Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Au afișat prețuri mai mari la produse: milioane de euro amendă pentru Carrefour și Auchan

Au afișat prețuri mai mari la produse: milioane de euro amendă pentru Carrefour și Auchan

Mai multe firme din domeniul comercializării produselor alimentare au fost amendate de Consiliul Concurenței pentru că nu au respectat regulile de piață și au afișat prețuri mai mari la unele produse.

Printre cei amendați se numără Carrefour și Auchan, care au rețele de magazine și în Sibiu. În total, Consiliul Concurenței a sancționat şapte companii active pe piața comercializării produselor alimentare din România, dintre care trei retaileri și patru furnizori ai acestora, iar valoarea totală a amenzii este de 87.713.336 lei sau aproximativ 18,8 milioane euro.

Într-un comunicat de presă, instituția precizează că sancțiunile au fost aplicate în cadrul investigației privind fixarea prețurilor între retailerii Auchan, Cora și Carrefour și furnizorii acestora, în perioada 2010-2016. În urma investigației a fost sancționată atât încălcarea regulilor naționale, cât și a regulilor europene de concurență, pentru fixarea prețurilor de revânzare (de raft) în cadrul promoțiilor desfășurate de retaileri.

Consiliul Concurenţei a constatat că în anumite cazuri preţurile de vânzare la raft nu se stabileau conform regulilor de piaţă prin raportul dintre cerere şi ofertă, ci furnizorul şi retailer-ul stabileau un pret fix sau minim pentru revânzarea produselor către consumatorul final. Această practică conduce la preţuri mai mari pentru consumatorul final, retailerul neputând să scadă preţul sub limita stabilită cu furnizorul.
Astfel, Auchan Romania SA a fost sancționată cu 36.563.004 lei (7,84 milioane euro); Carrefour România SA - cu 26.995.645 lei (5,79 milioane euro); Romania Hypermarche (Cora) SA  -12.410.834 lei (2,66 milioane euro); Quadrant-Amroq Beverages SRL - 5.984.053 lei (1,28 milioane euro); Star Foods EM SRL 3.930.920 lei (843.599 euro); Strauss România SRL - 1.785.767 lei (383.236 euro); Nelson Prod SRL - 43.113 lei (9.252 euro).

Carrefour România SA a recunoscut fapta, beneficiind astfel de o reducere a amenzii.

Amenzile aplicate de Consiliul Concurenței se virează integral către bugetul de stat.

Precizăm că decizia de sancționare poate fi atacată la Curtea de Apel București, în termen de 30 de zile de la publicarea ei.

Economica.net amintește că aceasta este a doua investigație derulată de autoritatea de concurență, finalizată cu sancțiuni, pe piața comercializării de produse alimentare. În anul 2015, autoritatea de concurență a sancționat retailerii Metro, Real, Selgros, Mega Image și furnizorii acestora cu amenzi în valoare totală de aproximativ 35 milioane de euro pentru fixarea prețurilor, în perioada 2005-2009.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

nam

Acum 5 ani

Asta se intampla cand institutiile abilitate ale statului nu isi fac datoria asa cum trebuie. Si acesta este doar un exemplu. Ne meritam soarta.
Raspunde

Ghiocel Isărescu

Acum 5 ani

Pe când amenzi și la bănci ? Există atâtea motive.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus