Sâmbătă,
20.07.2024
Partial Noros
Acum
31°C

UDMR aduce gazul în casa românilor

UDMR aduce gazul în casa românilor

În Camera Deputaților, cameră decizională, a fost votată propunerea legislativă  a parlamentarilor UDMR ce dă posibilitatea administrațiilor locale, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), să demareze proiecte de dezvoltare a rețelelor de gaz sau a rețelelor electrice și pot cofinanța proiectele din fonduri proprii sau din fonduri de la bugetul de stat.

Deputatul UDMR de Sibiu, Benedek Zacharie, este unul din inițiatorii acestei propuneri legislative. ”Programul Național de Dezvoltare Locală urmărește cofinanțarea proiectelor derulate de autoritățile administrației publice locale în vederea creșterii calității vieții în localitățile țării, a reducerii decalajelor dintre urban și rural, dintre localitățile mici și cele mari. Creșterea calității vieții în România presupune investiții în infrastructurile care asigură accesul populației la utilități și servicii publice de bază: alimentare cu apă, canalizare, transport, educație, sănătate. De remarcat este faptul că fără acces universal la energie electrică și, acolo unde este posibil, la gaze naturale, funcționarea și, implicit, furnizarea celor mai multe servicii publice este imposibilă. În prezent, doar 33% din consumatorii casnici sunt racordați la rețeaua de gaze naturale, un procent foarte mic dacă ne raportăm pe de o parte la tradiția istorică a acestei industrii în România, iar pe de altă parte la rezervele de gaze naturale sigure și cele prospectate. În ceea ce privește alimentarea cu energie electrică, deși proporția gospodăriilor neracordate este relativ mică, cca. 4%, este greu de conceput un trai decent în lipsa curentului electric”, susține Benedek.

Cele mai recente modificări aduse de Legea nr. 167/2018 Legii nr. 123/2012 privind energiei electrice și a gazelor naturale oferă o soluție problemelor ivite în calea investițiilor de realizat în sistemele de alimentare cu energie electrică și în cele de distribuție a gazelor naturale, acolo unde operatorii de distribuție nu consideră investițiile ca fiind justificate din punct de vedere economic. Completarea pe care prezenta inițiativă legislativă o propune constituie de fapt o armonizare a prevederilor Programului național de dezvoltare locală cu cele ale Legii nr. 123/2012, astfel autoritățile administrației publice locale putând accesa fonduri de la bugetul de stat pentru finanțarea construirii/modernizării/reabilitării/extinderii sistemelor de distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale

 

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

Sile

Acum 5 ani

UDMR aduce gazul în casa românilor si NOI aducem focul!!!
Raspunde

Nelu

Acum 5 ani

cu luminarea din biserca de valcea ?
Raspunde

Luca

Acum 5 ani

UDMR aduce psd in casele romanilor ... din pacate :-(
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus