Joi,
19.09.2024
Partial Noros
Acum
14°C

Cât costă carnea de miel în Piața Cibin și cât costă la ciobani, în Mărginime?

Cât costă carnea de miel în Piața Cibin și cât costă la ciobani, în Mărginime?

Mai sunt numai câteva zile până la Paște, când vedeta de pe mesele tuturor românilor va fi mielul, preparat sub diverse forme. Însă, până să ajungă în farfurie, trebuie cumpărat. Iar sibienii au de unde alege. Piața Cibin s-a umplut, parcă peste noapte, de carne proaspătă de miel. Prețul pentru un kg poate ajunge la 25 de lei, însă cei care cumpără direct de la ciobanii din Mărginime ies mai ieftin chiar și cu 5 lei. Pentru a avea preparate cât mai gustoase, ciobanii  îndeamnă cumpărătorii să fie atenți la câteva mici detalii. 

De Crăciun, de pe masa românilor nu lipsesc preparatele din porc, de Paște însă nu lipsesc cele de miel. Dar până să ajungă acolo, carnea trebuie cumpărată. La Piața Cibin, de la începutul săptămânii, comercianții au umplut mesele cu carne de miel. Prețurile se încadrează între 24 și 25 de lei.

miel carne

„Dacă iei un sfert de miel, îl las de la 25 la 24. E proaspăt tăiat. Carne mai bună nu găsești”, spune o precupeață ce încearcă să-și vândă marfa.

În Mărginime, e mai complicat

Dacă aici totul pare clar, vii la piață și cumperi, în Mărginimea Sibiului lucrurile nu sunt chiar atât de simple. La Rășinari, de pildă, îl întâlnim pe Dumitru Capotă, cioban de când se știe. Anul acesta are în jur de 1000 de miei, însă nu știe dacă va ajunge să-i vândă de Paști.

„E greu. Dacă tăiem acum mieii ne-ar trebui oameni care să mulgă oile, dar nu avem. În total, cu băiatul am cam la o mie de miei și din ei mai oprim pentru regenerare și restul îi tăiem”, spune Dumitru.

oi miel rasinari cioban

Pentru asta „e multă birocrație, trebuie aprobări, trebuie făcute hârtii, duși la abatoare și așa mai departe. În anii trecuți mai vindeam. Anul acesta cred că voi mai da așa câte-un miel de Paște unde am datorii: ba că m-a ajutat cu fân, ba cu pășune și tot așa. Din ce am înțeles, kilogramul se vinde cu 20-22 de lei. La mielul viu, prețul este mai mic. Undeva la 8-9 lei pe kilogram”, mai spune bărbatul.

Mielul perfect pentru masa de Paște 

Mielul perfect pentru masa de Paște ar trebui să aibă sub două luni și nu mai mult de 15 kg.

„Gustul diferă. Mieii care sunt crescuți pe câmp sunt mai gustoși decât cei crescuți în grajduri cu tot felul de cereale. Aceia se umflă așa ca puii de la aprozar, însă gustul nu e același. Pentru tocana de miel de Paști, indicat ar fi ca mielul să aibă 7-8 kg. Dacă trece de 15 kg în sus, nu mai e miel, e oaie”, explică Dumitru Capotă.

Comparativ cu anul trecut, prețul pentru kilogramul de miel proaspăt, vândut la Piața Cibin a rămas același. Însă, e posibil ca în zilele următoare, producătorii să mai crească prețul.

miei oi paste rasinari

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

8 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sufana

Acum 5 ani

Problema e ca s-a umplut de vegarieni care nu stiu decat sa se ieie de oamenii care mananca miel ca le e mila de animalul care ne aduce noua bani! Eu stiu ca va e ciuda ca avem tot ce vrem, dar in loc sa va ridicati si voi, ramaneti in mocirla si va razbunati.
Raspunde

un sibian

Acum 5 ani

daca mergi repede la un doctor poate mai ai o sansa!!!
Raspunde

Olteanu '

Acum 5 ani

Cu cine te cerți !?
Raspunde

Nelu

Acum 5 ani

cu prajitura de burduf no sa mori de foame, dar mori de ciuda
Raspunde

Regiunea Trans Silvania

Acum 5 ani

Din articol razulta ca acel cioban din Rașinari vinte miei de Paști, dar in alta parte din articol se vorbește despre Paște. Stie cineva din redactie dace e vorba despre același eveniment? Cand va decideti daca sunteți intelectuali ardeleni sau simpli bucureșteni ?
Raspunde

Andu

Acum 5 ani

Daca un abator ar avea pereti de sticla, cu totii am deveni vegetarieni.
Raspunde

bebe90

Acum 5 ani

Scumpi si nu sunt buni de nimic, miel din Noua Zeelanda, ala e bun si crescut cu iarba verde nepoluata si mai ales verificat de directia sanitara. Mai lasati-ma cu produsele autohtone, vrajeala nationala.
Raspunde

S

Acum 5 ani

Sau renunțați la obiceiul tâmpit de a tăia mielul. Mai exista și alta carne.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus