Vineri,
03.07.2020
Partial Noros
Acum
19°C

Căruța înaintea boilor. Exproprierile pentru cea mai nouă centură din județ, scoase la licitație

18 Februarie 2019 19:29

Căruța înaintea boilor. Exproprierile pentru cea mai nouă centură din județ, scoase la licitație

La două săptămâni de la lansarea licitației pentru proiectarea și execuția variantei ocolitoare a municipiului Mediaș, autoritățile centrale au lansat și procedura de realizare a documentațiilor cadastrale în vederea exproprierii terenurilor necesare noii rute.

Puțin peste 190.000 de lei, fără TVA, a alocat Compania națională de administrare a infrastructurii rutiere (CNAIR) pentru contractul de întocmire a documentațiilor cadastrale și a rapoartelor de evaluare în vederea exproprierii sau transferului terenurilor necesare construirii celei mai noi centuri ocolitoare din județ, cea a municipiului Mediaș. Firmelor interesate de acest contract li se pune la dispoziție o documentație veche de nu mai puțin de 15 ani. ”Prin studiul de fezabilitate, varianta finală, aprobat în 2004, a fost identificat un număr estimativ de 158 de imobile, afectate de coridorul de expropriere pentru realizarea lucrării de utilitate publică «varianta de ocolire a municipiului Mediaș»”, se arată în caietul de sarcini al contractului.

Actele rezultate din acest contract vor fi utilizate, mai apoi, pentru promovarea unei hotărâri de Guvern prin care să fie declanșată procedura de expropriere. Spre comparație, în cazul autostrăzii Sibiu – Pitești – al cărei studiu de fezabilitate din 2008 a fost reactualizat parțial în 2016 – lucrările cadastrale aferente exproprierilor necesare au fost realizate încă din faza de reactualizare a SF-ului (însă nici în cazul acestei autostrăzi nu a fost promovată o hotărâre de guvern pentru declanșarea procedurilor de expropriere).

Contractul tocmai scos la licitație de către CNAIR are termen de depunere a ofertelor de către cei interesați ziua de 5 martie 2019, iar termenul prevăzut în contract este de un an și jumătate. Potrivit documentațiilor aferente licitației, firma desemnată câștigătoare va avea un termen de 45 de zile de la emiterea ordinului de începere pentru a îndeplini acele acte care să poată sta la baza adoptării unei hotărâri de Guvern pentru declanșarea procedurii de expropriere. Celelalte servicii prevăzute în contract (emiterea de notificări privind intențiile de expropriere către proprietari, alte documentații cadastrale, intabularea dreptului de proprietate în favoarea statului etc.) au diferite termen de execuție până la maximul de 18 luni prevăzut în contract.

Pe repede înainte

Licitația pentru proiectarea și execuția centurii ocolitoare a Mediașului a fost publicată de către CNAIR în 31 ianuarie 2019. Potrivit anunțului, varianta ocolitoare ar fi urmat să aibă 8,5 km lungime, iar valoarea contractului era aproximată la 125,7 milioane de lei, fără TVA. Termenele prevăzute în îndoielnica documentație sunt de șase luni pentru proiectare și 24 de luni pentru execuția lucrărilor. Termenul inițial de depunere a ofertelor de către cei interesați a fost stabilit pentru ziua de 28 martie 2019.

După cum arăta Turnul Sfatului aici, licitația pentru proiectare și execuție a fost contestată la o săptămână de la lansare. Firmele contestatoare se plâng de faptul că studiul de fezabilitate este prea vechi și este incomplet, că proiectarea este dificil de realizat în condițiile în care coridorul de expropriere nu a fost stabilit, iar o parte din acordul contractual propus încalcă prevederile legale.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Medesan

Acum 11 luni

In caruta sunt mincinosii (sunt ambii de la tara): Bucur si Arcas care si-au castigat voturilr si banii nemunciti pe cealizarea "centurii", mandat dupa mandat.
Raspunde

Gore

Acum 1 an

Pe boi ii stim, cunoastem, votam etc. Dar cine-i in caruta?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus