Vineri,
24.09.2021
Parțial Noros
Acum
16°C

Studiu. Căpușele îi preferă pe cei care au grupa de sânge A

Studiu. Căpușele îi preferă pe cei care au grupa de sânge A

Căpuşele sunt atrase de o anumită grupă sangvină, spune un studiu făcut în Cehia. De aceea, oamenii cu acest tip de sânge au un risc mai ridicat să ia inclusiv boala Lyme, scrie Digi24.ro. Cercetătorii Universităţii Masaryk din Cehia au pus mai multe mostre de sânge din toate grupele într-un vas steril şi, timp de două minute, au monitorizat reacţiile căpuşelor. În proporţie de 36 la sută, acestea au preferat grupa de sânge A. Grupa B este mai puţin apetisantă pentru ele şi doar 15 procente au înclinat spre ea.

Specialiştii vor acum să facă alte studii care să le explice de ce căpuşele preferă în special această grupă şi cum putem evita să intrăm în contact cu ele. Estimările spun că aproximativ 17 la sută dintre căpuşe sunt infectate cu bacteria Borrelia, care poate provoca boala Lyme, o afecţiune care ne poate pune viaţa în pericol. Grupa sangvină A este cea mai frecventă la noi în ţară. Căpuşele sunt paraziţi purtători de bacterii, care se hrănesc cu sânge şi sunt răspândiţi în special în zonele cu vegetaţie bogată, scrie Agerpres.

În cadrul testelor efectuate în laborator, cercetătorii de la Universitatea Masaryk din Cehia au picurat mici mostre de sânge din grupele A, B, AB şi 0 pe o suprafaţă sterilă pe care a fost amplasată ulterior o căpuşă comună, Ixodes ricinus. Oamenii de ştiinţă au monitorizat mişcările acesteia timp de două minute. Rezultatele au relevat că în proporţie de 36% căpuşele au preferat grupa de sânge A, în timp ce 15% dintre paraziţi au înclinat către grupa B. ''Studiul demonstrează că grupa de sânge ar putea fi unul dintre factorii determinanţi pentru preferinţele alimentare ale căpuşelor Ixodes ricinus'', a notat cercetătoarea Alena Zakovska din cadrul universităţii amintite.

Potrivit estimărilor, 17% dintre căpuşe sunt infectate cu o bacterie - Borrelia - ce poate provoca boala Lyme, afecţiune caracterizată prin febră, dureri de cap şi o erupţie cutanată circulară în jurul muşcăturii.

62 de sibieni înțepați de căpușe de la începutul anului

La mijlocul săptămânii trecute, DSP Sibiu a semnalat că 62 de psibieni au fost înțepați de căpușe de la sfârșitul lunii martie și până în prezent. Activitatea căpușelor s-a intensificat odată cu încălzirea vremii.

Principalele măsuri de protecție împotriva înțepăturilor de căpușe sunt: utilizarea de îmbrăcăminte și încălțăminte adecvată la ieșirile în spații verzi, aplicarea de repelenți, atât pe piele, cât și pe haine,  analizarea cu atenție a corpului la întoarcerea din natură și îndepărtarea imediată a căpușelor atașate, preferabil la cel mai apropiat serviciu de urgențe.

Totodată, în cadrul acestei avertizări, Direcția de Sănătate Publică Sibiu a reinstruit furnizorii de servicii medicale privind managementul cazurilor înțepate de căpușe, a cerut sprijinul DSVSA Sibiu pentru aplicarea de măsuri în vederea reducerii populației de căpușe și a informat mai multe instituții din județ în scopul reducerii riscului profesional pentru această boală.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Cl.anul politic

Acum 2 ani

Căpușele politice nu au preferințe, ele înțeapă pe toți contribuabilii, indiferent de grupă.
Raspunde

Republica Teleormăneană România

Acum 2 ani

Eu cred că preferă grupele P și S și D! Și se hrănesc mai ales cu fonduri din bugetul de Stat!
Raspunde

Che

Acum 2 ani

Eu cred ca dvs. sunteti rodul iubirii dintre o capusa si razvanel...
Raspunde

unoduo

Acum 2 ani

Sa faca bine Astrid sa trimita echipele de dezinsectie in Parcul Sub Arini asa cum facea si mentorul ei Johannis. E plin de capuse, cabinetele veterinare sunt pline de caini bolnavi, copiii se joaca in parc.
Raspunde

Vivih

Acum 2 ani

Domnule Bratu, din pacate ati publicat impreuna cu articolul o fotografie proasta. V-ati gandit inainte ce efect poate avea pubicarea ei? Un nestiutor care vede fotografia aceasta crede ca asa se indeparteaza o capusa si asta ar fi o CATASTROFA. Nu e voie sa indepartezi capusa apucand-o cu penseta sau cu doua degete. Daca procedezi asa ai toate sansele sa "injectezi" sangele supt de capusa inapoi impreuna cu bacteriile si virusii periculosi transportati de catre aceasta. Pentru eliminarea capusei exista dispozitive speciale. Cautati in Internet si Vati gasi destule. Intrebati un medic! VA ROG stergeti urgent fotografia actuala si puneti una adecvata care sa nu invete populatia cum e rau ci cum e bine! VA ROG!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus