Vineri,
20.05.2022
Acum
0°C

Tic, tac

Dincolo de faptul că în aerul rarefiat al înălțimilor politice nu se face să nu-ți lauzi gazda, Sibiul s-a prezentat excepțional la Summit.

Atunci când președintele Consiliului European spune că ”pur și simplu m-am îndrăgostit de Sibiu”, ți se umflă orgoliul în tine.

Atunci când Angela Merkel este surprinsă în mijlocul sibienilor, luată la propriu de gât de o bunică de-a noastră ți se pune un nod în gât.

Atunci când vezi toți liderii europeni (minus Marea Britanie) stând la poză deasupra fântânii arteziene din Piața Mare, știi că o să ți se întipărească în minte această imagine pentru toată viața.

Atunci când vezi că președinți importanți au luat la pas Bulevardul Nicolae Bălcescu știi că strada asta va avea tot timpul un farmec special.

Atunci când un important lider european intră să mănânce la Butoiul de Aur, aproape că-i mai dai o șansă vechiului restaurant.

A fost ziua în care administrației locale i s-au iertat multe. Faptul că n-avem o amărâtă de sală de conferințe a pălit în fața imaginii cu membrii Consiliului European înșirați la o masă lună, chiar lângă ușile care dau la ”taxe și impozite”. Curtea interioară a primăriei a fost aranjată și a dat un farmec aparte întâlnirii.

Dar de mâine Sibiul își va relua suflul natural, firesc. Da, sibienii vor fi mai mândri decât au fost până acum. Au și motive. Dar dincolo de imagine, oamenii au nevoie de mai mult. Nu voi înșira încă o dată corigențele, nu e momentul. În plus, sunt atât de cunoscute!

România, pe de altă parte, a văzut în oglindă două evenimente atât de diferite, încât nu are cum să rămână apatică. Evident, mă refer la comparația Sibiu – Iași.

Sibiul i-a avut aici pe Angela Merkel, Emmanuel Macron, Jean-Claude Juncker. Chiar și pe Viktor Orban. PSD i-a avut la Iași pe Liviu Dragnea, Olguța Vasilescu și Codrin Ștefănescu. Chiar și pe Marian Oprișan.

Unii au vorbit de o Europă unită, despre viitor, despre soluții comune. Și sunt chiar cei mai abilitați să vorbească despre asta. Alții au cuvântat despre dezbinare, despre teoria conspirației, despre occidentul hâd.

Vom vedea care imagine a fost mai puternică.

Mai sunt 16 zile.

 

 

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Silvian Romanescu

Acum 3 ani

Iohannis a vorbit despre romani si pesedisti. Adica buni si rai. Daca aia rai sunt mai multi, tac astia buni din plisc sau continua cu circul asta penibil? Asta e afevarata intrebare.
Raspunde

Eu, sibianul

Acum 3 ani

Sa speram ca aia buni, cum singur spui, vor fi in masura sa va dea o lectie de democratie! Daca nici acum, cand nici Moldova nu va mai prea vrea, atunci cand?!? Este infiorator cat se minte in acest partid, dar si cum liderii lui ne asimileaza pe toti cu electoratul… credul al psd-ului, este patetic tot ce face acest partid si individul din fruntea lui, in incercarea disperata de a mai scapa cate ceva!
Raspunde

Ion ionescu

Acum 3 ani

Faptul ca s-a tinut summitul la Sibiu a fost exclusiv meritul lui Iohannis, daca era presedintele de la Cluj sau de la Iasi, acolo se tinea. Sigur ca a fost frumos ce am vazut, dar pana la urma urmei a te umfla in pene ca au fost atatia lideri la Sibiu nu e meritul Sibiului, cu al lui Iohannis in speta asta. Ce merit au bucureștenii ca in 2008 a fost Summit NATO la Bucuresti cu si mai multi participanți? Evident nici unul. Cat despre administrația locala ea continuă sa ramana indolenta si incompetenta, asta nu se schimbă.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus