Luni,
24.06.2024
Cer Senin
Acum
21°C

Ca-n vremea tătarilor: în zi de duminică, sibienii și-au ars hectare întregi de câmpuri

Ca-n vremea tătarilor: în zi de duminică, sibienii și-au ars hectare întregi de câmpuri

Precum fugeau vechii valahi în munți, incendiind câmpurile și otrăvind fântânile din calea invaziei tătarilor, locuitorii județului Sibiu și-au dat foc, zilele trecute, nu doar vegetației de pe câmpuri, ci și celei de la marginea pădurilor.

Vegetația și copacii de pe o suprafață de peste 17 ha au ars în cursul ultimei zile a săptămânii trecute, estimează reprezentanții Inspectoratului pentru situații de urgență. Pompierii din cadrul acestuia au fost solicitați duminica ce tocmai s-a încheiat să intervină pentru stingerea a șase incendii provocate de locuitorii județului Sibiu. În contextul în care Sibiul a fost și sub cod galben de vânt, munca pentru stingerea focului a trebuit suplimentată.

Duminică, după ora 16:00, pompierii au fost solicitați să intervină la Mediaș, unde vegetația din apropierea străzii Plopului a luat foc. Au ars uscăturile de pe o suprafață de patru hectare, au estimat pompierii medieșeni. Nici două ore mai târziu, aceștia au fost solicitați să intervină și în zona străzii Stromberg, unde a luat foc vegetația de pe o suprafață mică de teren, după care - câteva minute mai târziu – au fost chemați și la Saroșu pe Târnave. Tot pentru a stinge un incendiu de vegetație uscată, la care au intervenit și voluntarii din Dumbrăveni. Până când focul a fost stins, flăcările au ars vegetația de pe o suprafață de aproximativ două hectare.

Pompierii sibieni au mai anunțat că la sfârșitul de săptămână care a trecut au mai avut de intervenit și la Tălmaciu, unde a ars vegetația uscată de pe o suprafață de aproximativ zece hectare. O oră jumătate a durat intervenția ISU în acest caz. O altă oră a fost necesară pentru o altă intervenție la Galeș, unde a ars vegetația de pe o suprafață de aproximativ 0,5 ha.

Incendiu și la marginea pădurii

În noaptea dinspre duminică spre luni focul a amenințat și pădurile din zona Râu Sadului. Trei ore au lucrat 25 de pompieri, 15 voluntari ai Serviciului pentru situații de urgență și patru angajați ai Ocolului Silvic pentru a ține focul departe. Cu toate acestea, a ars vegetația uscată și trunchiuri de copaci de pe o suprafață de un hectar de la marginea pădurii.

incendiu liziera

Legislația în domeniu interzice arderea vegetației ierboase fără a fi anunțate autoritățile din domeniu. Cei care provoacă, totuși, astfel de incendii pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei în cazul persoanelor fizice și, respectiv, 25.000 și 50.000 de lei, în cazul în care vinovate s-ar face persoane juridice. Însă autorii unor astfel de incendii sunt greu de prins. “Echipele de intervenție, când ajung acolo, nu mai găsesc pe nimeni“, explică reprezentanții Inspectoratului pentru situații de urgență Sibiu.

Sursa foto: ISU Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Republica Teleormăneană România

Acum 5 ani

Vin alegerile și majoritatea sibienilor nu sunt pesediști, așa că se pregătesc de jaf și siluire!
Raspunde

tica

Acum 5 ani

De ce sa munceasca taranul roman, pentru a-si primi SUBVENTIA DE LA STAT pentru curatatul pasunilor de maracini , mai bine da foc .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus