Vineri,
30.07.2021
Cer Senin
Acum
21°C

500.000 de lei. Primăria construiește ziduri pentru sibienii care vor să le murdărească

500.000 de lei. Primăria construiește ziduri pentru sibienii care vor să le murdărească

Pentru a oferi o alternativă în special tinerilor care nu își pot stăpâni imboldurile creatoare în arta graffiti-ului, administrația sibiană va amplasa prin oraș mai multe panouri de mari dimensiuni, special create pentru a fi murdărite.

500.000 de lei sunt prevăzuți în proiectul de buget pe anul în curs pentru amenajarea de “panouri graffiti“, se arată în documentul publicat de Primăria Sibiu. Banii vor fi folosiți pentru achiziția și montarea unor panouri ale căror fețe pot fi curățate. Pe aceste panouri, tinerii din Sibiu și nu numai își vor putea exersa în voie deprinderile în ceea ce privește graffiti-ul. Deocamdată au fost stabilite două locuri în care vor fi amplasate acest tip de panouri: unul în parcul Tineretului și unul în incinta viitorului skatepark, care urmează a fi deschis până în vara acestui an. De fiecare dată când pe panouri nu se va mai putea scrie, fețele acestora vor fi înlocuite. Costul exact al acestor panouri va fi stabilit în urma derulării procedurilor specifice de atribuire a contractului de achiziție și montaj.

Un fenomen care nu poate fi oprit

În toamna anului trecut, reprezentanții Primăriei Sibiu au lansat un apel sub titlul “Graffiti nu e artă! Nu murdăriți Sibiul cu mâzgălituri!“, după ce polițiștii locali au descoperit că în decurs de aproximativ 90 de zile pe diferite ziduri din oraș au apărut mai bine de 100 de noi “mâzgălituri“. Identificarea autorilor este una dificilă, arătau autoritățile locale. Iar pe parcursul celor trei luni, singurii autori prinși cu ajutorul unor imagini supraveghere sunt, de fapt, minori: doi în vârstă de 15 ani și trei în vârstă de 17 ani. Împotriva a doi dintre aceștia, Primăria Sibiu a formulat și plângeri penale. “Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice și hotărârea Consiliului Local nr. 210/2001 specifică faptul că degradarea sau murdărirea statuilor, a mobilierului urban, scrierea sau desenarea fără drept pe pereții clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de pe domeniul public constituie o contravenție care se sancționează cu amendă între 100 lei și 2000 lei“, arătau, anul trecut, reprezentanții Primăriei Sibiu.

Pe de altă parte, arta murală exterioară este susținută public de către administrația locală, prin proiecte precum Street Art Festival. În cadrul acestui festival, artiști din zona graffiti sunt aduși la Sibiu pentru a înfrumuseța zidurile unor clădiri publice, în special ale unor școli.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Bogo

Acum 2 ani

Frectie la piciorul mesei! Trebuie prinsi si pusi sa manance vopseaua din tub, nu amenda! Doar asa se calmeaza puradeii cu drepturi ai cetatenilor cu drepturi. Drepturile omului sa fie doar pt. cei care le respecta, victime, nu pt. abuzatori!
Raspunde

Stoica Mircea

Acum 2 ani

Parintii stiu ca copii lor se ocupa cu graffiti.Propun sa plateasca refacerea fatadelor de cate ori apare semnatura acestora
Raspunde

buget

Acum 2 ani

Dar unde e publicat proiectul de buget? E pus in dezbatere sau facem ca la Cisnadie?
Raspunde

Alin

Acum 2 ani

Pe bune? sunt copii care mor de foame.....chiar nu se putea face altceva cu banii astia????
Raspunde

Anonymus

Acum 2 ani

pai normal ca politia locala sta la cafele in sediu in loc sa patruleze... de ce nu se reinfinteaza sectoristul de cartier care sa patruleze si sa aiba in raspundere cartierul? astfel s-ar putea evita multe astfel de probleme...
Raspunde

un cetatean

Acum 2 ani

"sectoristul" exista...se numeste politia de proximitate si este serviciu in cadrul politiei "adevarate"...astia din politia locala sunt rudele celor din primarie care voteaza la ordin...
Raspunde

Gabriela

Acum 2 ani

Nu o sa inteleg niciodata febra copiilor cu aceste desene stupide.
Raspunde

Bogo

Acum 2 ani

La animale se numeste marcarea teritoriului. Este un bun indice psihologic despre ce o sa devii in viata. Cineva cu creier si echilibru gaseste, de copil, alte ocupatii. Astia cu graffiti de obicei cam devin paria societatii, este un fel de rebeliune dusa la extrem, ori nu o sa poata sa se integreze ori deviatii grave (consum droguri, crime). O paralela oarecum: copilul mic care mazgaleste peretii. Doar ca astia, si la 20+ unii, pur si simplu nu au evoluat/ nu au trecut de acea faza. E un fel de retard.
Raspunde

Andrei

Acum 2 ani

De banii aia angajeaza politisti locali pune-i sa pazeasca, inclusiv sa raspunda de curatenia orasului, monteaza camere video si amendeaza-i pe derbedeii care vor astfel de arta. N-au decat sa plateasca ei sau parintii lor ptr. hobbyul asta. Mie daca imi place raliul am voie sa fac ce vreau cu masina in oras?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

:)))

Acum 2 ani

ce de comentatori incuiati! mai aruncati o privire asupra ce se intampla si in alte orase/tari dezvoltate...
Raspunde

GigaContra

Acum 2 ani

Macar de era Grafitti sau era ceva talent... dar majoritatea sunt doar mazgalituri. Si asta nu o sa rezolve nimic, pt ca ei le vad ca pe marcarea teritoriului. De ex: pe usa blocului meu, si-au insemnat unii "numele de cod" in diferite feluri, la o saptamana au venit altii si au mazgalit peste numele lor de cod. E un fel de batalie intre copiii cu IQ sub 50 de marcare a terioriului (asemanator cu marcarea teritoriului de catre cainii care mictioneaza pe stalpi). Singura solutie ar fi ca putorile de la politia locala sa patruleze zilnic, ziua si noaptea, cat se poate de des si sa prinda cat mai multi din ei sa le dea amenzi maxime parintilor. Si atunci, restul, poate de frica, o sa inceteze.
Raspunde

!!!!!

Acum 2 ani

ALOOOO PRIMARIAAAAAA eu am talent la parcat masina...si de mult ori nu am unde parca.....nu vreti sa imi construiti si mie o parcare ???
Raspunde

Netz

Acum 2 ani

Alooo, Primaria? Eu am alta dambla, imi place sa desenez cu creta pe asfalt, dar nu am pe strada, ca e de pamant..... Nu bagati si la mine ceva investitie in domeniu?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus