Luni,
22.07.2024
Partial Noros
Acum
25°C

FOTO VIDEO Profesorii sibieni, protestând în fața Prefecturii: În loc de răspunsuri am primit amenințări

FOTO VIDEO Profesorii sibieni, protestând în fața Prefecturii: În loc de răspunsuri am primit amenințări

Aproximativ 100 de profesori din orașul Sibiu și din împrejurimi au ieșit astăzi  în fața Prefecturii Sibiu, pentru a protesta față de situația actuală din învățământ. Aceștia sunt membri ai Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și spun că ultimele schimbări anunțate de ministrul Educației Naționale nu ar fi benefice.

Teodor Fârțonea, președintele filialei din Sibiu a sindicatului, a spus că în lunile ianuarie-februarie sindicaliștii au avut șapte întâlniri cu reprezentanți ai Ministerului Muncii, Educației și Finanțelor, în care au vobit despre nemulțumirile lor pentru diferite categorii de personal, însă n-au primit niciun răspuns concret de remediere a problemelor.

„Ni se spune să mai așteptăm, dar fără să știm cât. Din păcate, în fiecare lună, dna ministru decupează din lege diferite aspecte: probleme cu părinții, cu profesorii, structura anului școlar, anunță o serie întreagă de schimbări. Înțelegem acest lucru, dar noi la 1 decembrie am semnat un acord la Alba Iulia, cu o semnificație istorică, în care aveam un interval - ministerul se angaja până în martie să pună pe masa Guvernului un nou proiect al legii de învățământ. N-am văzut nimic”, a spus Fârțonea.

Acesta a mai adăugat că „o altă parte a supărărilor noastre vizează o problemă tehnică. Colegii ne-au atenționat că se chinuie cu niște platforme care le creează probleme de accesibilitate. Trebuie să intre sâmbătă-duminică, atunci când e mai liber programul. Acest lucru nu le permite colegilor să aibă zile libere. Lucrează la ora 2 noaptea. Am semnalat problemele ministerului, care are contracte cu cei care asigură tehnic aceste programe. De ce am apelat la protest - noi în afară de amânări de răspunsuri, am început să primim și niște amenințări. Directorii s-au trezit în concedii forțate. O altă amenințare - că secretarii și contabilii o să-i treacă pe funcții comune și că le ia statutul de cadru didactic auxiliar. La colegii din nedidactic amenințarea a fost că o să încerce să-i externalizeze, că o să aducă firme de curățenie. Toate astea cumulate ne-au determinat să tragem niște semnale de alarmă”.
protest profesori 2

protest profesori 3

„Suntem aici în primul rând pentru respectarea Legii Educației, pentru respectarea personalului didactic și nedidactic, dar și pentru a cere banii pe care sindicatul le-a câștigat în instanță” - Zaharia Doina, profesor de Educație tehnologică.

„Una din cerință este majorarea costului standard per elev. Un cost standard necorespunzător calibrat nu va rezolva probemele, dar le va adânci”, a adăugat Leonard Stancu.

Sindicaliștii din Educație au anunțat că vor purta în continuare banderolele tricolore și că protestul lor nu va afecta orele. Aceștia au mai cerut și reprezentnaților partidelor politice să nu mai facă presiuni asupra profesorilor.

http://www.turnulsfatului.ro/2019/02/27/de-ce-protesteaza-astazi-dascalii-sibieni-au-de-primit-restante-de-zeci-de-milioane/

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

dancp2

Acum 5 ani

100 de profesori,doar atit?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus