Miercuri,
18.09.2024
Innorat
Acum
15°C

Astăzi este ziua Ofeliei Popii. La mulți ani!

Astăzi este ziua Ofeliei Popii. La mulți ani!

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu o sărbătorește astăzi pe Ofelia Popii, cea mai cunoscută actriță a naționalului sibian și totodată una dintre cele mai apreciate prezențe ale scenei naționale, și nu numai, aclamată deopotrivă de public și de critica de specialitate. 

Publicul o va putea vedea pe scenă, la Sibiu, în următoarea perioadă, în spectacolele: „Hedda Gabler”, regia Botond Nagy, „Cerere în căsătorie”, regia Robert Raponja, „Balul”, regia Radu Nica, „Felii”, regia Lia Bugnar, „Hamlet”, regia Radu Nica, „Îmi place cum miroși”, regia Puiu Șerban, „Călătoriile lui Gulliver”, „D’ale carnavalului”, „Povestea prințesei decheate” și „Faust” – regia Silviu Purcărete.

Ofelia-Popii-Faust-foto TNRS, Paul Băilă (2)

Ofelia Popii este singura actriță din România laureată a Premiului „Harold Angel”.

Născută în 1978 la Arad, Ofelia Popii a absolvit Facultatea de Teatru a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, promoția 2001. Se bucură de un portofoliu impresionant care cuprinde un Premiu Harold Angel la Festivalul Internațional de la Edinburgh 2010 (pentru rolul Mefisto din spectacolul Faust) – fiind și singura actriță din România laureată a prestigiosului premiu, Marele premiu al Festivalului Internațional al Recitalurilor Dramatice Valentin Silvestru, 2016 (pentru one woman show-ul Felii) și două Premii UNITER pentru Cea mai bună actriță în rol principal (în 2008, pentru memorabilul rol Mefisto din spectacolul Faust semnat de Silviu Purcărete; în 2011, pentru performanța din one woman show-ul Felii, regia Lia Bugnar). Acestroa li se adaugă nominalizările la Premiul UNITER 2013 pentru Cea mai bună actriță în rol secundar (pentru spectacolul Platonov, regia Alexandru Dabija) și în 2010, pentru rolul Bess din spectacolul Breaking the waves sau Viața binecuvântată a lui Bess, în regia lui Radu Nica.

Ofelia-Popii-Cerere-in-casatorie-foto credit TNRS, Paul Baila

De asemenea, Ofelia Popii a făcut parte cu succes și din distribuția mai multor lungmetraje, precum Undeva la Palilula (regia Silviu Purcărete), Portrete în pădure (regia Dinu Tănase), Vara s-a sfârșit (regia Radu Potcoavă), Moon Hotel Kabul (regia Anca Damian) ori filmul din 2012 al lui Andrei Gruzsniczki, Quod erat demonstrandum, care i-a adus un Premiu GOPO pentru Cea mai bună actriță în rol principal, în 2015.

Ofelia Popi-Hamlet-foto-TNRS Grimm (2)

În calitate de actriță a naționalului sibian, numele Ofeliei Popii ocupă capul de afiș al multor spectacole importante, ce acoperă o paletă diversă de stiluri interpretative, care au consacrat-o pe tânăra actriță drept una dintre cele mai versatile apariții scenice ale momentului: Faust, Lulu, Metamorfoze, Oidip, D’ale Carnavalului, Călătoriile lui Gulliver ori Povestea prințesei deocheate (regia: Silviu Purcărete), Lecția (regia: Mihai Măniuțiu), Balul, Hamlet ori Breaking the waves sau Viața binecuvântată a lui Bess (regia: Radu Nica), Felii (regia: Lia Bugnar), Ultima și a tinereții (regia: Yuri Kordonsky), Nathan înțeleptul (regia: Armin Petras), Solitaritate, Oameni obișnuiți ori Vorbiți tăcere? (create de Gianina Cărbunariu), Hedda Gabler (regia: Botond Nagy) etc. În prezent, pe lângă activitatea de actriță a Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu, Ofelia Popii este și cadru didactic al Departamentului de Artă Teatrală, din cadrul Facultății de Litere și Arte a Universității Lucian Blaga din Sibiu.

Ofelia-Popii-Hedda-Gabler-foto TNRS, Sebastian Marcovici (2)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

///

Acum 5 ani

La multi ani!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus