Marţi,
13.04.2021
Innorat
Acum
13°C

ACTUALIZARE USR a dat în judecată Consiliul local și Total NSA: cere anularea PUZ-ului pentru hipermarketul de pe Calea Cisnădiei

ACTUALIZARE USR a dat în judecată Consiliul local și Total NSA: cere anularea PUZ-ului pentru hipermarketul de pe Calea Cisnădiei

Reprezentanții USR Sibiu cer judecătorilor sibieni să suspende și, mai apoi, să anuleze documentația urbanistică aprobată de consilierii locali ai Sibiului, referitoare la construirea unui hipermarket pe un teren de pe Calea Cisnădiei. Respectivul teren era încadrat, în planul urbanistic general al orașului, în categoria zonelor verzi și de agrement.

19 martie 2019 este ziua în care a fost fixat primul termen al dosarului în care Uniunea Salvați România, filiala Sibiu, cere suspendarea hotărârii pe care Consiliul Local Sibiu a adoptat-o sub numărul 224/2018. În paralel, pe rolul Tribunalului Sibiu, cei de la USR Sibiu au mai deschis un dosar de anulare a hotărârii în cauză. Subiect extrem de discutat în primăvara și vara anului trecut, hotărârea atacată în instanță a fost adoptată pentru încuviințarea unei documentații urbanistice prin care un teren de 7.500 mp de pe Calea Cisnădiei (aflat chiar la limita administrativă a orașului Sibiu, înspre Cisnădie) era scos din categoria zonelor verzi și de agrement și încadrat în categoria zonelor cu funcțiuni comerciale. Documentația urbanistică a fost inițiată de Total NSA, firma din Săliște care deține în proprietate terenul respectiv. Pe o suprafață de 4.880 de mp din acel teren, cei de la Total NSA intenționează să ridice un hipermarket.

“Mai multe încălcări ale legislației“

Adrian Echert, președintele organizației județene a USR Sibiu, susține că primul motiv pentru care consideră în afara legii actul normativ adoptat de aleșii locali este legat chiar de planul urbanistic al Sibiului. “Cerem anularea hotărârii Consiliului local și suspendarea efectelor acesteia pe perioada procesului, Considerăm că este ilegal adoptată această hotărâre a CL, deoarece încalcă propria prevedere a PUG-ului, în care terenul respectiv este încadrat la spații verzi și de agrement. Iar legislația națională interzice schimbarea destinației oricărui spațiu verde și de agrement. Deci HCL ar trebui să fie nulă de facto“, spune Adrian Echert.

Hipermarketul ar urma amplasat la câțiva metri de limita administrativă a Sibiului Hipermarketul ar urma amplasat la câțiva metri de limita administrativă a Sibiului

Totodată, membrii USR Sibiu susțin că administrația orașului aplică o dublă măsură în cazul unor astfel de documentanții. “Albia pârâului care trece pe acolo e o zonă protejată, iar schimbarea destinației în vederea construirii unui spațiu comercial este interzisă, tot prin legislația națională. Tot în acea zonă, cineva a realizat un PUZ tot pentru schimbarea destinației unui spațiu similar, din albia râului, iar Primăria Sibiu a refuzat acea cerere. Pe aceasta, însă, a aprobat-o“, mai arată Adrian Echert.

“Traficul nu este normal“

În cadrul consultării publice care a precedat adoptarea hotărârii Consiliului local în discuție, mai mulți sibieni au adus în discuție situația traficului de pe Calea Cisnădiei, probabil cea mai aglomerată arteră a Sibiului. „În urma studiului de trafic se propune realizarea unui sens giratoriu cu avizul Poliției rutiere Sibiu, în vederea decongestionării circulației conform planului de reglementări urbanistice. Locurile de parcare necesare obiectivului de investiții propus se vor realiza exclusiv pe terenul proprietate privată”, au răspuns atunci investitorii, potrivit raportului de informare publică elaborat de reprezentanții Primăriei Sibiu.

Legătura între Calea Cisnădiei și parcarea viitorului hipermarket se va face printr-un sens giratoriu Legătura între Calea Cisnădiei și parcarea viitorului hipermarket se va face printr-un sens giratoriu, au decis, anul trecut, consilierii locali sibiului

Reprezentanții USR Sibiu susțin, însă, că nu sunt convinși de corectitudinea studiului de trafic adus în sprijinul aprobării documentației urbanistice. “Prin această acțiune în instanță, vrem să vedem și studiul de trafic care a stat la baza adoptării hotărârii Consiliului local, deoarece din documentație reiese că pe acea stradă, cu două benzi, se face un nou sens giratoriu, un lucru destul de dificil din punctul nostru de vedere. Vorbim de traficul de pe Calea Cisnădiei, care nu poate fi caracterizat drept unul normal“, a mai adăugat Adrian Echert.

Reprezentanții Primăriei Sibiu arată că va respecta deciziile instanței, oricare ar fi acestea. Însă opinia administrației este că actul normativ adoptat este unul care nu încalcă nicio lege. “Accesul liber la justiție este un drept recunoscut prin Constituția României și, prin urmare, orice cetățean al țării se poate adresa instanțelor dacă se consideră nedreptățit. HCL  224/2018 privind aprobarea PUZ - Schimbarea funcțiunii zonei din UTR Va în zonă cu funcțiuni comerciale a fost adoptată de către Consiliul Local cu respectarea dispozițiilor legale în vigoare, inclusiv  cu avizul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism Sibiu. Urmează ca instanța de judecată să se pronunțe, iar părțile din proces să respecte deciziile sale“, se arată în răspunsul transmis de reprezentanții municipiului Sibiu.

PUG versus proprietăți private

Aflat între Aleea Streiu și Valea Săpunului, terenul de 7.500 de mp este ocupat, în prezent, de un teren de mini-fotbal. Pe restul suprafeței – 4.880 de mp – proprietarii terenului vor să ridice un hipermarket, cu un singur nivel și cu parcarea aferentă.

Suprafața respectivă de 7.500 de mp a fost introdusă în categoria spațiilor verzi și de agrement în 2011, prin adoptarea noului Plan urbanistic general al Sibiului. Reprezentanții Total NSA au invocat prevederile Codului civil în demersul lor de a construi pe acel teren un hipermarket. “Instituirea funcțiunii prin PUG Sibiu (…) s-a realizat pe un teren proprietate privată înscris în cartea funciară ca și teren de construcții și zonă verde, parc etc. Prin investiția propusă, beneficiarul dorește să-și exercite drepturile legale asupra terenului deținut în proprietate, conform Noului Cod Civil, a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții actualizată – și a reglementărilor locale în vigoare”, este răspunsul investitorilor, dat în cadrul consultării publice de la începutul verii anului trecut.

Situația acestui proiect a fost comentată, pe rețelele de socializare, și de Alexandru Găvozdea, președintele Ordinului Arhitecților din România filiala Sibiu – Vâlcea, la acea dată (acum este președintele OAR la nivel național). „Aparent una din erorile PUG-ului este stabilirea de spații verzi cu rol de agrement pe un teren privat, despre care însă informația primită de elaborator era că ar fi al primăriei. Dacă ar fi știut că e privat, poate căuta alte soluții tehnice de ameliorare a lipsei de spații verzi de folosință comună in cartier. Poate găsea un compromis“, a amintit arhitectul sibian.

Ca urmare a acțiunii USR Sibiu, Turnul Sfatului a solicitat, în cursul zilei de joi, o reacție atât reprezentanților administrației locale, cât și reprezentanților Total NSA.

Sursa foto pincipală: Google Earth

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

2cents

Acum 2 ani

Foarte buna initiativa, sa vedem daca aduce si rezultate sau e doar joc de glezne electoral.
Raspunde

Zaharie

Acum 2 ani

Pe când o analiza a studiului de trafic din zona Balanta cu avizarea cartierului rezidențial al fostului vice...?
Raspunde

3cents =2cents +1cent

Acum 2 ani

oare cum a devenit teren privat? nu investigheaza nimeni?
Raspunde

!

Acum 2 ani

felicitari pt initiativa
Raspunde

Mihaela

Acum 2 ani

Sa vina Codruta sa-i aresteze pe toti consilierii locali si pe cei de la NSA! DNA, sa vina sa va ia!! DNA, sa vina sa va ia!! DNA, sa vina sa va ia!! DNA, sa vina sa va ia!! DNA, sa vina sa va ia!!
Raspunde

nobody like everybody

Acum 2 ani

Ei, chiar asa ? Pai atunci sa vina sa ne ia pe toti, preventiv. Daca ne vine vreunuia din noi vreo idee care s-ar putea sa intre in conflict cu alte idei ale altora? Nu mai bine sa fim ridicati preventiv?
Raspunde

Voltaire

Acum 2 ani

Subtil, daca superi pe cine nu trebuie terenul tau primeste rol de agrement si nu mai poti face nimic. Cine conducea orasul in 2011?
Raspunde

Nicu

Acum 2 ani

Bravo USR! Nu credeam ca mai exista partide care lucreaza in folosul cetatenilor
Raspunde

Chirca

Acum 2 ani

Astia din marginime numa prostii fac,ingesuie orasu ca la iei acasa,vezi,Tilisca Poiana.Ei cu spagi obtin orice,pe cand alti au numai probleme la urbanism.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ultras

Acum 2 ani

Ba astia de la uniti spre rusia, de ce nu faceti galagie in vederea miscarii de melc a constructiei stadionului? Niciun partid nu face galagie cand vine vorba de stadion.....
Raspunde

Adevaratul Sibiu

Acum 2 ani

NSA-aul romanilor salisteni, mari gospodari si patrioti impreuna cu primaria Sibiu, acest amestec scarbos de sasi romanizati si olteni ardelenizati ar trebui sa mearga la groapa de gunoi a istoriei locale! Mi-e scarba de aceste bacterii!
Raspunde

dd

Acum 2 ani

Felicitari USR! Nu am mai vazut o astfel de initiativa din partea unui partid!
Raspunde

Bravo

Acum 2 ani

Bravo ma bucur ca cineva mai are initiativa si se gandeste la locuitorii din zona. Traficul a devenit un cosmar si un sens giratoriu ii pune capac.
Raspunde

...

Acum 2 ani

Dintre comentatori, nu a sesizat nimeni esenta... : Tot în acea zonă, cineva a realizat un PUZ tot pentru schimbarea destinației unui spațiu similar, din albia râului, iar Primăria Sibiu a refuzat acea cerere. Pe aceasta, însă, a aprobat-o.
Raspunde

wick

Acum 2 ani

faceti drumuri adiacente pt a intra in sibiu...si dupa construiti 5 hipermarketuri.....acum este aproape impracticabil drumu...fara hipermarket. dar cu blocurile ce se mai construiesc o sa fie impracticabil total ...dc se mai muta lumea acolo cand nu vor putea ajunge in sibiu decat in 2 ore cu masina.?..zilnic..nu inteleg... care sunt deja acolo n-au ce face.....te-ai mutat de 2 , 3 ani ..nu te mai muti iar....
Raspunde

nobody like everybody

Acum 2 ani

O sa se faca hypermarketul.... E vorba de bănuti la mijloc . Multi bănuti. Cand vine vorba de bănuti nu mai conteaza alte chestii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus