Sâmbătă,
31.07.2021
Parțial Noros
Acum
19°C

Zece pentru Sibiu

Banca Mondială și Federația Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România, împreună cu autoritățile publice subnaționale au lansat recent un chestionar referitor la proiectele cu impact metropolitan atât pentru București cât și pentru cele 40 de reședințe de județ din țară.

Pentru fiecare oraș au identificat 10 mari posibile proiecte și cer populației ordonarea acestor proiecte în funcție de importanța considerată. Pentru Sibiu, cele zece proiecte, în ordine aleatorie, sunt:

  • Continuarea dezvoltării Zonei Industriale Vest prin viabilizarea teritoriului
  • Construcția unui Spital Județean nou cu secții pentru copii și adulți
  • Construcția Centrului de spectacole și conferințe
  • Amenajarea complexului de agrement aquapark
  • Construirea pasajului subteran (Piața Unirii – Alba Iulia)
  • Parcările subterane din proximitatea zonei istorice
  • Construcția variantei de ocolire Sud
  • Introducerea transportului electric în Sibiu – tren urban
  • Extinderea și modernizarea Aeroportului Internațional Sibiu
  • Traseul pentru bicicliști de-a lungul Cibinului între Turnișor și Gușterița
Niciunul dintre aceste proiecte nu este unul nou. Finalizat, oricare dintre ele ar însemna un pas considerabil înainte pentru oraș și locuitorii săi. Unele sunt încă în stadiul de idee, pentru altele au început discuții sau s-au făcut niște mici pași înainte, prea mici însă ca să fie luați în considerare și nu văd niciunul dintre proiecte să devină realitate mai repede de 5 ani, optimist vorbind. Personal, spitalul, centrul de spectacole și conferințe și parcările subterane ar trebui să fie în capul oricărei liste de priorități, urmate îndeaproape de centura de ocolire prin sudul orașului.

În același timp, însă, nici sibienilor nu pare să le pasă prea mult de vreunul din aceste proiecte. Din cele 700 de petiții depuse la Primăria Sibiu în ultimele șase luni ale anului 2018 doar 35 reprezintă sugestii sau propuneri, poate chiar referitoare la unul dintre cele 10 proiecte. 0.5% din totalul petiționarilor. Restul, probleme cu gropile din asfalt, cu iluminatul stradal, parcări, gunoaie, locuri de joacă pentru copii, problemele noastre mărunte de care ne lovim în fiecare zi. Iar dacă asta își doresc, asta primesc.

 

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

2 comentarii

2cents

Acum 2 ani

Arhitectii si urbanistii romani (Sibiu included) au aderat doar ("decat") la Federația Aglomerărilor Urbane din România si din acest motiv lucreaza si acum asiduu la transpunerea denumirii in realitate. Centura Sud si transportul in comun electric ar trebui sa fie mult mai sus ca prioritate, dar e ok si asa daca se vor face candva in secolul acesta.
Raspunde

Sergiu

Acum 2 ani

Spital, centură sud si teatru.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus