În timp ce în curtea Academiei Forțelor Terestre zeci de bucătari din țară prăjeau cantități pantagruelice de mâncare pe ritmuri de muzică țigănească, în sala de ceremonii a instituției militare muzica de cameră a precedat, marți seară, preluarea titlului de Regiune Gastronomică Europeană de către județul Sibiu.
100 de kilograme de macaroane și 50 de kilograme de brânză au fost folosite pentru pregătirea a 1.000 de porții de mâncare, în cadrul unei “provocări“ la care s-au angajat bucătari veniți din toată țara. Provocarea era ca cele 1.000 de porții să fie realizate cu o cheltuială de cel mult 1.000 de euro. Așa că au fost alese macaroanele cu brânză, căci “acoperă necesarul caloric al studenților de la Academie“, după cum aveau să explice bucătarii. La câțiva metri mai încolo, sub alte corturi amplasate în curtea Academiei Forțelor Terestre, alți zeci de bucătari prăjeau zeci de kilograme de pește, carne de porc ori legume sau asamblau mese întregi de aperitive. Mai în fața standurilor, la proțap se învârteau patru oi, dar și o vită black angus, despre care detaliile erau pregătite: carcasa avea 236 de kilograme.
Printre vetre cu focuri de lemn amplasate ici și colo și ațâțate cu butelii de aragaz, în curtea Academiei Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu“ mai mulți producători locali își etalau oferta. În principal, cea pe care o puteți vedea și în piața țărănească de la Sala Transilvania, doar că în cantități mai mici: produse din porc, din porc de Mangalița, de oaie, brânzeturi, fructe sau miere. Printre șiraguri de beculețe întinse între standuri, care încercau să mai spargă din semiobscuritatea care plutea peste imensa curte a AFT, mai erau și standuri de vinuri, dar și cortul amenajat de cei de la Lidl, parteneri ai anului gastronomic de la Sibiu. Din loc în loc, curtea a fost ornată și cu bannere pe care, alături de sigla Sibiu RGE 2019 era tipărit mesajul “Recunoștință“.
Întreg decorul era animat de muzica tinerilor de pe Valea Hârtibaciului, instruiți în cadrul acțiunilor derulate de Asociația Elijah, și în așteptarea oficialităților care s-au reunit în sala de ceremonii a Academiei Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu“ din Sibiu.
Ceremonia
Primari din tot județul, șefi de instituții publice, consilieri locali și județeni, invitați din străinătate sau oficiali ai altor state în România, dar și câteva femei îmbrăcate în straie populare au umplut, în jurul orei 19:00, sala de ceremonii a AFT “Nicolae Bălcescu“, instituția care a devenit cel mai proaspăt membru al consorțiului responsabil de implementarea programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019.Pe ritmurile clasice interpretate de un cvartet, oficialitățile s-au reunit pentru a asista la “ceremonia de transfer a titlului Regiune Gastronomică Europeană de la Galway – Irlanda și Brabantul de Nord – Olanda către Sibiu și Egeea de Sud – Grecia“. Ceremonie care a debutat cu clipul de prezentare a faptului că județul Sibiu va deține în 2019 titlul de “Regiune Gastronomică Europeană“. Urban-rural, milenii de confluențe, identitate gastronomică, digital, durabilitate, reinterpretare, educație cetățenească, daci și romani ori gusturile Sibiului au fost printre mesajele transmise prin clipul dominat de imagini rurale, de imagini cu bucătari la treabă, farfurii cu tot felul de preparate, clienți de restaurante și terase ori festivaluri.
Amfitrion al evenimentului a fost Eugen Iordănescu, directorul Camerei de comerț, agricultură și industrie din Sibiu (instituție, de asemenea, membră a consorțiului responsabil de implementarea Sibiu RGE 2019). “Vă mulțumesc pentru că ați acceptat a vedea ce gust are Sibiul iarna“, au fost printre cuvintele cu care cele câteva sute de persoane au fost întâmpinate de către Eugen Iordănescu.
Au urmat mai bine de 90 de minute de discursuri, întrerupte de alte clipuri de prezentare a Sibiului și gastronomiei locale, dar și a altor regiuni gastronomice europene, prezente și viitoare. Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a fost cea care a deschis seria discursurilor, amintind despre 2018 ca despre o avanpremieră a ceea ce va însemna anul în curs, unul pe care îl vede mai bogat și mai divers în evenimente gastronomice. “Vom avea în 2019 o regiune a Sibiului plină de gust și culoare“, a încheiat Astrid Fodor. Primarul din Mediaș, Gheorghe Roman, a caracterizat Sibiu RGE 2019 drept un “vis îndrăneț de acum câțiva ani“. Mai apoi, rectorul Universității “Lucian Blaga“ din Sibiu, Ioan Bondrea, a amintit în cuvântul său și despre educația în ceea ce privește mâncarea sănătoasă, ori de cercetarea din domeniu. “Sunt convins că acest eveniment va aduce plus-valoare și după acest an. Avem experiența Capitalei culturale europene, care a adus plus-valoare și după anul cultural principal“, a mai apreciat Bondrea.
Adrian Bujoaică, consilier al ministrului Turismului, a scuzat absența ministrului Bogdan Trif de la ceremonie, invocând dezbaterile pe bugetul de stat. Dar a promis sprijin pentru promovarea Sibiului și disponibilitate la colaborare. Au mai vorbit bucătari, reprezentanți ai fostelor regiuni gastronomice europene, ai regiunii din Grecia care împarte titlul de anul acesta cu Sibiul, dar și președinta Diane Dodd, președinta Institutului internațional de gastronomie, cultură, arte și turism (IGCAT). Ea a explicat scopul titlului de “regiune gastronomică europeană“. “Colaborarea cu această platformă oferă Sibiului posibilitatea de a transmite mai departe bunele practici, în condițiile în care practicile globale au impact asupra comunităților locale“, a rostit Diane Dodd, arătând că titlul acordat Sibiului înseamnă mai mult decât mâncare, înseamnă crearea unor rețele sustenabile.
Au urmat noi clipuri, cel mai lung dintre acestea fiind numit “Bucate de Sibiu“. Pe fundalul muzicii populare, în Sibiu se mănâncă “a la Transilvania“, a anunțat naratorul din clipul respectiv, susținând că potrivit unor păreri, bucătăria transilvăneană ar avea valențe asemănătoare celei franceze ori a celor asiatice. Lichiul, gulașul și hencleșul au avut parte de prezentări separate în clipul care a abundat de imagini cu fel de fel de preparate culinare.
După care au urmat noi discursuri și un moment în care atât reprezentanții fostelor regiuni gastronomice din 2018, alături de cei ai Sibiului, ai Egeei de Sud și ai IGCAT au fost invitați pe podium. Momentul a reprezentat transferul titlului gastronomic și a fost încheiat de ultimul discurs al serii, cel al Danielei Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu. “Vor fi multe evenimente gastronomice, însă noi am adăugat la gustul gastronomic și toate celelalte gusturi: cel al muzicii, al culturii, al tradiției“, a enumerat, în discursul său, Daniela Cîmpean.
“Standardul de la Sibiu“
Printre discursurile de pe podiumul ceremoniei, Eugen Iordănescu a amintit și de profesorul universitar Ilie Rotariu, sibianul care este și membru al IGCAT, dar și cel care a fost promotorul proiectului de candidatură a Sibiului pentru titlul de “regiune gastronomică europeană“.Iar un alt moment diferit al serii a fost alocuțiunea lui Luke-Douglas-Home, inițiatorul mișcării “Un viitor fără gunoi“, a cărui colaborare cu Sibiul urmărește componenta de mediu. “Încercăm să limităm impactul asupra mediului în seria de evenimente din cadrul programului Sibiu - regiune gastronomică europeană. Din câte știu, Sibiul este prima regiune care își asumă acest lucru. Și sper ca poate peste câțiva ani să se vorbească despre «standardul de la Sibiu» în ceea ce privește protejarea mediului“, a vorbit Luke.
Iar ca urmare a acestui obiectiv asumat, în seara preluării titlului de regiune gastronomică europeană, oaspeții evenimentului au mâncat din farfurii comestibile, produse din tărâțe.
Mâncarea
După cele mai bine de 90 de minute de discursuri, oaspeții evenimentului au fost invitați în curtea Academiei. Unde, în fața a câtorva sute de studenți ai AFT, au fost prezentate oficialitățile IGCAT, iar rectorul Ghiță Bârsan a rostit câteva cuvinte despre implicarea în programul Sibiu RGE 2019. Au mai fost intonate imnurile Uniunii Europene, al Greciei, dar și al României. Acesta din urmă a marcat și finalul ceremoniilor oficiale.Oaspeții și studenții AFT au fost invitați, mai apoi, să guste din preparatele pregătite în standurile amenajate în imensa curte, în timp ce pe scena din lateral, copii de pe Valea Hârtibaciului au dat din nou tonul ritmurilor lăutărești.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Valea Hartibaciului , Sala Transilvania , Uniunii Europene , Astrid Fodor , Asociația Elijah , Eveniment Tv , Consiliului Județean Sibiu , Gheorghe Roman , Bogdan Trif , Lucian Blaga , Titlurile Transgaz , Ilie Rotariu , Diane Dodd , Daniela Cîmpean , Academiei Forțelor Terestre , Ioan Bondrea , Regiune Gastronomică Europeană , Ghiță Bârsan , Primarul Sibiului , ofertă publică de preluare , Eugen Iordănescu , Bulevardul Nicolae Bălcescu , Pentru Sibiu , Focus Events , Comunicatul Danielei Cîmpean , Adrian Bujoaică
Vizualizari: 5981
Ultimele comentarii
Acum 22 ore
Unul
Acum 23 ore
Tulnicul de mucava
Acum 23 ore
Unul
Acum 23 ore
Canaris
Acum 23 ore
Olingpia Gafosdea