Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Pescărușii Sibiului. De ce aceștia s-au instalat pe clădirile din centrul orașului

Pescărușii Sibiului. De ce aceștia s-au instalat pe clădirile din centrul orașului

De câțiva ani centrul Sibiului a devenit mai gălăgios datorită pescărușilor care s-au instalat pe clădirile din centrul orașului. Specialiștii spun că aceste păsări sunt oportuniste, astfel că pot locui în orice mediu unde au o sursă de hrană și protecție față de prădători.

Cătălin Fuciu este ornitolog, membru al filialei din Sibiu a Societății Ornitologice Române. Am discutat recent cu el despre cum au apărut pescărușii în oraș și ce îi ține aici. Aflăm că nu se știe cu exactitate perioada când au apărut aceștia în Sibiu, cert este că sunt mai mult de 10 ani de când cuibăresc în oraș.

catalin fuciu ornitolog

Se știe că pescărușii sunt specii care trăiesc și se hrănesc în habitate acvatice. Însă aceste păsări sunt oportuniste, spun specialiștii. Ele se simt foarte bine cuibărind pe blocuri, case și alte clădiri.

„Pescărușii sunt foarte oportuniști, găsesc cu ușurință hrană (alimente), iar cuibăritul pe blocuri îi ferește de prădători. Astfel, rata de supraviețuire a puilor crește”, ne explică Cătălin Fuciu. De fapt, potrivit specialistului, până acum nimeni nu a realizat un studiu amănunțit despre pescărușii din Sibiu, nu i-a monitorizat, dar cei care urmăresc activitatea păsărilor sunt ferm convinși că numărul lor a crescut în ultimii ani - de la 1-2 perechi la început, la 10-20 de perechi în momentul de față.

Pescărușul cu picioare galbene Pescărușul cu picioare galbene

Cătălin Fuciu spune că în Sibiu cuibărește o singură specie de pescăruși - Pescărușul cu picioare galbene (Larus michahellis). „Totuși, pot apărea și alte specii în zona gropii de gunoi, care de multe ori reprezintă un loc de hrănire pentru ei. De exemplu, pescărușul râzător (Chroicocephalus ridibundus) și pescărușul pontic (Larus cachinnans)”.

Ce fac pescărușii în oraș

Cel mai des specialiștii care studiază păsările observă pescărușii în zona Oltului.

„În oraș nu petrecem prea mult timp pentru a urmări păsări. Îi vedem des în Sibiu începând cu primăvara, când se formează perechile, apoi cuibăresc. Destul de rar își procură suficientă hrană și apă din oraș, așa că zilnic se deplasează în apropierea zonelor umede, în special în zona Oltului mijlociu, pe lacurile de acumulare Racovița, Avrig, Scorei, Arpaș etc. Deci, parcurg zilnic zeci de km, ceea ce nu este o problemă pentru ei.

De ani de zile monitorizez zona Oltului și văd frecvent această specie (Larus michahellis). Cel mai probabil o parte din ei sunt exemplarele care cuibăresc în oraș. Toamna și pe timp de iarnă numărul lor crește, probabil climatul mai blând și sursa de hrană îi face să petreacă mult timp pe aceste lacuri, iar odată cu înghețul lor pescărușii se deplasează spre sud. Când temperaturile cresc, revin. Ciclul se repetă, din nou o parte din ei ajung în oraș și își încep cuibăritul”, explică ornitologul.

Pescăruși pontici Pescăruși pontici

Pescăruș negricios Pescăruș negricios

Lunca Oltului este, de fapt, o rută de migrație pentru păsări. Ornitologii au șansa să observe acolo un spectru larg de specii. Cele mai comune specii de pescăruși sunt pescărușul cu picioare galbene (Larus michahelis), pescărușul râzător (Chroicocephalus ridibundus) și pescărușul pontic (Larus cachinnans). „Aceste trei specii pot fi observate aproape zilnic pe lacurile de acumulare de pe Olt. Ocazional poți vedea și pescărușul mic (Hydrocoleus minutus), pescărușul negricios (Larus fuscus), pescărușul sur (Larus canus), pescărușul cu cap negru (Ichthyaeetus melanocephalus), dar am avut parte și de surprize - am văzut uneori specii foarte rare pentru Transilvania: Pescărușul cu trei degete (Rissa trydactyla), pescărușul negru (Larus marinus), pescăruș asiatic (ichthyaetus ichthyaetus), pescăruș argintiu (Larus argentatus). Cine știe ce surprize mai apar în viitor”.

Pescăruși mai pot fi văzuți și în alte orașe din România, ca de exemplu Cluj-Napoca sau București.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

9 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

miki maus

Acum 5 ani

si eu vreau sa studiez pasarile... un contact... ceva...?
Raspunde

Trandafir

Acum 5 ani

le-am studiat da n-us bune nici cu usturoi
Raspunde

Mircea B.

Acum 5 ani

s-au instalat sa nu mai putem zbura cu dronele :)
Raspunde

simionescu vali

Acum 5 ani

cineva spunea ca au fost adusi ca masinarie ANTI - CIOARA dar se pare ca nu a functionat ...au facut pact cu ciorile si stau la barfa.
Raspunde

Daniel

Acum 5 ani

Is ca oltenii pescărușii ăștia ! By the way ...nu mi mai ștergeți comentariul tsf!
Raspunde

Sebastian

Acum 5 ani

Aproximativ de 20 de ani sunt pescarusi in Sibiu, observati in zona Primaria Veche - Casa Armatei si sunt mult mai mult de 20 de lerechi in momentul actual
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

B.Utoru

Acum 5 ani

Sunt foarte deranjanți, ca și ciorile. Găinaț și gălăgie. În numele unei proaste înțelegeri a rolului oamenilor și al animalelor pe pământ, am ajuns să fim noi la cheremul animalelor. O prostie!
Raspunde

lb

Acum 5 ani

in parcul sub arini is zeci de mii de ciori. de ce nu vede nimeni!?!?
Raspunde

Trandafir

Acum 5 ani

pai sa vezi cind vin toti cu carutele, ce aglomeratie in Sibiu
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus