Duminică,
21.07.2024
Partial Noros
Acum
25°C

ALDE și-a prezentat viziunea pentru europarlamentare la Sibiu: „UE are nevoie de reformare”

ALDE și-a prezentat viziunea pentru europarlamentare la Sibiu: „UE are nevoie de reformare”

Alegerile europarlamentare sunt cele mai importante din istoria UE, Parlamentul European riscă să aibă mulți deputați antieuropeni și UE va achita „nota de plată” pentru BREXIT - sunt principalele idei transmise de europarlamentarul ALDE Renate Weber într-o conferință de presă la Sibiu. Reprezentanții ALDE și-au prezentat viziunile și ideile cu care merg în scrutinul de pe 26 mai 2019.

La conferința de presă au participat și Daniela Kruppa, președinta organizației de femei, candidatul pentru alegerile europarlamentare din partea ALDE Sibiu. și Andrei Smedoiu, preşedintele organizației de tineret din Sibiu.

„Cred că implicarea femeilor în politică este una benefică societății noastre, deoarece femeile sunt mai înțelegătoare, mai pacifiste și cred că avem nevoie de pace și liniște în zilele noastre. Proiectul meu de candidat cuprinde mai multe propuneri”, a spus Daniela Kruppa, care este manager de zonă într-un sistem privat medical, menționând că este vorba despre dezvoltarea a infrastructurii rurale, susținerea educației în mediul rural, achiziționarea de instalații de energii în mediul urban, asistență pentru persoanele nevoiașe etc.

Organizația de tineret a ALDE Sibiu este condusă de Andrei Smedoiu, de 24 ani, care crede că participarea tinerilor la alegerile din mai „e o strategie politică câștigătoare pentru ALDE”.

„UE trăiește un moment sensibil”

Europarlamentarul Renate Weber, care candidează și de această dată pentru un mandat în Parlamentul European pe poziția a treia în lista ALDE, crede că aceste alegeri sunt cele mai importante din istoria UE de până acum. Aceasta a vorbit la conferință despre situația actuală a Uniunii, BREXIT, dar și despre oamenii pe care partidul vrea să-i trimită la Bruxelles.

„UE trăiește un moment sensibil - știți bine că există voci și partide antieuropene în multe state membre, unele din ele suficient de puternice astfel încât să trimită un număr mare de deputați în Parlamentul European, ceea ce ar fi foarte rău, pentru că s-ar putea ajunge la blocaje instituționale. Acesta le este și planul. BREXIT-ul, până la urmă, e un astfel de moment și vedeți cât de dificil este și pentru UE, și pentru politicienii britanici să managerieze rezultatul total nefericit al unui vot. De aceea, e important să trimitem în Parlamentul European voci raționale, cu profesionalism, să facă în așa fel încât acest proiect european să continue în folosul cetățenilor europeni”, a declarat Weber.
Mandatul lui Juncker, cel mai slab; Macron vrea să birocratizeze și mai mult UE

Europarlamentarul crede însă că a fi proeuropean „nu înseamnă că nu poți să fii și critic atunci când observi niște lucruri când nu merg bine și care trebuie să se schimbe”. „Eu cred că ați auzit foarte des de nevoia de reformare a UE. Până la urmă nimeni din liderii actuali ai Uniunii nu ne-a explicat cum vede această reformare. Din păcate, ultima Comisie Europeană, a domnului Juncker, a fost cea mai slabă din perspectiva aceasta. A venit la un moment dat cu un „white paper”, lansase ideea unei Europe cu două viteze, dar n-a venit de fapt cu o formulă de formare. L-am văzut acum pe domnul Macron cu ideile pe care le are - mi se pare că acestea ar contribui la reîntărirea birocrației europene deja existente. Însă eu cred că aceasta este însăși o problemă - nu trebuie să lăsăm Uniunea să devină o birocrație autosuficientă, ci trebuie să-i facem pe liderii politici ai Uniunii să fie mai apropiați de nevoile cetățenilor europeni în general”, a comentat Renate Weber.

De ce ar vota lumea ALDE?

Lista ALDE pentru europarlamentare este deschisă de Norica Nicolai și Renate Weber, ambele membre ale Parlamentului European. Cele două politiciene sunt urmate de Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, Radu Silaghi Dumitrescu, conferențiar universitar, Horia Victor Toma, fost primar de Ploiești etc.

„Cred că am fost cea mai puternică voce din toată delegația română în ceea ce privește apărarea drepturilor românilor care muncesc sau studiază în străinătate. Ne-am bătut când apăreau cazuri de abuzuri, nu ca alți colegi care n-au vrut să-i supere pe politicienii din țările unde apăreau astfel de situații”, s-a lăudat Weber.

Românii din Marea Britanie vor avea de suferit din cauza BREXIT

Renate Weber a vorbit despre BREXIT și soluțiile care pot exista în acest caz, precizând că acest subiect „nu l-aș trata cu ușurință”. Europarlamentarul spune că legislația britanică este „suficient de vagă”, astfel încât să dea naștere la interpretări diferite pe plan local. „O să ne confruntăm cu foarte multe abuzuri. Adică mă gândesc la faptul că unii oameni vor fi trimiși acasă, alții nu vor fi acceptați, că nu se vor putea face de fapt reîntregiri de familii, pentru că britanicii refuză categoric să urmeze linia pe care s-au făcut negocierile până acum cu UE”, a explicat Weber. Întrebată dacă crede că românii aflați la muncă în Marea Britanie vor avea de suferit, a răspuns „da, e foarte posibil”. „Cred că așa ceva se va întâmpla. Nu trebuie să fie vorba de o politică de stat, dar este vorba de interpretarea la nivel local a unor legi care suficient de vagi”, a adăugat reprezentanta ALDE, precizând că „din fericire, vor mai fi multe negocieri de purtat între UE și Marea Britanie și atunci o să avem și posibilitatea să le cerem o schimbare de comportament”.

„UE va plăti nota de plată, în sensul în care cei care sunt antieuropeni vor reproșa Uniunii că n-a fost în stare să țină Marea Britanie înăuntru, vor reproșa că nu s-a încheiat un acord de ieșire cu Marea Britanie. Ce se întâmplă acum în Marea Britanie vi se pare că e rezultatul unei gândiri a unor oameni politici responsabili, că mie nu? Refuzăm tot, dar mai cerem încă o amânare, care să ne ducă unde? Soluția mă tem că până la urmă va fi o plecare fără acord, iar acest lucru e catastrofal”, a mai comentat Renate Weber.
Despre Summitul de la Sibiu

În ceea ce privește subiectele de pe agenda Summitului de la Sibiu, europarlamentarul ALDE crede că lucrurile în ceea ce privește BREXIT „se vor tranșa până atunci”. „Data oferită britanicilor este 12 aprilie și parcă nu văd să mai dea încă o amânare, câtă vreme ei au respins absolut orice. Eu cred că Summitul de la Sibiu probabil va discuta despre situația post-BREXIT, cum anume să procedeze UE să evite astfel de situații pe viitor. Deși eu cred că multe țări care s-au jucat cu cuvintele, se gândesc de două ori dacă e bine să folosești cuvântul „exit”, pentru că Marea Britanie totuși chiar o duce în acest moment destul de ficil și consecințele pe piețele financiare se văd în continuare.

Sper să se discute inclusiv lucruri care țin de reformarea UE - cât de mult să mai meargă UE, Comisia Europeană cu micromanagementul care uneori îl face diferit în diferite țări sau cât de mult ar trebui Uniunea să aibă niște standarde generale, inclusiv prin legislație, dar după aceea statele membre să fie lăsate să poate să-și adapteze legislația”, a spus Renate Weber.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

6 comentarii

yyy

Acum 5 ani

in sibiu ALDE...2.5% multe succes!
Raspunde

Canaris

Acum 5 ani

Nici vorba! Maxim 1
Raspunde

vivi dragan

Acum 5 ani

NU DOMNILOR DUMNEAVOASTRA TREBUIE SA DISPARETI DE PE SCENA POLITICA.ATI AJUNS SLUGILE PSDEULUI PENTRU NISTE FIRIMITURI CE VI LE ARUNCA.
Raspunde

Marius

Acum 5 ani

Succes ALDE Sibiu ! !!
Raspunde

Republica Teleormăneană România

Acum 5 ani

Daaaa clar! UE, poporul, restul lumii trebuie să se reformeze, PSD-ALDE-UDMR sunt perfecte. Ei dețin adevărul absolut, în buzunarul de la fund a lui daddy cel miraculos vindecat!
Raspunde

Liviu

Acum 5 ani

ALDE și-a prezentat viziunea pentru europarlamentare - Care viziune ? - antiieuropeana... Europarlamentarul ALDE Renate Weber - o sasoaica nomenclaturista... Andrei Smedoiu - un puber lipsit educatie istorica autentica si un oportunist.... Implicarea femeilor în politică nu este benefică familiei.... UE trăiește un moment sensibil - nu voi si Seful vostru traiti un moment sensibil pentru ca se strange cureaua vizavii de coruptia si pupincurismul de care ati dat dovada....Varujan Vosganian cel miruit de frica cercetarii....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus