Sâmbătă,
20.04.2024
Innorat
Acum
11°C

Cabana neterminată a artiștilor, mai scumpă decât se preconizase

Cabana neterminată a artiștilor, mai scumpă decât se preconizase

Cabana Andrei Oțetea din Sibiel, a cărei modernizare a fost estimată inițial la aproximativ 600.000 de lei și ar fi trebuit deschisă în urmă cu câțiva ani, a costat aproape 700.000 într-un final, arată firma care s-a ocupat de lucrări. Mai mult, termenul de finalizare a renovării s-a prelungit foarte mult din cauza „proiectului defectuos întocmit”.

Lucrările au fost atribuite prin licitație publică firmei SC Piețe SA. Conducerea firmei a fost contactată de reporterul Turnul Sfatului, pentru a primi o serie de lămuriri privind motivele pentru care cabana nu a fost deschisă încă.

„Principalele probleme care au condus la întârzierea finalizării lucrărilor aferente reabilitării cabanei Andrei Oțetea au fost legate de proiectul tehnic pus la dispoziție, un proiect defectuos întocmit, cu multe lipsuri, din cauza căruia s-a pierdut timp pentru identificarea și aprobarea soluțiilor tehnice optime, având ca rezultat un volum mare de lucrări suplimentare”, spune Teodor Birț, directorul general al Piețe SA, pentru Turnul Sfatului.
Problemele nu s-au oprit însă aici, arată directorul, întrucât „autorizațiile de construcție au fost incomplete”, iar vremea neprielnică le-a dat de asemenea de furcă. „Condițiile meteorologice au condus la degradarea continuă a căii de acces, și așa foarte dificilă chiar și atunci când condițiile meteo o permit”, a transmis Birț.

Referitor la valoarea totală a lucrărilor, acestea se ridică la valoarea de aproximativ 698.500 lei fără TVA, arată sursa citată.

Cabana Otetea, foto. 3

Proiectul lăsat de pe un an pe altul

În anul 2012 a fost realizat un studiu de fezabilitate în vederea reabilitării obiectivului cu scopul de a fi reintrodus în circulație, arată Silviu Borș, directorul Bibliotecii Județene Astra, în urma unei solicitări transmisă de reporterul TS. Acesta a confirmat faptul că vremea a avut de-a face cu o parte din întârzieri.

„Studiul a fost reactualizat în anul 2013, lucrările de reparații au început în anul 2014 și au fost finalizate în luna octombrie 2017, acestea fiind întârziate din cauza accesului dificil cu materialele de construcție și a condițiilor meteorologice nefavorabile în unele perioade ale anului”, a spus Silviu Borș.

În urma lucrărilor au fost amenajate 16 locuri de cazare, 4 camere la subsol și 2 încăperi la mansardă, 11 băi, o bucătărie, o sală de mese, o sală pentru conferințe și un pavilion, iar în anul 2018 a fost realizat mobilierul. De asemenea, a fost amplasat un sistem de alimentare cu energie electrică prin intermediul celulelor fotovoltaice și s-a asigurat alimentarea cu apă a cabanei, arată directorul.

Obiectivul va funcționa păstrându-și destinația inițială și putând fi închiriat pentru organizarea de tabere de creație, cursuri de perfecționare, precum și alte activități culturale.

Casa de odihnă şi creație “Andrei Oţetea” de pe platoul Poiana Godia din comuna Sibiel a fost donată în anul 1980 Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu de către academicianul Andrei Oțetea, fiind o donație pentru oamenii de cultură, după cum se specifică în Actul de donație. Inițial a fost o gospodărie țărănească, utilizată conform destinației date, iar primele reparații capitale au fost efectuate în anul 1980, arată reprezentanții bibliotecii.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus