Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Alegeri în Spania 2019. Socialiştii câştigă scrutinul parlamentar anticipat

Alegeri în Spania 2019. Socialiştii câştigă scrutinul parlamentar anticipat

După numărarea a peste 99% din voturi, Partidul Socialist al premierului Pedro Sanchez a câştigat alegerile parlamentare anticipate desfăşurate duminică în Spania, obţinând 123 de locuri în Parlament, insuficiente, însă, pentru a avea majoritate, potrivit Euronews, citat de Mediafax. Pedro Sánchez, liderul socialiştilor spanioli (PSOE), partid ce a obţinut cele mai multe voturi în urma scrutinului legislativ de duminică din Spania, a declarat că singurele sale condiţii pentru formarea unei coaliţii de guvernare vor fi respectarea constituţiei şi promovarea justiţiei sociale. "Am trimis un mesaj clar şi puternic din partea poporului din Spania către Europa şi întreaga lume, că este posibil să înfrângem reacţionarii, autoritarismul şi regresul", a afirmat Sánchez după alegerile din Spania câştigate de socialişti, însă victoria PSOE nu este destul de categorică pentru a pune capăt incertitudinii politice ce afectează scena politică spaniolă de mai mulţi ani, relatează postul BBC News.

Sánchez a convocat alegeri legislative anticipate după ce partidele separatiste catalane şi-au retras sprijinul pentru propunerile sale privind bugetul. PSOE, care potrivit rezultatelor parţiale a obţinut 123 de mandate în Parlamentul, are nevoie de cel puţin încă 53 de locuri pentru a forma guvernul.

O alianţă cu Ciudadanos (centru-dreapta) ar oferi socialiştilor numărul necesar de mandate, însă liderul acestei formaţiuni, Albert Rivera, a criticat dur colaborarea anterioară a lui Sánchez cu separatiştii catalani. Pe de altă parte, Pablo Iglesias, liderul Podemos, fostul partener de coaliţie al socialiştilor, a afirmat încă de duminică noapte că o nouă coaliţie de stânga este posibilă. Însă o nouă coaliţie de stânga ar fi dependentă de partidele separatiste catalane, care sunt considerate drept toxice de formaţiunile de dreapta.

Partidul Popular (centru-dreapta) s-a clasat pe poziţia a doua, cu 65 de locuri, urmat de formaţiunea de dreapta Ciudadanos, care se opune independeţei Cataloniei, cu 57 de locuri.

Pe locul al patrulea se află formaţiunea de stânga Podemos, care ar obţine 35 de locuri în Parlament, urmată de partidul Vox (extremă dreapta) cu 24 de locuri.

Astfel, dat fiind că rezultatele nu permit niciunui partid să formeze singur un guvern, o eventuală alianţă de stânga, formată din Partidul Socialist şi Podemos, ar deţine 158 de locuri, în timp ce o posibilă alianţă de dreapta, formată din Partidul Popular, Ciudadanos şi Vox ar deţine 146 de locuri.

Foto: Mediafax

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus