Joi,
01.12.2022
Parțial Noros
Acum
-1°C

Sibiul și-a preluat titlul de Regiune Gastronomică: de la macaroane, la oaie la proțap, farfurii comestibile, muzică clasică și lăutărească

Sibiul și-a preluat titlul de Regiune Gastronomică: de la macaroane, la oaie la proțap, farfurii comestibile, muzică clasică și lăutărească

În timp ce în curtea Academiei Forțelor Terestre zeci de bucătari din țară prăjeau cantități pantagruelice de mâncare pe ritmuri de muzică țigănească, în sala de ceremonii a instituției militare muzica de cameră a precedat, marți seară, preluarea titlului de Regiune Gastronomică Europeană de către județul Sibiu.

100 de kilograme de macaroane și 50 de kilograme de brânză au fost folosite pentru pregătirea a 1.000 de porții de mâncare, în cadrul unei “provocări“ la care s-au angajat bucătari veniți din toată țara. Provocarea era ca cele 1.000 de porții să fie realizate cu o cheltuială de cel mult 1.000 de euro. Așa că au fost alese macaroanele cu brânză, căci “acoperă necesarul caloric al studenților de la Academie“, după cum aveau să explice bucătarii. La câțiva metri mai încolo, sub alte corturi amplasate în curtea Academiei Forțelor Terestre, alți zeci de bucătari prăjeau zeci de kilograme de pește, carne de porc ori legume sau asamblau mese întregi de aperitive. Mai în fața standurilor, la proțap se învârteau patru oi, dar și o vită black angus, despre care detaliile erau pregătite: carcasa avea 236 de kilograme.

deschidere regiune gastronomica (8)

Printre vetre cu focuri de lemn amplasate ici și colo și ațâțate cu butelii de aragaz, în curtea Academiei Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu“ mai mulți producători locali își etalau oferta. În principal, cea pe care o puteți vedea și în piața țărănească de la Sala Transilvania, doar că în cantități mai mici: produse din porc, din porc de Mangalița, de oaie, brânzeturi, fructe sau miere. Printre șiraguri de beculețe întinse între standuri, care încercau să mai spargă din semiobscuritatea care plutea peste imensa curte a AFT, mai erau și standuri de vinuri, dar și cortul amenajat de cei de la Lidl, parteneri ai anului gastronomic de la Sibiu. Din loc în loc, curtea a fost ornată și cu bannere pe care, alături de sigla Sibiu RGE 2019 era tipărit mesajul “Recunoștință“.

deschidere regiune gastronomica (6)

Întreg decorul era animat de muzica tinerilor de pe Valea Hârtibaciului, instruiți în cadrul acțiunilor derulate de Asociația Elijah, și în așteptarea oficialităților care s-au reunit în sala de ceremonii a Academiei Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu“ din Sibiu.

Ceremonia

Primari din tot județul, șefi de instituții publice, consilieri locali și județeni, invitați din străinătate sau oficiali ai altor state în România, dar și câteva femei îmbrăcate în straie populare au umplut, în jurul orei 19:00, sala de ceremonii a AFT “Nicolae Bălcescu“, instituția care a devenit cel mai proaspăt membru al consorțiului responsabil de implementarea programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019.

Pe ritmurile clasice interpretate de un cvartet, oficialitățile s-au reunit pentru a asista la “ceremonia de transfer a titlului Regiune Gastronomică Europeană de la Galway – Irlanda și Brabantul de Nord – Olanda către Sibiu și Egeea de Sud – Grecia“. Ceremonie care a debutat cu clipul de prezentare a faptului că județul Sibiu va deține în 2019 titlul de “Regiune Gastronomică Europeană“. Urban-rural, milenii de confluențe, identitate gastronomică, digital, durabilitate, reinterpretare, educație cetățenească, daci și romani ori gusturile Sibiului au fost printre mesajele transmise prin clipul dominat de imagini rurale, de imagini cu bucătari la treabă, farfurii cu tot felul de preparate, clienți de restaurante și terase ori festivaluri.

Amfitrion al evenimentului a fost Eugen Iordănescu, directorul Camerei de comerț, agricultură și industrie din Sibiu (instituție, de asemenea, membră a consorțiului responsabil de implementarea Sibiu RGE 2019). “Vă mulțumesc pentru că ați acceptat a vedea ce gust are Sibiul iarna“, au fost printre cuvintele cu care cele câteva sute de persoane au fost întâmpinate de către Eugen Iordănescu.

deschidere regiune gastronomica (35)

Au urmat mai bine de 90 de minute de discursuri, întrerupte de alte clipuri de prezentare a Sibiului și gastronomiei locale, dar și a altor regiuni gastronomice europene, prezente și viitoare. Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a fost cea care a deschis seria discursurilor, amintind despre 2018 ca despre o avanpremieră a ceea ce va însemna anul în curs, unul pe care îl vede mai bogat și mai divers în evenimente gastronomice. “Vom avea în 2019 o regiune a Sibiului plină de gust și culoare“, a încheiat Astrid Fodor. Primarul din Mediaș, Gheorghe Roman, a caracterizat Sibiu RGE 2019 drept un “vis îndrăneț de acum câțiva ani“. Mai apoi, rectorul Universității “Lucian Blaga“ din Sibiu, Ioan Bondrea, a amintit în cuvântul său și despre educația în ceea ce privește mâncarea sănătoasă, ori de cercetarea din domeniu. “Sunt convins că acest eveniment va aduce plus-valoare și după acest an. Avem experiența Capitalei culturale europene, care a adus plus-valoare și după anul cultural principal“, a mai apreciat Bondrea.

Adrian Bujoaică, consilier al ministrului Turismului, a scuzat absența ministrului Bogdan Trif de la ceremonie, invocând dezbaterile pe bugetul de stat. Dar a promis sprijin pentru promovarea Sibiului și disponibilitate la colaborare. Au mai vorbit bucătari, reprezentanți ai fostelor regiuni gastronomice europene, ai regiunii din Grecia care împarte titlul de anul acesta cu Sibiul, dar și președinta Diane Dodd, președinta Institutului internațional de gastronomie, cultură, arte și turism (IGCAT). Ea a explicat scopul titlului de “regiune gastronomică europeană“. “Colaborarea cu această platformă oferă Sibiului posibilitatea de a transmite mai departe bunele practici, în condițiile în care practicile globale au impact asupra comunităților locale“, a rostit Diane Dodd, arătând că titlul acordat Sibiului înseamnă mai mult decât mâncare, înseamnă crearea unor rețele sustenabile.

fodor iordanescu regiune gastronomica (38)

Au urmat noi clipuri, cel mai lung dintre acestea fiind numit “Bucate de Sibiu“. Pe fundalul muzicii populare, în Sibiu se mănâncă “a la Transilvania“, a anunțat naratorul din clipul respectiv, susținând că potrivit unor păreri, bucătăria transilvăneană ar avea valențe asemănătoare celei franceze ori a celor asiatice. Lichiul, gulașul și hencleșul au avut parte de prezentări separate în clipul care a abundat de imagini cu fel de fel de preparate culinare.

După care au urmat noi discursuri și un moment în care atât reprezentanții fostelor regiuni gastronomice din 2018, alături de cei ai Sibiului, ai Egeei de Sud și ai IGCAT au fost invitați pe podium. Momentul a reprezentat transferul titlului gastronomic și a fost încheiat de ultimul discurs al serii, cel al Danielei Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu. “Vor fi multe evenimente gastronomice, însă noi am adăugat la gustul gastronomic și toate celelalte gusturi: cel al muzicii, al culturii, al tradiției“, a enumerat, în discursul său, Daniela Cîmpean.

deschidere regiune gastronomica (4)

“Standardul de la Sibiu“

Printre discursurile de pe podiumul ceremoniei, Eugen Iordănescu a amintit și de profesorul universitar Ilie Rotariu, sibianul care este și membru al IGCAT, dar și cel care a fost promotorul proiectului de candidatură a Sibiului pentru titlul de “regiune gastronomică europeană“.

Iar un alt moment diferit al serii a fost alocuțiunea lui Luke-Douglas-Home, inițiatorul mișcării “Un viitor fără gunoi“, a cărui colaborare cu Sibiul urmărește componenta de mediu. “Încercăm să limităm impactul asupra mediului în seria de evenimente din cadrul programului Sibiu - regiune gastronomică europeană. Din câte știu, Sibiul este prima regiune care își asumă acest lucru. Și sper ca poate peste câțiva ani să se vorbească despre «standardul de la Sibiu» în ceea ce privește protejarea mediului“, a vorbit Luke.

Iar ca urmare a acestui obiectiv asumat, în seara preluării titlului de regiune gastronomică europeană, oaspeții evenimentului au mâncat din farfurii comestibile, produse din tărâțe.

 

Mâncarea

După cele mai bine de 90 de minute de discursuri, oaspeții evenimentului au fost invitați în curtea Academiei. Unde, în fața a câtorva sute de studenți ai AFT, au fost prezentate oficialitățile IGCAT, iar rectorul Ghiță Bârsan a rostit câteva cuvinte despre implicarea în programul Sibiu RGE 2019. Au mai fost intonate imnurile Uniunii Europene, al Greciei, dar și al României. Acesta din urmă a marcat și finalul ceremoniilor oficiale.

Oaspeții și studenții AFT au fost invitați, mai apoi, să guste din preparatele pregătite în standurile amenajate în imensa curte, în timp ce pe scena din lateral, copii de pe Valea Hârtibaciului au dat din nou tonul ritmurilor lăutărești.fodor deschidere regiune gastronomica (1) deschidere regiune gastronomica (7) deschidere regiune gastronomica (17) deschidere regiune gastronomica (13) bucatari deschidere regiune gastronomica (18) bucatari deschidere regiune gastronomica (17) bucatari deschidere regiune gastronomica (16) dumitrescu deschidere regiune gastronomica (14) deschidere regiune gastronomica (24) deschidere regiune gastronomica (18) deschidere regiune gastronomica (23) deschidere regiune gastronomica (22)

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

Nik

Acum 3 ani

Într-adevăr o provocare pentru Sibiu, dar sa ai parte de discursuri citite ( primar Sibiu, Medias), fără a avea respectul ce era de cuviință a fi arătat invitațiilor, până la al asculta pe marele ambasador din partea Lidl "chef" Dumitrescu ( care pur și simplu mesteca guma și citea de pe telefon), și bineînțeles d-na Președinte al Consiliului județean care tot citind a făcut mai multe greșeli decât ilustra D-na Dancila ... Rușine! Felicitări pentru celelalte oficialități care au putut ține un discurs viu, fără fise pentru inspirație! Punctul culminant s-a arătat în curtea AFT, când în timpul intonării imnului național se redică drapelul CSRG ( deci nu drapelul national) o rușine pentru armata!
Raspunde

Andu

Acum 3 ani

Cativa zgribuliti prin noroi.. probabil atata s-a facut reclama. Observ ca au fost ei cu ai lor, imbracati pompos si mancand la ciuperci cu facem si dregem....
Raspunde

yyy

Acum 3 ani

Ciodanescu pe langa politici de turism, strategii urbanistice, investitii in infrastructura, programe culturale, retete de bulz si de zama se pricepe si la...fixat microfoane. este noul SUPER OM care a lansat provocarea 1000 de portii cu 1000 de euro!daca facea buget de 100EUR putea sa le dea alora o roaba de coji de cartofi cu sare si tot se puteau laudau. P. E. N. I. B. I. L !!!
Raspunde

MP

Acum 3 ani

Sibiul - orasul putreziciunii. Cu mult fast sa-a lansat inca un proiect care ar trebui sa insemne ceva pentru sibieni si pentru intreaga zona. Dar ca de obicei, asa cum ne-au obisnuit infectiile care ne conduc, totul s-a transformat intr-o adevarata cacealma comunistoida. Evenimentele dedicate preluarii SRGE nu s-au adresat comunitatii ci lingailor de prin administratie, politicienilor de 3 lulele, catelusilor acestora, eternilor pierde-vara care constituie "lumea buna" a orasului / judetului. Ma asteptam ca organizatorii sa aiba o deschidere larga spre comunitate. Sa faca in asa fel incat sibienii sa simta acest eveniment. Dar nu - marea festivitate care a inghitit sume colosale - si pt asta TS ar putea solicita in virtutea transparentei sumele cheltuite pentru burdihanele gretoase ale liderilor locali - s-a adresat unor neica nimeni care au oaresce functii si care se cred elitele judetului. Poate era bine ca la acest imens chiolhan sa fie prezenti si niste copii care dorm noapte de noapte cu burtile goale. Sau niste elevi olimpici, studentii cu cele mai bune realizari, elevii de la liceul alimentar, personalitati din domeniul culturii etc. Dar noi vedem numai soiosi al caror singur scop in viata este sa ingurgiteze gratis. De doua saptamani Sibiul freamata in cautarea cailor de a ajunge la festivitatea SRGE. Pile, cunostinte, interventii, totul pentru ca acesti neica nimeni sa bage ceva gratis la mat. Si nu orice, ci ceva scumpt, cat mai scump posibil. un lucru totusi e imbucurator- armata romana si-a gasit in sfarsit un scop - pe langa faptul ca este creatoarea manelistilor din ziua de maine, acum se poate bucura si de faptul ca a devenit o bucatarie imensa. In rest, a rezolvat totul. Rusine!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

PM

Acum 3 ani

Du-te in Gorj ! Arde ciuda in propagandistii sudisti cand aud de cuvantul ....regiune combinat cu orice suna a Ardeal, in cazul asta Sibiul. Las ba.... sunteti liberi sa va faceti si voi regiunea gastronomica caracal, de ex. Nu se pune cacofonia, ca tot aia e... regiunea gastronomica Vaslui s.a.m.d. Sau nu va prea duce capu' ?...asta sa fie oare, motivul real al balelor la gura cand injurati cu atata ura tot ce se face prin Sibiu ? Cel mai probabil asta e. Infectiile care ne conduc...sunt la Bucuresti, in cazul inc are ti-ai uitat de Tariceanu, Tudorel si alte lepre cleptocomuniste....iata ca iti amintesc.
Raspunde

David

Acum 3 ani

Iordanescu si Daniela Campean perechea perfecta ce conduce Consortiul Regiune Gastronomica. Cele doua Minti luminate ale judetului au considerat ca muzica tiganeasca si atmosfera de balci reprezinta judetul. Vai si amar de judetul Sibiu.
Raspunde

scena9

Acum 3 ani

muzica tiganeasca ín judetul Sibiu ? Cine au fost cu asemnea idei? Sá se mute ín Ferentari sau mai bine zis la Oltenita si Cálárasi...
Raspunde

Elena

Acum 3 ani

Ciordanescu. El e "coordonatorul de strategie"...
Raspunde

Vasile Von Vasile

Acum 3 ani

când ești prost ești prost. în jud Sibiu sunt destule așezări de țigani/romi...
Raspunde

Silberpfeil

Acum 3 ani

Dl Deleanu faceti o grava confuzie si,din pacate,o transmiteti cititorilor :muzica lautareasca nu e muzica tiganeasca.S-ar putea sa va mirati dar Maria Tanase a cintat,cu deosebit succes,muzica lautareasca.
Raspunde

Elena

Acum 3 ani

Eu nu inteleg totusi cum s-a lasat antrenata Armata in aventura asta de un kitsch incredibil ! Oare Statul major general stie ce actiuni se desfasoara in curtea AFT? Lipsa totala de respect fata de Drapel si Uniforma! Dar de la Ghitza Barsan ce pretentii poti sa ai
Raspunde

yyy

Acum 3 ani

am vazut in august ce lingatori de dosuri sunt in jandarmerie. aceleasi caractere infecte exista si in armata, soldati grasi de cazarma care de 30 de ani nu au au fost implicati in vreun conflict in afara de datul din coate in sala de mese
Raspunde

Gabytza Gabor

Acum 3 ani

Noroc cu sovi saracu tot el vo salvat o vorbit cu dl Ghita dl general barsan acu merem fain la baraj la gura si mancam bulz ne mandrim cu traditia sibienilor si slanina cu carnati de mangalita
Raspunde

sami

Acum 3 ani

Din poze mi se pare ca s-a gatit pentru 1000 de oameni iar in sala erau 50-60. Ce legatura are Academia Militara cu gastronomia ? . Cine este acest domn Iordanescu de il vedem chiar peste tot in toate proiectele.
Raspunde

chivuta din teleorman

Acum 3 ani

Nu e director la Camera de Comert?
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 3 ani

Pai daca nu-i duceau pe militari acolo era sala goala. Umplutura ca si cei care sunt la conducere.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus