Sâmbătă,
08.10.2022
Ploi Scurte
Acum
8°C

VIDEO Sibiul vrea specialiști care să poată trata cancerul colorectal. Un renumit chirurg italian a fost chemat la ULBS

VIDEO Sibiul vrea specialiști care să poată trata cancerul colorectal. Un renumit chirurg italian a fost chemat la ULBS

Studenții de la Facultatea de Medicină din Sibiu, dar și chirurgi sibieni au asistat la o lecție deschisă a unui renumit profesor italian, Giusto Pignata, în care acesta le-a vorbit despre importanța chirurgiei laparoscopice, adică a utilizării tehnicii minim-invazive.

Prelegearea a avut loc vineri în Aula Magna a Facultății de Medicină a ULBS, la aceasta asistând câteva zeci de tineri și specialiști.

Giusto Pignata este directorul Clinicii de Chirurgie 2 a Spitalului Civil din Brescia, iar tema prezentării pe care a adus-o la Sibiu a fost „Chirurgia laparoscopică colorectală”. Chirurgul este profesor asociat la universitățile din Cluj și Timișoara, iar reprezentanții ULBS l-au invitat mai des la Sibiu.

Ovidiu Bardac, de la Departamentul Clinic Chirurgical al Facultății de Medicină din cadrul ULBS, a spus că tema pentru prelegere a fost aleasă anume aceasta, deoarece „echipa noastră din Sibiu dorește să facă un pas înainte și să dezvolte tehnica laparoscopică în cazul cancerului colorectal. Vom reuși cu siguranță s-o facem dacă acționăm ca o echipă. Noi, chirurgii din Sibiu, încercăm permanent să ne extindem domeniul de activitate, în principal în chirurgia laparoscopică”.

Evenimentul a fost posibil și datorită Departamentului de Relații Internaționale al Universității, condus de Daniela Preda, care a apreciat faptul că în public s-au aflat nu doar chirurgi cu experiență, ci și mulți studenți la medicină. Preda ne-a spus că astfel de prelegeri sunt importante pentru viitorii medici, pentru că pot interacționa direct cu cei care au acumulat o experiență bogată în domeniu.

Chirurgul Giusto Pignata a răspuns la câteva din întrebările noastre:

Care e mesajul principal pe care ați dorit să-l transmiteți studenților din Sibiu?

Respectul față de pacient. Cred că studenții și profesorii de la Medicină au o mare responsabilitate de a fi conștienți că noi lucrăm numai pentru pacienții noștri. Pacientul este o parte din viețile noastre, de aceea e important ca să-l respecți și să faci ce e cel mai bine pentru el. Dar un alt lucru este că trebuie să-ți cunoști limitele. Am sugerat, de asemenea, ca tinerii să gândească simplu și să-facă un proiect bun, unul bun pentru pacientul său; ca să înțeleagă care e modul cel mai bun de a se dezvolta și să poată să-i ofere pacientului său cea mai bună soluție. Aici e important să știe că nu e vorba despre faptul că-i oferi omului un alt destin, pentru că acesta se naște odată cu noi, dar ca să le ofere pacienților o viață calitativă.

De ce chirurgia laparoscopică este importantă?

Pentru că este minim-invazivă pentru pacient. E ca și cum ar fi mai bine să ai un accident cu o bicicletă decât cu un camion. În ambele cazuri te alegi cu traume, dar este redus stresul pentru organism, este redusă rezistența imună a corpului tău și deci toate avantajele unei traume mai mici pot face ca omul să aibă o viață mai bună.

Ce trebuie să știe studenții despre acest domeniu al chirurgiei, despre această profesie?

Că trebuie să studieze mult, să aibă un proiect personal, dar și un bun mentor. Ei trebuie să lucreze mult, în sensul bun al cuvântului. Știu că e dificil peste tot pentru studenți, dar cred că trebuie să aibă o direcție clară în care vor să meargă și să aleagă spitalul în care cred că pot avea oportunitatea de a găsi un mentor bun și să lucreze.

De ce are nevoie o facultate de Medicină pentru a pregăti specialiști buni în domeniul chirurgiei?

De profesioniști. Cred că Sistemul de Sănătate nu e făcut de un spital, dar de oameni, de doctori, de asistentele medicale, de șefii de departamente, pentru că acum nu e important atât costul unei proceduri, cât costul resurselor umane. Sistemul de Sănătate cheltuie doar 7% pentru proceduri, cele mai mari resurse sunt investite în oameni. Cred că e important că politicile se schimbă, noi căutăm să fim mai deschiși, să asigurăm mobilitatea profesioniștilor. Acum nu ne mai naștem într-un loc, trăim, muncim și murim tot acolo. Ideea este că suntem în comunitatea europeană și că suntem fii ai lumii.

Când ați făcut prima intervenție chirurgicală?

A fost în anul 1982. A trecut mult de atunci.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

bisturiu

Acum 3 ani

asa da. omul sfinteste locul - dr. bardac . nu lucrari de medicina publicate prin revistele de sudat tevi si viticultura cum au procedat altii
Raspunde

pacientul englez

Acum 3 ani

Las ca il tratam si la Cluj... La Spitalul Judetean nu mi-as lasa nici pisica..
Raspunde

George

Acum 3 ani

Felicitări pentru inițiativă si organizare domnule doctor Bardac. Munca dumneavoastra ar trebui mai mult mediatizata. Se vede un progres serios in activitatea sectiei de chirurgie a spitalului.. Mult succes in continuare!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

pacient italian

Acum 3 ani

Nu-l mai laudati atata pe dr. Bardac, face si el ce poate...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus