Luni,
28.11.2022
Partial Noros
Acum
7°C

Sibienii, chemați de președintele Iohannis la consultări: referendum sau nu?

Sibienii, chemați de președintele Iohannis la consultări: referendum sau nu?

Poetul Radu Vancu, cea mai cunoscută voce din cadrul comunității Vă vedem, va reprezenta sibienii la o consultare cu societatea civilă convocată de președintele României, Klaus Iohannis. Tema discuțiilor: referendumul pentru Justiție.

La întâlnirea convocată pentru ziua de marți, 26 martie 2019, de către Klaus Iohannis vor participa reprezentanții a 22 de organizații civice, care – în urmă cu două zile – au transmis un document comun președintelui României cerându-i declanșarea unui referendum pe tema Justiției. În respectivul document erau și trei variante de întrebări propuse pentru eventualul referendum. “Când am participat la acel document comun, părerile noastre, ale celor din cadrul Vă vedem, convergeau înspre o varianta cu numărul trei. Să nu mai fie admisibile ordonanțe de urgență pe tema Justiției. Pentru că cei de acum au reușit să destructureze Justiția, în bună măsură, folosindu-se de două instrumente: ordonanțe de urgență ale Guvernului pe material penală și coruperea Curții Constituționale a României“, arată Radu Vancu, pentru Turnul Sfatului. Pe pagina lui de Facebook, Radu Vancu a lansat un apel către sibieni, și nu numai, pentru a primi eventuale alte variante de întrebări.

Cele trei întrebări propuse lui Klaus Iohannis:

"Sunteți de acord cu înăsprirea legislației penale pentru infracțiunile de corupție și de serviciu?

Sunteți de acord ca cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție să nu poată fi aleși în organele administrației publice locale și centrale până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării?

Sunteți de acord ca legile justiției și politica penală a României să fie făcute exclusiv în Parlament, după consultarea și în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția, GRECO și Comisiei Europene prin rapoartele privind Mecanismul de cooperare și verificare?"

Discuțiile despre un referendum pe tema Justiției au fost reluate în cursul acestei săptămâni, după ce Klaus Iohannis a anunțat că este “aproape hotărât“ să solicite un astfel de referendum pentru aceeași zi cu alegerile europarlamentare.

Adverbul “aproape“ folosit de Klaus Iohannis a stârnit numeroase discuții, mai apoi. Pentru Radu Vancu, însă, acel “aproape hotărât“ nu este deloc nepotrivit. “Cred că arată un fel de prudență normală în abordarea unui astfel de subiect. Este de discutat când să fie făcut – în mai, la europarlamentare sau cu prezidențialele, când ar fi participarea mai mare și rezultatele lui concrete mai relevante... Iar invitarea noastră la aceste discuții mi se pare că arată un pas în plus spre realizarea concretă a referendumului“, adaugă Radu Vancu.

Celelalte 21 de organizații civice ale căror reprezentanți au fost invitați la Cotroceni sunt #activAG Pitești, Acțiunea Civică Galați, Aradul Civic, Brașovul Civic, Corupția ucide, Evoluție în Instituție, Geeks For Democracy, Inițiativa România, Inițiativa Timișoara, Oradea Civică, Procivic Baia Mare, Reactiv Brașov, Resetm #REZISTENȚA, #rezist Constanta, #Rezist Ingolstadt. Și eu sunt din România, #Rezist MILANO, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Umbrela Anticorupție Cluj, Valea Jiului Society, VeDem Just – Asociația Voci pentru Democrație și Justiție

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 3 ani

Un oltean si un ardelean intr-un compartiment de tren.Ardeleanul scoate pita,slanina si ceapa si incepe sa bage la mat,ignorindu-l pe oltean.Dupa o vreme,olteanul,cu voce pierduta,incearca sa-l ''sensibilizeze'' pe ardelean doar-doar ii ofera ceva de mincare: -Pe mine ma cheama Gheorghe! -No, daca te cheama,meri!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nicu

Acum 3 ani

Parerea mea este ca referendumul presedintelui sa fie odata cu alegerile prezidentiale deoarece sunt mai multe sanse sa fie validat!In 2007 am fost presedinte la o sectie de votare ,erau alegeri parlamentare si referendum,dar erau doua birouri,cei care votau la europarlamentare nu voiau sa participe la votul referendumului!Participarea la vot din octombrie 2018 a fost f f redusa!Eu estimez in 26 mai o prezenta pana in 30%,deoarece e vara,oamenii merg la strand,la gratar,e dezinteres mare!
Raspunde

Nicu

Acum 3 ani

Completez noiembrie 2007,alegeri europarlamentare si referendum!
Raspunde

Voltaire

Acum 3 ani

Comisia de la Venetia chiar recomanda sa nu se faca referendum in timpul alegerilor europene. :D Dar ar mere' unul cu "Sunteti de acord cu desfintarea imunitatii?".
Raspunde

Mihaela Coruz

Acum 3 ani

Dar de ce sa fie reprezentată doar o parte a Sibiului? Eu nu susțin acțiunile va vedem, și sunt multi că mine. Pe noi nu ne reprezintă pseudopoetul...
Raspunde

Popii

Acum 3 ani

Presedintele divideaza natiunea - stie el ce stie ! oare cu folos - sau ?
Raspunde

Ioana

Acum 3 ani

Popii, invata mai intai sa scrii corect : divide, nu divideaza ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus