Duminică,
14.08.2022
Partial Noros
Acum
23°C

În cât timp pot primi bani de la stat elevii și studenții sibieni din familii cu venituri reduse pentru a-și cumpăra un computer

În cât timp pot primi bani de la stat elevii și studenții sibieni din familii cu venituri reduse pentru a-și cumpăra un computer

Inspectoratul Școlar Județean Sibiu a făcut public calendarul „pentru acordarea unui ajutor financiar în vederea achiziţionării de calculatoare” pentru anul 2019. Ajutorul financiar se poate acorda tinerilor din familii cu venituri reduse. Însă poate dura până la aproape jumătate de an până ca tinerii să intre în posesia banilor.

Banii oferiți de Ministerul Educației se acordă în cadrul Programului „Euro 200”, care se derulează începând cu anul 2004, obiectivul principal fiind stimularea achiziţionării de computere prin acordarea unor ajutoare financiare stabilite pe criterii sociale, respectiv crearea de competenţe în utilizarea mijloacelor IT & C.

„Ajutorul financiar reprezintă echivalentul în lei a 200 de euro pentru un computer, calculat la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României pentru ultima zi a lunii precedente, fără a depăşi valoarea computerului achiziţionat. Ajutorul se acordă o singură dată în cadrul unei familii. Configuraţia minimă recomandată a calculatoarelor pentru achiziţionarea cărora se acordă sprijinul financiar este următoarea: procesor 2 Ghz, 1 GB RAM si 250 GB hard-disk şi software de bază licenţiat, incluzând un sistem de operare şi un program antivirus”, se menționează în prevederile programului.

Pentru a putea intra în posesia banilor însă trebuie să fie parcurse mai multe etape. Astfel, mai întâi urmau să fie constituite comisii la nivelul fiecărei școli, precum și o comisie județeană și alta la nivel central, până pe 5 aprilie. În acest moment, pot fi depuse cererile de ătre tinerii din familii cu venituri reduse, până pe data de 19 aprilie.

Urmează efectuarea anchetelor sociale și evaluarea cererilor de către comisiile formate împreună cu comisiile de anchetă socială (22 aprilie-13 mai) și centralizarea cererilor prin intermediul portalului dedicat (14-24 mai). Pe 30 mai va fi afișată pe portalul Ministerului Educației Naționale a listei nominale a beneficiarilor, iar pe 31 mai  lista va trebui afișată în fiecare unitate de învățământ. Conform calendarului, prima săptămână din luna iunie este pentru depunerea contestațiilor, iar a doua - pentru rezolvarea contestațiilor. Pe 21 iunie ar urma să fie afișate rezultatele contestațiilor pe portalul dedicat și în fiecare unitate de învățământ. Ministerul Educației Naționale va publica lista finală a beneficiarilor, aprobată prin ordin de ministru pe data de 4 iulie.

Dar asta nu e tot: în perioada 5-19 iulie Ministerul Educației Naționale trebuie să achiziționeze bonurile valorice, iar de pe 22 iulie până pe 9 august - să le elibereze beneficiarilor. Astfel, achiziționarea propriu-zisă a calculatoarelor este estimată pentru perioada 24 iulie - 10 octombrie. Procedurile birocratice pot fi încheiate către finalul lunii noiembrie: mai întâi vor trebui să fie depuse copiile de pe facturi și de pe procesele-verbale de predare-primire de către elevi și studenți (25 iulie-15 octombrie), după care operatorii economici vor trebui să depună bonurile valorice, copiile de pe facturi şi de pe procesele-verbale de predare-primire spre decontare, la comisia judeţeană, respectiv la comisiile din instituţiile de învăţământ superior. În final, se va face decontarea către operatorii economici, în perioada 30 iulie - 20 noiembrie.

Bugetul alocat de Ministerul Educaţiei Naționale pentru derularea „Euro 200”, în anul 2018, este de 12.328.000 lei, pentru un număr estimat de 13.514 de beneficiari (elevi şi studenţi). Mai multe detalii despre acest program pot fi găsite  pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Sibiu aici.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

alexandru graur

Acum 3 ani

Ma bucur ca ati corectat.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus