Miercuri,
19.06.2024
Cer Senin
Acum
30°C

Cotele partidelor cu 2 luni înainte de alegeri. PSD scade, PNL și USR-PLUS în creștere

Cotele partidelor cu 2 luni înainte de alegeri. PSD scade, PNL și USR-PLUS în creștere

Mai sunt două luni până la alegeri, iar în spaţiul public au apărut sondaje care arată încrederea de care au parte partidele.  O analiză prezentată de Mediafax arată că trendul general spune că PSD și ALDE sunt în scădere, în timp ce PNL și Alianța USR – PLUS sunt pe creștere.

Sociopol – optimist cu PSD

În prima lună din an, un sondaj realizat de Sociopol, condus de Mirel Palada, fost purtător de cuvânt al PSD în guvernarea lui Victor Ponta, arată că PSD se afla pe primul loc în încrederea alegătorilor. Întrebarea era legată de un posibil scrutin la parlamentare, iar datele prezentate au fost: PSD-33%, PNL- 20%, ALDE-11%, USR (9%) şi PLUS (6%) însumau 15%, Pro Romania- 8%, PLUS- 6%, UDMR- 4%, PMP-2%.

Sondajul era anunţat ca fiind de studiu al pieţei la iniţiativa Sociopol, pe un eşantion de 1,003 persoane, iar metoda culegerii datelor era:  interviuri telefonice (CATI, 1,003).

sondaje

CURS – scade puterea, crește opoziția

În aceeași lună, CURS arăta date puțin diferite. Realizat în perioada 21 ianuarie – 6 februarie pe un eşantion naţional de 1067 de persoane la domiciliul respondenților, sondajul arăta că: PSD ar obţine 32%, PNL- 22%, ALDE- 9%, Pro România- 9%. USR (8%) și PLUS (5%) erau măsura separate, însumând 13%, în timp ce UDMR şi PMP erau cotate la 5%.

În luna februarie a fost prezentat un alt sondaj CURS. Realizat în perioada 13-28 februarie 2019, pe un eşantion de 1500 de respondenţi, la domiciliul acestora, sondajul  arăta că PSD ar câştiga alegerile europarlamentare, însă diferența dintre PSD și PNL scădea, față de luna precedentă. Analiza sociologică arăta că PSD conduce clasamentul, cu 31%, iar  PNL era pe locul doi cu 23%. Pe trei era Alianţa 2020 USR-PLUS, cu 13%, urmată de ALDE- 13% şi Pro România, cu 10%. PMP şi UDMR erau la limita pragului electoral de 5%.

INSCOP - egalitate

Ultimul sondaj INSCOP Research, realizat în perioada 5 – 13 martie 2019, arăta că PSD şi PNL sunt aproape la egalitate în intenţia de vot. Sondajul a fost realizat la comanda Fundaţiei Konrad Adenauer, apropiată de Partidul Naţional Liberal. Dintre românii care îşi exprimă o opţiune de vot clară (58,5% din eşantion), 26,9% spun că vor vota cu PSD, iar 26,3% cu PNL. Pe locul trei se află Alianţa 2020 USR-PLUS cu 15,3%, ALDE cu 9,3%, Pro România cu 9,1%, UDMR ar obţine 5%. Pentru PMP şi-au exprimat intenţia de vot 4,4% dintre respondenţi, în timp ce 1,1% au ales PNŢCD, 1% UNPR şi tot 1% DEMOS. Volumul eşantionului, de tip multi-stratificat, probabilistic, a fost de 1053 persoane, reprezentativ pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

irsop

Acum 5 ani

Povesti aedelenesti!
Raspunde

Nicu

Acum 5 ani

Sondajele si fake news tv sunt instrumente de manipulare!
Raspunde

???

Acum 5 ani

Astea sun cotele apelor Dunarii, ati inteles gresit...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus