Așa-zisele Fake news sau știrile false, dar și accesul liber la rețelele de socializare a minorilor sau adolescenților care pot deveni victime ale înșelăciunilor pe internet nu mai sunt demult o noutate. Iar educația media a devenit în ultimii ani un deziderat pentru școlile din România. În perioada 18 -22 martie 2019, Comisia Europeană va organiza Săptămâna europeană a alfabetizării media (European Media Literacy Week), iar cu această ocazie și în școlile din Sibiu elevilor i se va vorbi despre siguranța în mediul online sau cum depistează dacă o informație este adevărată sau falsă.
Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, în mai multe școli din județ se desfășoară o serie de activități legate de educația media din anul 2016. Este vorba fie despre obiecte de studii suplimentare, despre organizarea de conferințe sau despre desfășurarea de studii de cercetare. În total, 49 de școli și licee s-au implicat în astfel de activități în ultimii 3 ani de studii. Câteva dintre activitățile pe care le putem enumera: „Violența în mediul informatic” (Școala gimnazială Marpod), proiectul „Ora pe net” în colaborare cu organizația „Salvați copiii” (Școala gimnazială Vurpăr), cursul „Prietenul meu calculatorul” (a fost implementat în școlile din Racovița, Dîrlos, Alma, Șura Mare, Bazna, Valea Viilor, Orlat, Cisnădie, Rășinari, Slilmnic, Avrig, Arpașu de Jos etc.); alte activități întitulate „Cyberbullying” la Școala gimnazială nr. 13 din Sibiu sau „Dă BLLOCK agresiității” Și glumele dor!” la Școala gimnazială Cristian.
IȘJ Sibiu a solicitat săptămâna trecută școlilor din județ să anunțe în ce mod vor marca săptămâna europeană a alfabetizării media. Spre exemplu, Colegiul Național „Octavian Goga” intenționează să disemineze cursuri de formare în cadrul proiectului ERASMUS+ K1: "How to use Tablets, Educational Apss and Social Media in your Classroom", "Interactive Media for "Interactive" Teaching and Learning", preum și activitatea „Siguranța on line” în parteneriat cu IJP Sibiu. Reprezentanții Liceului Tehnologic „Școala Națională de Gaz” din Mediaș au transmis că le va vorbi elevilor despre siguranța în mediul online; cei de la Școala gimnazială nr. 21 din Sibiu au spus că au în vedere proiectul întitulat „Reclamele și televizorul”, iar elevii de la Școala nr. 4 din Sibiu vor afla despre „agresivitatea reclamelor în mediul online”, iar Școala gimnazială din Avrig a transmis că are în pregătire proiectul „Publicitatea pe internet: Fals vs Adevărat: Cum recunosc o informație adevărată!”.
Laura Crișan, director Școala gimnazială Avrig, spune că scopul principal al acestor proiecte este conștientizarea elevilor că trebuie să disemineze cantitatea mare de informație care vine peste ei zilnic.
„Elevii sunt foarte interesați de tot ce e interactiv și activ. Probabil tocmai de aceasta noi ne implicăm în aceste proiecte, pentru că vrem să le captăm atenția și să-i sensibilizăm un pic și asupra efectelor pozitive, dar și a efectelor negative care pot să existe. Pentru că informațiile vin întotdeauna tăvălug peste ei, peste noi toți și atunci trebuie să știm cum să le selectăm: care sunt de folos, pe care nu trebuie să le acceptăm”, explică directoarea.
Laura Crișan mai spune că „generațiile din ziua de azi din școli sunt generații curioase, care pun tot felul de întrebări și atunci noi venim cu proiectele acestea ca să le răspundem la întrebări, pentru a le oferi informații corecte”. Însă asta nu e tot:
„Noi am avut și anul trecut lecții deschise în cadrul orelor de informatică: și despre știrile false, și despre impactul pe care îl au acestea asupra lor. Dar noi în școli controlăm doar o mică parte, importantă e și atitudinea în familie vizavi de aspectul acesta. Noi aici vrem să ne concentrăm - să atragem atenția părinților asupra acestor aspecte. Pentru că și noi ca părinți ne confruntăm cu astfel de lucruri. Dacă copilul este controlat și îndrumat corect mă gândesc că n-o să se ajungă chiar la aspecte pe care nu le așteptăm. Din păcate, în găștile lor au tot felul de grupuri, grupulețe, comunică, vin cu tot felul de idei și de multe ori acestea nu sunt cele mai bune”.Amintim că Ministerul Educației Naționale încearcă să promoveze alfabetizarea media și să formeze competențele media în rândul elevilor din anul 2005. Instituția a inițiat proiecte centrate pe această tematică, cum ar fi proiectul partenerial MEN - UNICEF "Media o educație de calitate" și "Internetul și mediile de socializare virtuale în viața liceenilor" realizate de Institutul de Științe ale Educației.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Valea Viilor , Șura Mare , Social Media Summit , Octavian Goga , Comisia Europeană , Ministerul Educatiei Naționale , Colegiul Național Pedagogic , Școala Națională , European Media Literacy Week , Laura Crișan , Educational Apss , Interactive Media , Reprezentanții Liceului Tehnol
Vizualizari: 1040
Ultimele comentarii
Acum 21 ore
Unul
Acum 22 ore
Tulnicul de mucava
Acum 22 ore
Unul
Acum 22 ore
Canaris
Acum 22 ore
Olingpia Gafosdea