Pentru a oferi o alternativă în special tinerilor care nu își pot stăpâni imboldurile creatoare în arta graffiti-ului, administrația sibiană va amplasa prin oraș mai multe panouri de mari dimensiuni, special create pentru a fi murdărite.
500.000 de lei sunt prevăzuți în proiectul de buget pe anul în curs pentru amenajarea de “panouri graffiti“, se arată în documentul publicat de Primăria Sibiu. Banii vor fi folosiți pentru achiziția și montarea unor panouri ale căror fețe pot fi curățate. Pe aceste panouri, tinerii din Sibiu și nu numai își vor putea exersa în voie deprinderile în ceea ce privește graffiti-ul. Deocamdată au fost stabilite două locuri în care vor fi amplasate acest tip de panouri: unul în parcul Tineretului și unul în incinta viitorului skatepark, care urmează a fi deschis până în vara acestui an. De fiecare dată când pe panouri nu se va mai putea scrie, fețele acestora vor fi înlocuite. Costul exact al acestor panouri va fi stabilit în urma derulării procedurilor specifice de atribuire a contractului de achiziție și montaj.
Un fenomen care nu poate fi oprit
În toamna anului trecut, reprezentanții Primăriei Sibiu au lansat un apel sub titlul “Graffiti nu e artă! Nu murdăriți Sibiul cu mâzgălituri!“, după ce polițiștii locali au descoperit că în decurs de aproximativ 90 de zile pe diferite ziduri din oraș au apărut mai bine de 100 de noi “mâzgălituri“. Identificarea autorilor este una dificilă, arătau autoritățile locale. Iar pe parcursul celor trei luni, singurii autori prinși cu ajutorul unor imagini supraveghere sunt, de fapt, minori: doi în vârstă de 15 ani și trei în vârstă de 17 ani. Împotriva a doi dintre aceștia, Primăria Sibiu a formulat și plângeri penale. “Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice și hotărârea Consiliului Local nr. 210/2001 specifică faptul că degradarea sau murdărirea statuilor, a mobilierului urban, scrierea sau desenarea fără drept pe pereții clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de pe domeniul public constituie o contravenție care se sancționează cu amendă între 100 lei și 2000 lei“, arătau, anul trecut, reprezentanții Primăriei Sibiu.Pe de altă parte, arta murală exterioară este susținută public de către administrația locală, prin proiecte precum Street Art Festival. În cadrul acestui festival, artiști din zona graffiti sunt aduși la Sibiu pentru a înfrumuseța zidurile unor clădiri publice, în special ale unor școli.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: amenzi , Primăria Sibiu , Consiliului Local Sibiu , Street Art Festival , panouri solare , Primăriei Sibiu , ziduri , graffiti
Vizualizari: 3792
Ultimele comentarii
Acum 29 minute
Emil
Acum 37 minute
Matei
Acum 1 oră
Slanina
Acum 1 oră
S
Acum 1 oră
Parinte de la Peda