Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

La plată, aleșii mei!

Probabil că primul impuls pe care l-ai avea la vestea că sunt puși la plată unii dintre cei care au condus într-un fel sau altul destinele unei comunități e de mulțumire. ”S-a făcut dreptate!”. Dacă ”îi bagă și la beciul domnesc” se lasă deja cu aplauze, iar lumea este în stare să iasă în stradă pentru a apăra procurorii care se ocupă cu marea corupție.

Dar ce te faci când, de fapt, aleșii sunt puși la plată pentru decizii luate, nu pentru furturi. Pentru că și-au asumat o anumită politică și nu pentru că au încălcat legea penală. Avem, deja, la Sibiu astfel de exemple. Primul ar fi cel al înlăturării lui Augustin Sava de la conducerea Aeroportului internațional Sibiu. Decizie împinsă de fostul președinte al Cj Sibiu, Ioan Cindrea, și asumată de consilierii județeni. Inspirată decizie, dacă privim la statisticile referitoare la traficul de pe aeroport, după înlocuirea lui Sava.

Doar că a urmat un proces, în care fostul director al Aeroportului a câștigat și a cerut nu să fie pus la loc, ci să primească salariile pe care le-ar fi încasat de ar fi rămas director. Iar salariile astea să îi vină din buzunarul celor care l-au dat jos. Ceea ce s-a și întâmplat, fiecare consilier județean din vremea aceea a plătit vreo 1.000 de euro. Acum, Sava a mai venit cu un proces.

Mai nou, a apărut și mult mai costisitorul proces împotriva foștilor președinți și șefi din CJ. Pentru deciziile pe care le-au luat în cadrul proiectului de modernizare a unui drum, cel dintre Sadu și Sădurel. Mai precis, deciziile referitoare la cum să fie tratate niște lucrări suplimentare, care în cele din urmă au fost executate și recepționate. Doar că sumele pe care – dacă vor pierde – ar trebui să le aducă de acasă cei dați în judecată acum sunt de peste 80.000 de euro, de fiecare.

E revoltător oricum ai privi lucrurile. Pentru că aceste sume (1.000 de euro sau peste 80.000 de euro) sunt cerute de la niște oameni care au fost în posturi de conducere și cărora toți le-am cerut ”să facă ceva”. Și au făcut. Culmea, și cu rezultate pozitive. Avem un aeroport cu mult mai multe rute, avem în drum reabilitat pe fonduri europene, pentru locuitorii unei zone care mai degrabă ar fi urcat la ceruri, decât să fi văzut sprijin din partea bugetului de stat.

Cu toate acestea, pierduți prin oceanul legislativ absolut stupid, judecătorii puși să judece spețe precum cele de mai sus dau uneori hotărâri cel puțin discutabile. Dacă nu stupide de-a dreptul. Pentru că nu poți caracteriza altcumva acele hotărâri prin care sunt puși la plată, din propriul buzunar, pe cei care fac ceva. Cu bune intenții și cu sprijin de specialitate alături (nici destituirea lui Sava, nici plățile suplimentare refuzate au ba pentru drum nu au fost luate de neica-nimeni, ci de oameni care au avut și pregătire și oameni pricepuți în echipă), să te trezești nu numai că ești luat la rost, dar și pus la plată e o situație care are o singură finalitate: a îndepărta pe tot mai mulți dintre cei care vor și pot să facă ceva pentru comunitate.

Evident, pentru astfel de lucruri oamenii nu vor ieși în stradă. ”Se descurcă, ei, și Bottesch, și Cindrea, și toți să plătească, pentru că «sigur au făcut ei ceva». Pentru ei să îmi fac eu griji?”, ar fi – sunt mai mult decât sigur – replica ce vine în mintea celor mai mulți. Însă un nou proces de acest gen mai adaugă o piatră în calea celor care ar avea capacitatea de a conduce mai bine diferite instituții publice. La ce să își mai bată capul cu gestionarea comunității, la ce să mai riște nu doar procese penale, dar și în contencios administrativ, în urma cărora să plătească pentru deciziile pe care le iau?

Țara asta e strâmbă nu doar pentru cei conduși, ci și pentru cei care ajung să conducă. Niciuna dintre tabere, însă, nu va empatiza cu celalaltă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

yyy

Acum 5 ani

vrem alesi destepti, competenti, neprihaniti daca se poate, tineri si frumosi, dar cand iau decizii ii dam in judecata. una din marile marile probleme ale acestei tari este Curtea de Conturi, o institutie retrograda prost pregatita si puternic impregnata politic, niste semi-profesionisti pe salarii uriase trimit pe post de harai sa haituiasca funcitonarii publici care nu inclina capul
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus