Vineri,
05.06.2020
Innorat
Acum
23°C

Sărbătoarea Floriilor în Muzeul ASTRA

19 Aprilie 2019 15:43

Sărbătoarea Floriilor în Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, organizează în Duminica Floriilor, 21 aprilie 2019, între orele 11 și 17, patru ateliere interactive gastronomice. Acestea au ca element central peștele, mai precis somnul și scrumbia de Dunăre.

La eveniment participă trei pescari din Delta Dunării, care vor prezenta vizitatorilor modalitățile de pregătire a rețetelor vechi, specifice Sărbătorilor Pascale în zona din care provin.

,,Pescuitul scrumbiei pe brațele Dunării reprezintă cea mai importantă activitate în lunile martie și aprilie, pentru toate satele pescărești din zonele Sfântu Gheorghe, Sulina și Chilia. Tradițiile pescărești din zonele menționate sunt strâns legate de migrația scrumbiei, în anotimpul primăverii.  În popor se spune că peștele mâncat în ziua Floriilor are puteri tămăduitoare și cine îl  mănâncă se va lecui de orice boală. În Muzeul ASTRA, scrumbia venită  de la Dunăre, va fi meșteșugit și savuros preparată de oamenii acelor locuri. Asezonată cu multă pasiune și poveste, ea va fi punctul principal de atracție în Duminica Floriilor. La loc de cinste se vor găsi și preparatele din somn, gătite meșteșugit de pescarii din satele Dunării. Astfel, vizitatorii muzeului vor degusta savorile unice ale storceagului din somn și ale somnului afumat și se vor bucura  de poveștile care amintesc de modul cum era preparat peștele odinioară”, spune Lucian Robu, șef serviciu bunuri culturale Muzeul ASTRA.

pescari Florii_Muzeul ASTRA (1)

Marinată din scrumbie... ca prin satul Sfântu Gheorghe

Scrumbia se curăță de solzi și de mațe, se taie feliuțe late cam de grosimea unui deget. Se spală bine în mai multe ape și la sfârșit se lasă în apă cam jumătate de oră să iasă tot sângele. Se scoate se scurge și se sărează bine. Acoperite cu sare, aranjați una lângă alta bucățile de pește și lăsați trei zile ca să se pătrundă bine și să nu aibă gust de crud. Se scoate și se spală de sare bine. După aceea, se lasă cam o oră-două să mai iasă sarea din ea. Cât stă la apă, la desărat se pregătește oțetul: un litru de oțet la trei de apă, o lingura de sare, una de zahăr, piper boabe și foi de dafin. Se dă în fiert, se lasă să se răcească (e important ca lichidul să fie rece).Se scoate scrumbia din apă, se scurge, se pune într-un vas mai mărișor, se toarnă compoziția peste scrumbie, se amestecă cu lingura pentru a se pătrunde toată.

pescari Florii_Muzeul ASTRA (2)

Evenimentul va avea loc în Târgul de țară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. De asemenea, în Duminica Floriilor, la Biserica din Bezded, monument funcțional din Muzeul ASTRA, la ora 9:30, va avea loc Slujba de Utrenie, iar la ora 10:30 va fi Slujba Sfintei Liturghii, unde fiecare credincios o să primească ramuri de salcie.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Social
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Sibian

Acum 1 an

Si la Agentia pt Protectia Mediului, de pe str Hipodromului, este Expozitie florala ,, De Florii". Cu flori, tabluri vii, tabluri picture si aranjamente . ( de ales cadouri pt cei cu numerous de flori )
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus