Joi,
18.08.2022
Partial Noros
Acum
30°C

În Sibiu va fi deschisă pentru prima dată o secție de votare pentru alegerile din Republica Moldova

În Sibiu va fi deschisă pentru prima dată o secție de votare pentru alegerile din Republica Moldova

Pe 24 februarie 2019 vor avea loc alegeri parlamentare în Republica Moldova, iar Guvernul de  la Chișinău a decis că va deschide și o secție de votare în orașul Sibiu. Este pentru prima dată când cetățenii moldoveni stabiliți în Sibiu sau care se vor afla aici în ziua scrutinului vor putea să voteze fără a fi nevoiți să se deplaseze la Cluj  sau la Brașov.

„În urma înregistrării prealabile a viitorilor alegători și a depunerii unei cereri din partea Asociația Basarabenilor din Sibiu la Comisia Electorală Centrală și Guvernul Republicii Moldova, am reușit să obținem șansa de a dispune de o secție de votare la noi în Sibiu pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019”, a anunțat Asociația Basarabenilor din Sibiu. Încă nu se cunoaște locația secției de votare, aceasta urmând a fi anunțată pe parcursul acestei săptămâni.

În total, în România vor fi deschise 12 secții de votare pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova: două în București și câte una la Iași, Galaţi, Timişoara, Braşov, Cluj, Constanţa, Bacău, Suceava, Craiova și Sibiu. Decizia executivului moldovean a fost bazată pe numărul de cetățeni moldoveni care s-au înregistrat prealabil pe site-ul Comisiei Electorale Centrale. Astfel, în Sibiu s-au înregistrat prealabil pentru scrutinul din 24 februarie 61 de persoane. În total, în România s-au înregistrat 2.983 de persoane în 50 de localități.

Potrivit Nicoletei Ciobanu, președintele Asociației Basarabenilor din Sibiu, în municipiu s-ar afla aproximativ 200 de basarabeni.

„Deschiderea secției de votare de la Sibiu a fost rezultatul a doi factori: participarea basarabenilor de aici la înregistrarea prealabilă și în urma unei cereri formulate de către Asociația Basarabenilor din Sibiu în adresa CEC și a Guvernului Republicii Moldova. Drept rezultat a celor menționate mai sus, autoritățile responsabile au decis deschiderea unei secții de votare suplimentare.

În ceea ce privește participarea, desigur că sperăm la o implicare cât mai activă a basarbenilor din Sibiu la alegerile din 24 februarie, încât este dreptul și obligația civică a fiecaruia dintre noi”, a spus Nicoleta Ciobanu pentru Turnul Sfatului.

Alegerile parlamentare din Republica Moldova vor avea loc în premieră conform sistemului mixt de vot: 51 de deputați vor fi aleși pe circumscripții uninominale, iar 50 - pe liste de partid.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

dancp2

Acum 3 ani

200 basarabeni-corect da 2000 -3000 cu flotant/rezident de sibiu sint in spania,franta,italia,gemania la bucuresti era o casa cu 1500 de flotanti/rezidenti basarabeni in 70 mp hei hei hei
Raspunde

DECEBAL

Acum 3 ani

...pai asta nu i semn bun !! :(
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus