Mai sunt numai câteva zile până la Paște, când vedeta de pe mesele tuturor românilor va fi mielul, preparat sub diverse forme. Însă, până să ajungă în farfurie, trebuie cumpărat. Iar sibienii au de unde alege. Piața Cibin s-a umplut, parcă peste noapte, de carne proaspătă de miel. Prețul pentru un kg poate ajunge la 25 de lei, însă cei care cumpără direct de la ciobanii din Mărginime ies mai ieftin chiar și cu 5 lei. Pentru a avea preparate cât mai gustoase, ciobanii îndeamnă cumpărătorii să fie atenți la câteva mici detalii.
De Crăciun, de pe masa românilor nu lipsesc preparatele din porc, de Paște însă nu lipsesc cele de miel. Dar până să ajungă acolo, carnea trebuie cumpărată. La Piața Cibin, de la începutul săptămânii, comercianții au umplut mesele cu carne de miel. Prețurile se încadrează între 24 și 25 de lei.
„Dacă iei un sfert de miel, îl las de la 25 la 24. E proaspăt tăiat. Carne mai bună nu găsești”, spune o precupeață ce încearcă să-și vândă marfa.
În Mărginime, e mai complicat
Dacă aici totul pare clar, vii la piață și cumperi, în Mărginimea Sibiului lucrurile nu sunt chiar atât de simple. La Rășinari, de pildă, îl întâlnim pe Dumitru Capotă, cioban de când se știe. Anul acesta are în jur de 1000 de miei, însă nu știe dacă va ajunge să-i vândă de Paști.
„E greu. Dacă tăiem acum mieii ne-ar trebui oameni care să mulgă oile, dar nu avem. În total, cu băiatul am cam la o mie de miei și din ei mai oprim pentru regenerare și restul îi tăiem”, spune Dumitru.
Pentru asta „e multă birocrație, trebuie aprobări, trebuie făcute hârtii, duși la abatoare și așa mai departe. În anii trecuți mai vindeam. Anul acesta cred că voi mai da așa câte-un miel de Paște unde am datorii: ba că m-a ajutat cu fân, ba cu pășune și tot așa. Din ce am înțeles, kilogramul se vinde cu 20-22 de lei. La mielul viu, prețul este mai mic. Undeva la 8-9 lei pe kilogram”, mai spune bărbatul.
Mielul perfect pentru masa de Paște
Mielul perfect pentru masa de Paște ar trebui să aibă sub două luni și nu mai mult de 15 kg.
„Gustul diferă. Mieii care sunt crescuți pe câmp sunt mai gustoși decât cei crescuți în grajduri cu tot felul de cereale. Aceia se umflă așa ca puii de la aprozar, însă gustul nu e același. Pentru tocana de miel de Paști, indicat ar fi ca mielul să aibă 7-8 kg. Dacă trece de 15 kg în sus, nu mai e miel, e oaie”, explică Dumitru Capotă.
Comparativ cu anul trecut, prețul pentru kilogramul de miel proaspăt, vândut la Piața Cibin a rămas același. Însă, e posibil ca în zilele următoare, producătorii să mai crească prețul.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: marginimea sibiului , La Piața Cibin , Piaţa Cibin , În Mărginime , Dumitru Capotă , targul de craciun , Scoala Rasinari
Vizualizari: 10219
Ultimele comentarii
Acum 7 minute
Sibiu
Acum 20 minute
@Turnu Sfatului
Acum 25 minute
Un sibian
Acum 28 minute
@Emil
Acum 30 minute
SYLC