Miercuri,
20.10.2021
Cer Senin
Acum
4°C

Cum e viața în Sibiu? Interviu cu polițiștii anului 2018

Cum e viața în Sibiu? Interviu cu polițiștii anului 2018

După rigorile din Poliție sunt inspector principal Valentin Panait și agent șef adjunct Daniel Pașca, ambii polițiști de investigații criminale. În viața de zi cu zi sunt Vali și Dani. Unul dintre ei este sibian, celălalt brăilean venit la Sibiu. Ambii au grijă acum, prin munca lor, ca Sibiul să rămână un oraș frumos. Și pentru munca lor, la începutul acestei săptămâni, au primit titlul de Polițiștii anului 2018 la Sibiu.

 

Sunt agent șef adjunct Pașca Daniel, am 33 de ani și am terminat Școala de Poliție la Câmpina în 2005, acum 14 ani. Sunt sibian și după ce am terminat liceul asta mi-am dorit să fac...

Ai polițiști în familie sau rude?

Nu, sau nu din câte cunosc eu... Pur și simplu mi-am dorit eu să fac asta, să devin polițist și familia m-a încurajat. Poate și datorită susținerii lor am și luat din prima examenul.

Pe urmă te-ai întors direct la Sibiu sau ai fost și prin alte părți prin țară?

Da, am venit direct la Sibiu, însă nu la Municipiu, am lucrat în mai multe posturi din comune.

Pe unde? Cum e începutul în cariera de polițist?

Destul de greu, cam ca în orice meserie la început, până prinzi puțină experiență și începi să performezi. Cu timpul am ajuns la Sibiu, încet, încet m-am apropiat.

Daniel Pașca

Ai făcut câte un pas, de la an la an...

După ani și ani, nu de la an la an. Sunt 14 ani totuși. Am lucrat prin Roșia, prin Șelimbăr, am fost și șef de post, doi ani la Apoldu de Jos.

Ce activitatea aveai în comune? Nu e plictisitor la țară?

E liniște ce-i drept, dar nu e plictisitor. Sunt fel și fel de probleme, ca în orice comunitate. De obicei mă ocupam de furturi, căruțe, uneori bătăi pe la bar.

Și cum e trecerea la Sibiu?

Munca e aceeași, în esență, doar că mai complexă. Eu și colegul meu lucrăm pe investigații criminale, respectiv furturi, ne-am axat pe o singură linie de muncă. Suntem la compartimente diferite însă colaborăm dacă e cazul.

Se fură în Sibiu, ai activitate intensă? A fost vreun caz mai deosebit anul trecut?

Da, nu ne plângem. Au fost chiar mai multe cazuri deosebite, am avut multe arestări. Ca să vă dau un exemplu, am avut anul trecut furtul unei sume mari de bani, dintr-o mașină parcată în Sibiu, și am reușit să identific autorul, care nu era din municipiu, a trebuit să mergem după undeva în județul Ilfov. A fost o muncă mai complexă, am colaborat cu colegi de la departamente diferite și l-am prins după vreo două săptămâni. Autorul era recidivist. Acesta a fost un caz mai amplu, însă avem și numeroase alte cazuri la ordinea zilei. Avem câteva cazuri cu minori care fură din mașini. Nu pot să spun că sunt organizați, dar ei nu răspund penal și profită de oamenii care își lasă mașinile descuiate. Am avut anul trecut o numeroase de fapte de acest gen, cu minori.

Deci acesta ar fi sfatul numărul unul pentru sibieni: Încuiați mașina și nu lăsați lucruri la vedere!

Cu siguranță. Am avut o grămadă de cazuri cu arestarea făptașilor, recuperarea de bunuri, adesea telefoane mobile, tablete, laptopuri. Sau sume de bani. O să vă mire dar mai sunt oameni care se gândesc că mașina este un loc bun pentru a ascunde o sumă de bani. Nu știu de ce fac asta dar e o mare greșeală.

Dacă ar fi să tragi o concluzie, e Sibiul un oraș sigur? Obișnuiești să te mai uiți în jur când parchezi undeva?

Sibiul este un oraș mai sigur și datorită muncii noastre. Eu nu obișnuiesc chiar să mă uit în jur, că nu e cazul, nu trebuie să exagerăm. Dar îmi sfătuiesc prietenii să nu-și lase bunuri în mașină, la fel cum sfătuiesc pe oricine. În rest, nu trebuie să exagerăm, se mai întâmplă și adesea cu largul concurs al oamenilor. Una e când cineva sparge geamul cu intenție și alta e când ai lăsat mașina descuiată și telefonul pe bord.

Prin meseria pe care o ai, te simți respectat în Sibiu?

Bineînțeles.

Valentin Panait

Eu sunt inspector principal Panait Valentin, am 30 de ani și sunt brăilean de loc, dar din 2016 m-am mutat la IPJ Sibiu. La Brăila am lucrat tot pe investigații criminale, dar eram pe linia de violență.

De ce ai vrut să vii la Sibiu?

În primul rând a fost o alegere personală, nu profesională. Am venit cu familia, soția mea e tot din Brăila și lucrează tot în Poliție, dar am căutat un oraș și o societate care să-ți ofere un sprijin, un mediu plăcut.

Cum de ai ales Sibiul? Ai căutat pe internet, ai rude aici sau ți l-a recomandat cineva?

Cam în fiecare an veneam aici în concedii cu soția și ne-a plăcut, ne-am simțit bine, am văzut că e curat, oamenii sunt amabili, ne-am dorit să ajungem la Sibiu. Mi se pare unul dintre cele mai liniștite, curate și boeme orașe din România.

Și mai ai aceeași impresie după ce te-ai mutat?

Da, fără îndoială, nu regret nicio clipă decizia. Iar prin munca mea vreau să ajut ca Sibiul să rămână un oraș frumos.

Apropo de muncă, ai vreun caz mai deosebit de anul trecut?

Aș putea detalia unul, care a și fost mediatizat la timpul lui. Am reușit să identificăm o persoană din Alba-Iulia care sustras un lingou de aur ce fusese trimis printr-o firmă de curierat în Sibiu ca să nu fie identificat autorul. Am avut și sprijinul structurii de securitate de la firma respectivă, precum și sprijinul colegilor din Alba. Chiar am fost implicați mai mulți și am reușit să colaborăm bine pentru că am identificat autorul după urmele lăsate și l-am prins ulterior. Am recuperat și lingoul care valora aproximativ 10.000 de lei.

În ce cartier al Sibiului locuiești?

În zona Școala de Înot.

Frumoasă zonă, ați ales bine.

Am căutat să fie și aproape de serviciu și de centru.

Prin munca ta de zi cu zi, poți face o diferențiere între cartierele Sibiului în funcție de actele de violență?

Nu, nu e cazul. Fiind un oraș mic, lumea se plimbă, nu avem un cartier mai deosebit din acest punct de vedere, nu pot să spun că este unul problematic.

Te simți respectat pentru munca pe care o faci?

Da, simt asta, însă ca în orice meserie, ești respectat atâta timp cât îți faci treaba cu seriozitate. În cazul nostru asta presupune uneori și să vorbești cu oamenii, uneori trebuie să-i explici cetățeanului care își pune toate speranțele în tine că faci tot posibilul pentru a rezolva cazul. Cel puțin din ce văd eu în jurul meu, toți colegii încearcă să-și facă treaba cât mai bine. Uneori poate ține un pic și de noroc, alteori poate ține și de fler, mai depinde și de sprijinul colectivului, de management... mai ține și de familie că se întâmplă să fie nevoie să pleci de acasă multe zile, nopțile, în weekend-uri. Se mai întâmplă să ratezi și niște evenimente în familie din cauza asta... eu am noroc de o soție foarte înțelegătoare care lucrează în domeniu.

Crezi că Sibiul e un oraș sigur? Ai recomanda și altor brăileni să se mute aici?

(râde n. r.) Chiar am vorbit cu un coleg, recent, care s-a decis să vină și el la Sibiu. Da, Sibiul este un oraș sigur și încercăm, zi de zi, să-l facem și mai sigur.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

Bogo

Acum 2 ani

Bla, bla, bla. Sigur si-au ales ei Scoala de Inot, dragi jurnalisti,locuintele se dau de la inspectorat, de asta majoritatea jandarmilor in V.Aurie, ca exemplu. Si de asta armata, politie, jandarmerie. Bani, cazare, masa asigurate. Ca la popi, doar ca acolo nu-i cu pensie.
Raspunde

Ion ionescu

Acum 2 ani

Asa e. Cand vii din Braila si Piatra Neamț ti se pare occident, apoi Sibiul? Dar totusi, ca si intrebare, coruptia e la fel in cele 2 orase sau la Sibiu nu exista asa ceva la nivelul IPJ ?
Raspunde

un sibian

Acum 2 ani

la politisti le plateste staul chiria sau dupa caz ratele la banca...asa ca de aia sta pe Scoala de Inot...oricum important e sa-si faca treaba nu de unde vine si unde locuieste! din experienta pot sa spun ca nu si-o prea fac...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus