Vineri,
24.05.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Părinții vor avea zile libere plătite când școlile vor fi închise forțat - proiect

Părinții vor avea zile libere plătite când școlile vor fi închise forțat - proiect

La Senatul României a fost înregistrată o inițiativă legislativă care prevede acordarea unor zile libere părinţilor pentru a-și supraveghea copiii, în situaţia închiderii temporare a școlilor.

„Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt arondați, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu”, prevede un proiect de lege înregistrat la Senat, semnat de mai mulți parlamentari PSD și ALDE. Închiderea școlilor poate surveni din cauza unor condiții meteo nefavorabile (ninsori abundente, furtuni etc.), dar și din cauza altor situații extreme decretate de autoritățile din țara noastră (incendii, epidemii și altele).

În textul proiectului se menționează că acest drept îl vor avea - în cazul în care documentul va fi adoptat - părinții care au copii mai mici de 12 ani sau dacă aceștia sunt cu dizabilități.

Zilele libere se acordă pe baza unei declarații pe propria răspundere, semnată de către ambii părinți, respectiv de către tutorele legal în cazul familiilor monoparentale, depusă la angajator. Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plătește din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului și este egală cu salariul corespunzător unei zile lucrătoare, propun inițiatorii.

Autorii inițiativei legislative au mai introdus o prevedere prin care părinții vor fi lipsiți de acest drept în cazul în care se va onstata că atât mama, cât și tata a solicitat indemnizația pentru aceleași zile libere în care școala a fost închisă.

Dacă va deveni lege, aceasta se va aplica pentru toții angajații din mediul public și privat.

„Adoptarea unei astfel de propuneri legislative vine în sprijinul părinților, având în vedere problemele cu care aceștia se confruntă atunci când copiii sunt nevoiți să rămână acasă  în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt arondați”, se menționează în expunerea de motive a autorilor.

Inițiativa legislativă a fost înregistrată la Senat ieri, 12 martie. Semnatarii cer ca această prevedere să fie examinată în regim de urgență. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial şi, ulterior, publicat în Monitorul Oficial.

Amintim că școlile și grădinițele din municipiul Sibiu vor fi închise în săptămâna în care în oraș se va desfășura Summitul UE.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1868

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

///

Acum 5 ani

Propun sa aiba si profesorii!
Raspunde

unu

Acum 5 ani

Si la joburile parintilor va fi un haos ?
Raspunde

sibianul realist

Acum 5 ani

Haosul va fi in tot orasul. Daca aveti liber si desigur ceva bani, u as zice sa plecati undeva... macar pana la Brasov...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus