Duminică,
22.05.2022
Acum
0°C

Trei spectacole sibiene, jucate cu casa închisă: la Galați, Brăila și Sibiu

Trei spectacole sibiene, jucate cu casa închisă: la Galați, Brăila și Sibiu

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu încheie săptămâna cu trei spectacole sold out. Este vorba despre cele două reprezentații cu spectacolul „Perfect compus” de Alexandra Badea, prezentate în cadrul turneului național „Manifest pentru dialog” la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați (15 februarie) și Teatrul „Maria Filotti” Brăila (16 februarie) și de spectacolul „Sunt o babă comunistă” regizat de Mariana Mihu – Plier, care se va juca la Sibiu, cu casa închisă, sâmbătă, 16 februarie 2019.

Turneul național „Manifest pentru dialog”, susținut de BRD - Groupe Société Générale are loc în perioda 4 – 21 februarie 2019. După Arad, Timișoara, București, Galați și Brăila, ultimele două reprezentații din cadrul ediției din acest an a turneului vor avea loc la Râmnicu Vâlcea (20 februarie) și Sibiu (21 februarie). Toate reprezentațiile din cadrul turneului sunt urmate de discuții cu publicul.

„Manifest pentru dialog” un proiect unic în peisajul teatral românesc

Programul „Manifest pentru dialog”, realizat de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu în parteneriat cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, a debutat acum patru ani și a devenit încă de la prima ediție o platformă de dialog între publicul spectator și artiști, reușind nu doar să aducă în atenția publicului subiecte de actualitate, de interes pentru societatea românească, cât mai ales să incite și să pună bazele unui dialog constructiv.

„Perfect compus” – primul spectacol montat de Alexandra Badea în România, după o pauză de opt ani în care nu a colaborat cu niciun teatru românesc.

Perfect compus_foto Dragos Dumitru (4)

Născută în anul 1980 în România, în prezent stabilită în Franța, Alexandra Badea este scriitoare, dramaturg și regizoare de teatru și de film. A scris peste cincisprezece piese de teatru, două romane și mai multe scenarii de film. Este absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” București, specializarea regie de teatru, și a unui program de master în Studii Teatrale la Sorbona. Majoritatea textelor sale sunt publicate la editura L'Arche, Paris, adaptate pentru Radio France Culture, traduse și jucate în mai multe limbi străine. Primul său roman a fost adaptat și prezentat la Festivalul de la Avignon în 2013, în regia lui Frédéric Fisbach. Pe lângă montările proprii, piesele ei au fost regizate de Cyril Teste, Matthieu Roy, Jacques Nichet, Jonathan Michel, Anne Théron, Frédéric Fisbach și alții. În Franța, Alexandra Badea este laureată a Marelui Premiu pentru Literatură Dramatică, în anul 2013 (Grand Prix de la Littérature Dramatique 2013) și este totodată Cavaler al Artelor și Literelor (Chevalier des Arts et des Lettres). Spectacolul „Perfect compus”, produs de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu în parteneriat cu Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, este primul spectacol montat în România, după o pauză de opt ani în care nu a colaborat cu niciun teatru românesc.

„Perfect compus este un text despre urmele pe care le lasă istoria în noi, despre ura și lașitatea anilor ‘40, despre teroarea anilor ‘50, despre frica anilor de după, despre colaboratori și, mai ales, despre cei care au rezistat. Despre cum o familie traversează aceste perioade, despre cum contextul politic distruge iubirea, despre cum într-o familie se sacrifică întotdeauna fetele pentru a proteja viitorul băieților, despre cum generații de-a rândul își transmit aceleași scheme de gândire, și mai ales, despre cum generația de azi are curajul și forța de a se uita în urmă și a face curat.” Alexandra Badea, regizor și dramaturg

Spectacolul „Perfect compus” a avut premiera la Sibiu în data de 17 aprilie 2018 fiind primul text al autoarei scris în limba română și îi are în distribuție pe Ioana Cosma, Ali Deac, Iustinian Turcu, Gabriela Pîrlițeanu, Fabiola Petri, Alexandru Malaicu, Oana Marin, Ștefan Tunsoiu, Alin Turcu, Emmanuel Antonescu / Cristian Timbuș. Conceptul scenografic al spectacolului este realizat de Alexandra Badea, costumele și decorul de Ana Ienașcu iar muzica este creația originală a lui Claudiu Urse.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus