Duminică,
27.11.2022
Innorat
Acum
2°C

Parlamentul European a aprobat interzicerea obiectelor de unică folosinţă din plastic

Parlamentul European a votat miercuri interzicerea la nivel european a obiectelor de unică folosinţă din plastic, cum ar fi paiele, tacâmurile şi beţişoarele pentru curăţarea urechilor, într-o încercare de a reduce poluarea mărilor şi oceanelor, potrivit France 24, citată de Mediafax.

Proiectul de lege fusese deja aprobat în cadrul negocierilor cu statele membre. Măsura va intra în vigoare în 2021 şi a fost aprobată cu 560 de voturi pro şi doar 35 contra.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat că Europa nu este cea mai mare sursă de poluare cu plastic, dar această măsură ar putea servi drept exemplu pentru restul lumii. "Ţările din Asia sunt foarte interesate de măsurile pe care le luăm în acest sens, cele din America Latină la fel", a declarat oficialul. "Chiar dacă poluarea pe care o producem este relativ limitată, schimbarea modelului nostru economic are un impact global", a adăugat el.

Pe lângă interzicerea produselor de unică folosinţă din plastic pentru care există alternative, Uniunea Europeană va încuraja statele membre să reducă utilizarea ambalajelor din plastic şi să introducă reguli mai stricte în ceea ce priveşte etichetarea.

Noua lege stabileşte şi ţinte în ceea ce priveşte reciclarea. Astfel, până în 2029, 90% din sticlele din plastic ar trebui să fie colectate selectiv şi reciclate. De asemenea, până în 2025, aceste recipiente vor trebui să conţină cel puţin 25% plastic reciclat, procent care va trebui să crească la 30% până în 2030.

Potrivit Comisiei Europene, produsele care vor fi interzise prin această lege reprezintă 70% din deşeurile care ajung în mările şi oceanele lumii.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

3 comentarii

ce conteaza

Acum 3 ani

intra in vigoare in 2021... mda, era chiar complicat sa o introduca mai rapid...
Raspunde

nobody like everybody

Acum 3 ani

esti un bou cretinizat de Internet. Bai ecologistul din pensula. Tu crezi ca o decizie cu un asemenea impact se poate aplica printr-un singur click de mouse? O industrie intrwagats-a dezvoltat in jurul producerii de articole din plastic de unica folosinta. ....e nevoie de timp si steategii pentru a inlocui / adaptat un sistemul. .. Iti dau un exemplu. Daca tot esti tu un mare luptator impotriva plasticului single-use. Maine la spital iti doresc sa te intampine doctorul cu o seringa din sticla in mâna, reutilizata si sa-ti spuna " n-am alta, cred ca e curata, asistenta mi-a dat sms si mi-a zis ca a clatit-o aseara inainte de de plecarea. ....., dar nu va faceti griji, daca muriti infectat cu ceva macar muriti mandru ca ati salvat planeta! Suflecati-va mâneca! "
Raspunde

Republica Teleormăneană România

Acum 3 ani

Domnule nebou și necretinizat de Internet și evident neecologist dacă ați fi avut aplecarea să citiți această scriitură ați fi observat că este vorba de paie, ambalaje, bețigașe de urechi, tacâmuri nu instrumentar medical! Pentru informarea dvs. intervențiile chirurgicale se efectuează cu instrumentar medical în mare parte refolosibil care trece printr-o procedură de sterilizare după folosire. Instrumentarul medical nici nu are nevoie de o astfel de lege pentru că în mare parte (exceptând România și alte țări bananiere) se folosește într-un mediu controlat, se colectează selectiv (contaminat și necontaminat) și se reciclează/distruge conform. Legea cuprinde niște pași de implementare cu timp suficient de implementare, 2021 - 2030. Întrebarea firească este la ce este necesară amânarea cu 2 ani a intrării în vigoare și prelungirea termenului de implementare 2019- 2030?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus