Vineri,
30.07.2021
Cer Senin
Acum
21°C

În Sibiu va fi deschisă pentru prima dată o secție de votare pentru alegerile din Republica Moldova

În Sibiu va fi deschisă pentru prima dată o secție de votare pentru alegerile din Republica Moldova

Pe 24 februarie 2019 vor avea loc alegeri parlamentare în Republica Moldova, iar Guvernul de  la Chișinău a decis că va deschide și o secție de votare în orașul Sibiu. Este pentru prima dată când cetățenii moldoveni stabiliți în Sibiu sau care se vor afla aici în ziua scrutinului vor putea să voteze fără a fi nevoiți să se deplaseze la Cluj  sau la Brașov.

„În urma înregistrării prealabile a viitorilor alegători și a depunerii unei cereri din partea Asociația Basarabenilor din Sibiu la Comisia Electorală Centrală și Guvernul Republicii Moldova, am reușit să obținem șansa de a dispune de o secție de votare la noi în Sibiu pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019”, a anunțat Asociația Basarabenilor din Sibiu. Încă nu se cunoaște locația secției de votare, aceasta urmând a fi anunțată pe parcursul acestei săptămâni.

În total, în România vor fi deschise 12 secții de votare pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova: două în București și câte una la Iași, Galaţi, Timişoara, Braşov, Cluj, Constanţa, Bacău, Suceava, Craiova și Sibiu. Decizia executivului moldovean a fost bazată pe numărul de cetățeni moldoveni care s-au înregistrat prealabil pe site-ul Comisiei Electorale Centrale. Astfel, în Sibiu s-au înregistrat prealabil pentru scrutinul din 24 februarie 61 de persoane. În total, în România s-au înregistrat 2.983 de persoane în 50 de localități.

Potrivit Nicoletei Ciobanu, președintele Asociației Basarabenilor din Sibiu, în municipiu s-ar afla aproximativ 200 de basarabeni.

„Deschiderea secției de votare de la Sibiu a fost rezultatul a doi factori: participarea basarabenilor de aici la înregistrarea prealabilă și în urma unei cereri formulate de către Asociația Basarabenilor din Sibiu în adresa CEC și a Guvernului Republicii Moldova. Drept rezultat a celor menționate mai sus, autoritățile responsabile au decis deschiderea unei secții de votare suplimentare.

În ceea ce privește participarea, desigur că sperăm la o implicare cât mai activă a basarbenilor din Sibiu la alegerile din 24 februarie, încât este dreptul și obligația civică a fiecaruia dintre noi”, a spus Nicoleta Ciobanu pentru Turnul Sfatului.

Alegerile parlamentare din Republica Moldova vor avea loc în premieră conform sistemului mixt de vot: 51 de deputați vor fi aleși pe circumscripții uninominale, iar 50 - pe liste de partid.

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

dancp2

Acum 2 ani

200 basarabeni-corect da 2000 -3000 cu flotant/rezident de sibiu sint in spania,franta,italia,gemania la bucuresti era o casa cu 1500 de flotanti/rezidenti basarabeni in 70 mp hei hei hei
Raspunde

DECEBAL

Acum 2 ani

...pai asta nu i semn bun !! :(
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus