzut, fiind limitat la 1,6 milioane de lei.

Fără capacitate de lucru din cauza lipsei de finanțare, șantierul de la Sibiu a rămas fără diriginte de șantier în primăvara anului trecut. A rămas în continuare fără bani (limita de cheltuieli a fost de aproximativ un milion de lei), fapt ce a determinat constructorul să renunțe la acest obiectiv a cărui finalitate nu se întrevede.

De altfel, chiar reprezentanții Ministerului Justiție recunosc deschis că nu au de gând să aloce bani foarte repede pentru Palatul Justiției. “Alte sume în buget vor putea fi alocate numai după ce un nou constructor va fi contractat și își va asuma finalizarea lucrărilor“, mai comunică reprezentanții Ministerului Justiției pentru Turnul Sfatului.

Iar până la aducerea unui nou constructor, clădirea va trebui din nou expertizată, pentru pregătirea unei noi documentații de atribuire a lucrărilor de execuție și a serviciilor de dirigenție de șantier. Al căror termen de lansare nici nu poate fi, deocamdată, bănuit.

De la începutul acestui an, șantierul Palatului Justiției din Sibiu rămâne fără constructor De la începutul acestui an, șantierul Palatului Justiției din Sibiu rămâne fără constructor

În trei luni, Justiția rămâne în stradă

Din 2011, de când Palatul Justiției din Sibiu a intrat în lucrări, Tribunalul și Judecătoria au funcționat, mai întâi, într-un spațiu închiriat. Din primăvara lui 2014 a primit un sediu din partea Ministerului Apărării Naționale, respectiv clădirea de pe Calea Dumbrăvii nr. 30. Clădirea a fost transmisă în administrarea Ministerului Justiției pentru o perioadă de cinci ani, care se va încheia pe 6 mai 2019.

Conducerea Tribunalului Sibiu a trimis adrese la Ministerul Justiției încă din martie anul trecut, pentru a cere prelungirea administrării clădirii (pentru care MApN trebuie să inițieze un nou act normativ în Guvern). Ministerul Justiției nu a răspuns. Și asta pentru că, la București, miniștri Justiției și ai Apărării nu au apucat să discute. “Ministerul Justiției s-a adresat Ministerului Apărării Naționale, solicitând exprimarea acordului privind prelungirea perioadei de transmitere a dreptului de administrare a celor două părți de imobil cu încă patru ani, respectiv până în anul 2023, prin promovarea actului normativ cu acest obiect de reglementare. Până la această dată, Ministerul Apărării Naționale nu a comunicat instituției noastre răspunsul cu privire la această solicitare“, arată reprezentanții Ministerului Justiției.

Clădirea de pe Calea Dumbrăvii nr. 30 trebuie eliberată până pe 6 mai 2019 Clădirea de pe Calea Dumbrăvii nr. 30 trebuie eliberată până pe 6 mai 2019

Turnul Sfatului a încercat să stea de vorbă și cu ministrul Justiției Tudorel Toader. Deși a anunțat că va da declarații în cursul acestei săptămâni pe acest subiect, Tudorel Toader nu a putut fi contactat.

Nouă ani de birocrație, opt ani cu lucrări și 25 de milioane de lei

Procesul de reabilitare a Palatului Justiției din Sibiu este imaginea fidelă a unei crunte incompetențe din partea autorităților centrale: pe baza unei expertize tehnice realizată în 2002 și a unui studiu de fezabilitate din 2007, lucrarea a fost licitată în 2011.

La aproximativ un an de la demararea lucrărilor, acestea au fost oprite fiind descoperite o serie de vicii: clădirea avea nevoie de consolidări mai ample, lucrări care nu au fost evidențiate în expertiza realizată cu zece ani în urmă. Iar cum – între timp – clădirea a fost clasată drept monument istoric, a mai trecut alți doi ani pentru a fi efectuat un nou studiu asupra clădirii Palatului Justiției, iar Guvernul să aprobe noii indicatori tehnico-economici ai investiției de la Sibiu. După toate aceste proceduri, contractul inițial a fost modificat: s-a ajuns de la 15,9 milioane de lei la suma totală de 23 de milioane de lei, iar obiectul contractului s-a limitat la lucrările de consolidare, fiind considerată etapa I a proiectului.

Cea de-a doua etapă, contractată inițial pentru 28,7 milioane de lei, nu mai are acum constructor. “Sumele decontate până în prezent pentru lucrările realizate sunt în valoare d 25,55 milioane de lei“, mai arată reprezentanții MJ, însumând banii plătiți în etapa I și etapa a II-a de reabilitare a Palatului Justiției din Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

32 comentarii

Omul Hâd

Acum 5 ani

Asta e pesedizarea Romaniei.... nu e nevoie de justitie, ne spune tudorel ce sa facem... si dragnea si teparovici si toata sleahta de comunisti penali. A elibera puscariasii si a distruge justitia e cea mai sigura cale de a ajunge la colapsul statului, razboi civil si disolutie. E ceea ce-si doresc, probabil... sa scape de puscarie cu orice pret, pretul fiind noi toti, cei neafiliati la hotie si cei furati de acesti indivizi.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Tibi

Acum 5 ani

Nu stiam ca in Sibiu pute orasul de neafiliati la hotie,si orasul cu cei mai cinstiti oameni din tara!! De altfel nici nu se putea altcumva ,doar suntem vecini cu cel mai cinstit si corect cetatean al Romaniei: KWJ!!!!!
Raspunde

S

Acum 5 ani

Austro-Ungaria a construit, românia lasa în paragina.
Raspunde

iancu jianu

Acum 5 ani

Bravo!!!!!
Raspunde

Ciprian

Acum 5 ani

Corect este: "Ministrul Tudorel Toader a "rezolvat" justitia" PUNCT!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

ghita

Acum 5 ani

Stati linistiti, Tudorel nu e vesnic, vine Ciolos si sa vezi ce zgarie nor face, imi aduc aminte pe vremea guvernarii Boc - Ciolos se lucra intens la cladire?, deci putintica rabdare, o sa vina Ciolos, Blaga etc si o sa le rezolve pe toate.
Raspunde

FF

Acum 5 ani

Bai bizonule, ce legătura are una cu alta?? PSD ul tău iubit e de 30 de ani la guvernare cu mici întreruperi, ei au adus țara in situația de azi... Din cauza boschetarilor și asistaților ca tine e Dragnea azi șef de trib!!
Raspunde

Erlkonig

Acum 5 ani

oricine va rezolva mai mult decat comunistii aflati pana maxim la anul la putere
Raspunde

@ghita

Acum 5 ani

Nu-i vorba doar de cladirea in care ar trebui sa se desfasoare actele justitiei.Toader a daramat conceptul de justitie,de dreptate si de adevar!Nu cred ca in istoria Romaniei,cineva a facut mai mult rau propriului popor decat lingaul asta!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

nobody like everybody

Acum 5 ani

Vreau Privatizarea Justitiei! Ce inseamna domnule Justitia sa fie apanajul exclusiv al statului? Care stat? Statul ala IMPOTENT care nu e in stare sa I a masuri concrete in nici un domeniu? Statul ala falit vesnic dator pe la bancile din lumea asta ? Statul din care FUG tinerii unde vad cu ochii? Statului asta sa ii dau eu cetatean girul de a-mi apara drepturile?( Daca oi mai avea drepturi ) Nu multumesc! Asa cum un doctor poate lucra si la stat si la privat de ce nu poate face la fel un judecator sau un procuror? Facem un tribunal privat unde te duci frumos si dai banu' sa se miste treburile cum trebuie. Atentie! A nu se confunda ce spun eu cu cumpararea actului de justitie, nu, eu vreau eficientizarea actului de justitie. Domnule, daca am un litigiu cu cineva vreau sa-l vad rezolvat urgent. E nevoie de expertize, acte, acyl uni, ma rog, tot ce implica ? Perfect, cat costa sa se faca astea in cateva zile? Cum 500000 € ? Ok , daca ma tin buzunarele banii jos, procurorii misuna ca furnicile, expertii fac rapoarte la 2 noaptea , martorii depun marturii la 5 si jumate cand ies de la serviciu, notarul certifica nu stiu ce act la 11 noaptea , judecatorul convoaca sedinta de judecata la 4:30 dimineata si uite-asa merge treaba! Ei toti isi iau banii, eu imi astept hotararea judecatoreasca rapid a si impartiala, e asa greu in aia a mea? Lasati-ma cu accesul liber la justitie si alte rahaturi, asta NU a fost si nu va fi niciodata o realitate aici pe planeta unde locuim, indiferent ca esti din Romania sau di Mozambic, din Suedia sau din Chile. ...astea-s basme pentru prosti, pardon, puşti am vrut sa spun. Deci Hai sa rupem gatu' la tot ce nu functioneze in societate si sa facem sa mearga. Cum, asta inseamna ca numai UNII sa beneficieze de avantaje? Asa si? Asta e viata! Poti ? Bine ! Nu ? Nu ! Asa e si acum dar demagogia spune ca nu.....
Raspunde

Mosu

Acum 5 ani

Idiotenie mai mare n-am citit, n-am auzit. Cauta-te!
Raspunde

Carmen Popescu

Acum 5 ani

Pentru ceea ce doresti exista institutia medierii. Simplu si eficient
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Deutsche Welle

Acum 5 ani

...dar KW Johannis doarme ???
Raspunde

dancp2

Acum 5 ani

luata cladirea de la MJ si sa se faca spital MJ sa isi faca sediu de jud si tribunal ca spatiu mai este pe calea poplacii,dupa unitatea de jandarmi
Raspunde

pe bune?

Acum 5 ani

Asta spune multe despre nivelul de pregatire si interesul judecatorilor al procurorilor si al avocatilor din Sibiu. Cum s-a furat 8 ani de zile banii publici si nu s-a lasat cu nicio investigare/ancheta/chemare in judecata pentru neindeplinirea obligatiei de "a face". Da voi doar atat stiti: " Dragnea, PSD, Tudorel"... pana la nemernicii aia avem NEPASAREA SI INCOMPETENTA CRASA LA NIVEL LOCAL IN TOATE STRUCTURILE DE CONDUCERE din toate institutiile.
Raspunde

Centenarul Dăncilez

Acum 5 ani

Bai frate, ce famiglie la Justitie!
Raspunde

ion

Acum 5 ani

ghita daca toti cu mentalitatea ta apoi sa stii ca tara merge pe ripa.
Raspunde

Valjan jan

Acum 5 ani

Raul nu este de la guvenul tari raul aste din interiorul Justitiei sibiene care de ani buni gestioneaza rau constructia ..Asa este cand nu ai un sef priceput si hotarat in ale constructiei ......Cu constructori nu se glumeste ei daca prind ca pot suge nu stau pe ganduri indiferent cu cine lucreaza ....vezi judecatoria vezi stadionul si alte ex din ORAS.....
Raspunde

?

Acum 5 ani

In cei 7 ani de cand lucrarile stagneaza, nu s-a gandit nimeni din administratia locala sa mute gardul metalic cu 1 metru mai inspre cladire sa se poata circula civilizat pe trotuarul din fata acesteia? Chiar este o misiune imposibila?
Raspunde

mihai

Acum 5 ani

cam ce cladire se poate construi cu 6 mil de euro? Asa cum era aia veche, cu 6 mil se reabilitate de nu era aer. Dar na, se poate baga 6 mil si la "consolidare"!
Raspunde

Republica Teleormăneană România

Acum 5 ani

Mulțumim Grupului Infracțional Organizat PSD - ALDE!
Raspunde

Doru

Acum 5 ani

Vad ca 90% din dobitocii de pe aici dau vina pe Dragnea. Da, si el, si tot partidul lui, sunt niste hoti. Dar parca a condus Romania si Basescu vreo 10 ani, impreuna cu niste PNL-isti cinstiti, Blaga, Videanu, etc... Ei n-au avut timp 10 ani sa rezolve problema asta??? De fapt asta au facut toti, si unii, si altii, au sifonat si continua sa sifoneze banii publici, prin diverse studii, licitatii, si alte inginerii de gen. Pentru ca asta sunt toti, niste gainari. Nu doar Dragnea, chiar si idolul vostru Iohannis. Care nu e cu nimic diferit. Si, oricare dintre voi, dobitocilor, daca ati ajunge intr-o pozitie de gen, ati face la fel, pentru ca suntem un popor de hoti.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus