Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
8°C

Inflația continuă să crească și a depășit 4% în martie

Inflația continuă să crească și a depășit 4% în martie

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a crescut şi în martie, la 4,03%, după ce urcase la 3,83% în februarie, în condiţiile în care cartofii s-au scumpit cu 26,33% doar în ultimele trei luni, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În februarie, rata anuală a inflaţiei urcase la 3,83%, după ce a crescut în ianuarie la 3,32%, de la nivelul de 3,27% atins în decembrie 2018.

În martie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,45%, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 4,15%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 3,18%.

Faţă de decembrie, printre cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la cartofi (26,33%), alte legume şi conserve de legume (20,63%) şi citrice (10,28%).

În martie, preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a crescut, faţă de decembrie, cu 3,82%.

La începutul lui aprilie, Banca Naţională a României (BNR) a anunţat că decizia privind menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an a fost luată în contextul în care rata anuală a inflaţiei a crescut peste valoarea previzionată, iar incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei inflaţiei sunt legate de conduita politicii fiscale.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sufana

Acum 4 ani

E normal, daca cei alesi nu sunt lasati sa guverneze si sunt fortati sa lupte cu tot felul de scandaluri si atacuri sorosiste neomarxiste care vor sa ne indeparteze de romanismul adevarat.
Raspunde

Nelu

Acum 4 ani

mai plimba ursul la vale, olteanule sugaciu lui Dragnea
Raspunde

Wadim Korneliu

Acum 4 ani

E normal, crapa pesedeul de inteligenti. De mai stau mult astia la putere ajungem ca-n Botswana. Uitati-va la mufele lu cuc, trifutz, veorica and co. Ce pretentii aveti
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus