Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Hotărâre: Piața Huet a devenit zonă pietonală. Consilier local: “și noi unde mai parcăm?“

Hotărâre: Piața Huet a devenit zonă pietonală. Consilier local: “și noi unde mai parcăm?“

Închisă accesului auto pe perioada summit-ului, Piața Huet rămâne un loc interzis autovehiculelor, potrivit hotărârii adoptată de consilierii locali ai Sibiului. Nici cei care locuiesc acolo nu își mai pot parca mașinile în Piața Huet.

“Începând cu intrarea în vigoare a acestei hotărâri, în Piața Huet din municipiul Sibiu nu se vor mai parca mașini, sens în care vor fi eliminate marcajele locurilor de parcare“, este articolul 2 al hotărârii adoptată, miercuri la prânz, de către consilierii locali ai Sibiului, reuniți în ședință extraordinară.

Hotărârea a fost adoptată la inițiativa primarului Sibiului, Astrid Fodor, după ce accesul în Piața Huet a fost restricționat de aproximativ o lună, pentru pregătirea summit-ului european găzduit de oraș. Potrivit hotărârii, Piața Huet este de acum încadrată în zona pietonală a Centrului istoric al orașului, zonă în care, potrivit regulamentului în vigoare, “circulația autovehiculelor este permisă ocazional pentru aprovizionare, curățenie, situații de urgență și pentru rezidenți“. Iar rezidenții din Piața Huet care nu au curte în care să își parcheze mașina, nu vor mai avea acces în piață decât pentru aprovizionare sau alte situații punctuale. “Deținătorii de abonament rezident zona pietonală cu domiciliul în Piața Huet vor parca autovehiculele în parcarea Piața Mică sau pot beneficia la cerere de abonament riveran pentru parcările amenajate pe străzile Alexandru Odobescu sau Mitropoliei din municipiul Sibiu. Abonamentele de rezident anterior emise rămân valabile până la expirarea lor, urmând ca la reînnoirea acestora să fie aplicat tariful de abonament rezident pentru Piața Mică (un astfel de abonament costă, lunar, conform HCL 337/2018- n.r.“, se mai arată în actul adoptat azi.

mitropoliei biserica evanghelica huet sibiu drona centru mobilitate (7)

Hotărârea de a transforma Piața Huet în zonă pietonală a fost adoptată în unanimitate de aleșii Sibiului. După vot, unii consilieri au avut, însă, nelămuriri în ceea ce privește statutul lor de șoferi-aleși locali. “Noi, în timpul ședințelor de Consiliu local, unde vom mai parca mașinile“, a întrebat Ioan Stroie, consilier local din partea PSD. “În parcările din jurul centrului istoric al Sibiului. Pe Alexandru Odobescu, pe Mitropoliei, sunt și alte zone în care sunt amenajate parcări“, a răspuns primarul Astrid Fodor. “Păi, sunt parcări, dar nu sunt locuri libere“, a replicat Ioan Stroie. “Nu putem folosi parcarea din Piața Mică?“, l-a completat, cu o întrebare, Daniel Moșin, tot din partea PSD. Primarul Astrid Fodor a liniștit, mai apoi, semnele de neliniște ale aleșilor locali. “Pentru ședințele de Consiliu local vom găsi o soluție. Categoric. Și pentru ședințele comisiilor“, a încheiat Astrid Fodor.

Astrid Fodor: “dacă vor apărea terase, vor fi drăguțe“

Înaintea ședinței Consiliului local, primarul Astrid Fodor a făcut și câteva aprecieri referitoare la modul în care vede a fi mobilată piața eliberată de mașini. “Am promovat un proiect de hotărâre pentru închiderea Pieței Huet, pentru că este o piață mult prea valoroasă, este cea mai veche piață din Sibiu și e păcat să fie acoperită cu mașini. În Piața Huet, dacă vor apărea terase, vor fi doar terase micuțe, drăguțe, cu scaune și mese și poate niște umbrele de soare. Deci, în niciun caz în Piața Huet nu vor fi aprobate structurile acelea de lemn. Piața nu este așa configurată pentru astfel de structuri de lemn“, a spus Astrid Fodor, întrebată dacă va aproba montarea unor terase cu structuri care pot fi închise, de genul celor care au împânzit celelalte zone pietonale din oraș.

Totodată, Astrid Fodor a anunțat că și Piața Mică urmează să devină zonă pietonală. “Nu putem totul deodată, pentru că trebuie să creăm și condiții de parcare. Când vom avea gata prima parcare subterană, cea de la gară, atunci urmează. Nu putem să dăm totul peste cap. Dar etapizat va ajunge și Piața Mică să fie închisă pentru mașini”, a adăugat Astrid Fodor.

(Ion Surdu)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

38 comentarii

Gelu Soferu

Acum 4 ani

Felicitari Primariei! Primul lucru bun care se intampla in Sibiu in urma Summitului.
Raspunde

nam

Acum 4 ani

Dar oare domnul consilier local nu trebuia sa aiba un statut special in raport cu al celorlalti cetateni? Intreb doar.
Raspunde

Pepe

Acum 4 ani

Daca e consilier local sa foloseasca transportul public local, inclusiv tanti primar.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian

Acum 4 ani

Prima tampenie dupa ce li s-a urcat la cap Summitul! Au aglomerat zonele din jur in stilul caracteristic.... In loc sa ofere alternative viabile locuitorilor au preferat sa frece pe burta comunitatea hipsteri-lor triciclisti!
Raspunde

Andrei

Acum 4 ani

Felicitari drag votant PSD sau doar o persoana incuiata la minte. La cat de "mare" este orasul, poti lasa masina in orice parcare din jurul centrului si sa mergi 5-10-15minute pe jos. Nu trebuie sa parchezi fix in centru ca sa bei o cafea.
Raspunde

aoleu

Acum 4 ani

"doar pentru aprovizionare" nu mai folositi decât .mama ei de limba
Raspunde

Sergiu

Acum 4 ani

Pentru consilierii PSD . Pe ei sa-i aduca jandarmeria.
Raspunde

BauBau

Acum 4 ani

Bravo Primaria, Fodor!!!
Raspunde

Ion Rotaru

Acum 4 ani

...”nu vor mai avea acces în piață decât pentru aprovizionare”. Formularea e corectă. Cea greșită ar fi fost cu ”doar”.
Raspunde

nume

Acum 4 ani

Consilierii locali sa isi parcheze masinile la consiliul local, iar membranele psd sa isi lase masinile acasa atata timp cat nu s-au gandit ca si-au cumparat doar sediile nu si locuri de parcare in jurul lor
Raspunde

nume

Acum 4 ani

m-am interesat de curand, dat fiind ca parcarile din piata mica si huet au fost inchise timp de 1 luna de zile pentru summit, NU S-AU INREGISTRAT DECESE SUPLIMENTARE, asadar daca nu a murit nimeni pentru ca nu a avut unde parca in centrul istoric sunt de parere ca desfintarea parcarilor este un lucru bun. Mai mult nu poti denumi o piata ca: Piata mica atata timp cat ea este doar o mizerie de parcare, ori e piata ori e parcare !
Raspunde

mihai

Acum 4 ani

s-a trezit pesedistul, acest "Uebermensch" modern care are nevoie de cat mai multe privilegii, sa se simta ca e mai presus de muritorii din jurul lui. el trebuie sa parcheze langa usa primariei, langa usa magazinului (cand merge la cumparaturi), langa geamul chioscului (cand merge sa-si cumpere seminte), etc. Felicitari psd-ului pentru oamenii alesi din popor, pentru popor. Clar ca romanii merita mai mult!
Raspunde

Ilinca

Acum 4 ani

Foarte bine !
Raspunde

SilviuP

Acum 4 ani

D-l consilier Stroie sa parcheze acolo unde parcheaza toata lumea. Atata timp cat consilierii si alte persoane din primarie vor avea conditii speciale nu-i va interesa soarta cetatenilor. Vorba " tu stii cine sunt eu?" trebuie sa dispara din vocabularul celor care sunt vremelnic in anumite functii de administrare. Si noi ne-am obisnuit sa spunem ca ne conduc... Nu, nu ne conduc! Au fost alesi sa ADMINISTREZE temporar tara, orasul sau comuna. Pentru ei ar trebui sa fie un serviciu ca oricare alt serviciu pentru oricare alta persoana. Ei au vrut sa candideze pentru acest post. Nu i-a obligat nimeni. Problema este ca ei vad doar avantajele si profiturile aduse de aceasta functie si noi nu ne putem debarasa de obiceiul de a ne caciuli in fata lor.
Raspunde

Micu Marius

Acum 4 ani

Felicitari!!! Vrem in continuare #pietelibere
Raspunde

Ioan Giurgiu

Acum 4 ani

Nu știu de ce vă bucurați cînd se închide o parcare! Cînd se va deschide alta... da! Nu am văzut să vină d-na primar pe jos la primărie. Mașina o lasă fix în fața porții primăriei! Cum a spus ,va vedea și pentru consilieri! Oricum ,bicicliștii nu se vor putea bucura pentr că există semne de circulatie care interzic acest lucru . În rest, le doresc tuturor ca și zona în care locuiesc să devină zonă pietonală !!!
Raspunde

VremParcInHuet

Acum 4 ani

Ce schema smechera deghizata in bune intentii. ONG-urile hipsteriste jubileaza ca au facut ele un bine orasului, cand de fapt singurii care au de castigat sunt cei care sar repede cu terase kitchoase in locul masinilor. Sau oare asta a fost manevra de la inceput iar ong-istii cei puri ca laptele au si ei de castigat ceva material din toata treaba?!? Sa nu uitam ca nimic nu e pe gratis...
Raspunde

In sfarsit ceva bun

Acum 4 ani

FELICITARI PRIMARIEI SIBIU...
Raspunde

S

Acum 4 ani

@ion rotaru, @aoleu Vedeți ca e un "nu" acolo în fata, de aia e ok sa folosești decât. Dacă scria "vor mai avea acces decât pentru" era greșit, pt ca aici trebuie folosit "doar". Dar dacă au scrii "NU vor mai avea acces DECAT pentru" e perfect corect. Pentru ca, dacă înlocuiești în propoziția asta "decât" cu "doar" , i se inverseaza sensul: " nu vor mai avea acces doar pentru aprovizionare" e diferit de "nu vor mai avea acces decât pentru aprovizionare", nu vi se pare? În primul caz semnificatia e ca vor avea acces și pentru altceva decât aprovizionare, iar în al doilea, ca vor avea acces doar pentru aprovizionare. "Decât" e greșit când e folosit ca sinonim al lui "doar" . În acest caz decat nu poate fi înlocuit cu doar fără inversarea sensului propoziției. Daca criticați, învățați întâi romana. Sau mai citiți câte o carte.
Raspunde

S

Acum 4 ani

Iar cu pesedistii... Eu știam ca partidele de stânga sunt mai ecologiste asa. Asa-zișii stangisti de la noi vor sa vina cu mașina pana în poarta jobului. Încă o dovada ca PCR/PSD e un partid fascisto-comunist, nu social democrat.
Raspunde

Luca

Acum 4 ani

Cum unde sa parcheze consilierii ?! In noua parcare subterana , cea de sub Piata Mica ! Realizata cu fonduri europene , pe 2 nivele ! :-) ;-) :-) ....................................... Probabil cand va desoperii ce inseamna "fonduri europene" , Dna Fodor va fi la pensie ... :-( Iar cu parcarea de la gara , nu prea inteleg ! De ce nu fac parcare subterana la Piata Cibin ? Este mai utila si mai aproape de centru ! In schimb , actuala parcare de la gara este tot timpul 1/2 goala - de ce ai mai face una ??? Plus ca va mai fi o parcare la viitorul mall .
Raspunde

Iuliu

Acum 4 ani

De ce atâtea parcări? Pentru că sibienii pun presiune pe administrație să se facă! De-aia! Fodor mai bine s-ar îngriji să dezvolte transportul în comun, proiectul ăla cu trenul interurban nu era deloc o idee rea. Fă parcări și lumea - ghici ce! - o să continue să cumpere mașini. În situația actuală, străzile aparțin mașinilor, autobuzele ajung cu întârzieri enorme la destinație la cât de sufocat e traficul. Nu tu troleibuz, tramvai, nimic! Piste de bicicletă?! O linie de vopsea trasată la mișto. Fără o bordură care să delimiteze, îți riști viața. Deci tot cu mașina te vezi nevoit să mergi în final. Proiect pentru parcare subterană sub Piața Cibin există, dar de realizat mai durează. Parcarea de la gară a fost făcută în ideea că va fi folosită de cei care merg la mall, atunci când nu vor mai fi locuri acolo. Nu e o idee rea, e destul de aproape, și e foarte aproape și de centru până la urmă, dar oamenii s-au învățat să parcheze fix în fața localului/restaurantului/școlii unde vor să ajungă.
Raspunde

Anonymus

Acum 4 ani

de ce nu cumpara primaria fosta fabrica independenta sa faca un muzeu tehnic si parte de dincolo de podul de peste cibin sa faca o parcare mare supraetajata? de ce vor sa distruga acum o parcare (cea de la gara) sa faca o alta in loc sa amenajeze un parc frumos acolo ca cei care vin in Sibiu cu trenul sa isi faca o impresie frumoasa asa cum este in toate orasele mari din Germania si nu numai... nu mai vorbesc despre reamenajarea garii care arata mai rau decat dupa razboi... Administratia actuala este dezastru desi au o groaza de bani dar nu stiu ce sa faca cu ei...
Raspunde

Iuliu

Acum 4 ani

Pentru că pentru fosta fabrică au deja alte planuri. O parcare supraetajată acolo? Tu nu știi ce vorbești. Păi sibianul n-o folosește pe aia care i-a fost făcută la gară, care e la o aruncătură de băț de centru și care va fi foarte aproape și de noul mall. Trebuie să-i faci parcarea supraetajată/subterană în fața școlii/restaurantului/mallului, altfel nu-și parchează rabla. ”nu mai vorbesc despre reamenajarea garii care arata mai rau decat dupa razboi” Întru-totul de acord. Primul lucru pe care-l vede turistul când calcă în Sibiu sunt aurolacii lipiți de pereții din interiorul gării. Splendid!
Raspunde

Ioan

Acum 4 ani

Tu ca si consilier local, cum poti sa comentezi unde o sa parchezi, cand ai votat ptr asta. Sau cel putin asa scrie: s-a votat in unanimitate. Inseamna ca ai votat in necunostinta de cauza
Raspunde

fecioara

Acum 4 ani

Sutele de masini abandonate prin parcarile orasului,chiar nu exista cadru legal pt a le ridica?La urmatoarea sedinta de consiliu sa aveti in vedere si P-ta Aurarilor.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ioan Giurgiu

Acum 4 ani

De ce va e frică sa semnati cu numele comentarile? Traim intr- o tara libera ! Asuma-ti ceea ce scrii ! Apropo stimata redactie : am vazut ca se poate vota de mai multe ori pe un comentariu de o singura persoana. Recunosc, am facut si eu! Nu e bine !
Raspunde

cititor

Acum 4 ani

Foarte bine. Piata Mica pe cand? Cat despre disperatii care vor sa ajunga cu masina pana in dreptul usii: mersul pe jos nu a omorat pe nimeni. Din contra, mai scade putin burdihanul ...
Raspunde

Iuliu

Acum 4 ani

Câte josvotări! E clar că mai avem mult până să ajungem la mentalitate din Occident. Precis au dat cei cărora le e dintr-odată teamă că nu-și vor mai putea parca bemveu' fix în fața restaurantelor. Și toată lumea știe că-n centru nu se poate ajunge decât cu mașina. În plus, cine o să mai știe apoi că ți-ai luat rablă poluatoare luată din Germania?! Ar fi foarte trist. Să nu care cumva să avem spații pietonale ca-n Timișoara de exemplu, mai bine fac slalom printre jeepane, la fel și turiștii străini. Eu de fapt asta vreau să văd când mă plimb prin centru - mașini. Ce mai tura-vura! Eu zic să se bage parcările din nou în Piața Mare, așa cum era nu cu mulți ani în urmă. În felul ăsta, vom putea sta liniștiți că în sfârșit putem parca absolut peste tot în oraș! Haleluia!
Raspunde

Parcari in centru

Acum 4 ani

Pe cand prima parcare golita de masini prin Hipodrom sau Vasile Aron? Sa se simta si ecologistii din cartiere ca in centru. Pun pariu can o sa innegreasca web-ul cu indignarea lor.
Raspunde

Tarcea

Acum 4 ani

Din comentariile de mai sus am inteles ca toata lumea se bucura ca nu - si mai pot parca smecherii jeepanele in fata restaurantului. Ok sunt absolut de acord cu asta, dar sa nu uitam ca mai sunt si locatari, care mai si paltesc parcarea la domiciliu. Ca sa nu mai vorbim despre eliberarea cardurilor de acces in zona Piata Huet. Adica au fost eliberate carduri pentru autovehicule din Germania, Bucuresti, sau te miri de unde. Deci cine a permis aglomerarea si poluarea Centrului istoric ca sa nu mai vorbim despre protejarea si punerea in valoare a Centrului istoric pe care tot locatarii l-au suportat din buzunarele lor. Consider ca pentru locatari ar trebui gasita o solutie pe termen lung si nu parcarea subterana de la Gara.
Raspunde

Iuliu

Acum 4 ani

Ai dreptate. Ambele părți au, de fapt, dreptate - și locatarii, și pietonii, primii pt că-și pierd locurile de parcare din fața casei, cei din urmă pt că se mărește spațiul pietonal. Eu aș privi problema și din alte unghiuri, doar ca să adaug un pic de perspectivă: 1: de multe ori, dacă ajung cu mașina după 22:00 seara acasă (în Ștrand), trebuie să dau ture de blocuri ca să mai găsesc un loc de parcare. Ar putea și ei să parcheze mai la distanță, cum facem mulți. În fond, dacă locuiești fix în centru (un prieten de-al meu locuiește chiar în clădirea adiacentă Bisericii Catolice din Piața Mare), îți este foarte ușor să ajungi oriunde în oraș. Așa că dacă parchează de acum încolo un pic mai departe, nu e așa mare tragedie. 2. au investit bani în reabilitarea clădirilor. Adevărat, dar nu 100% din buzunarul lor. Problema e că mulți nu sunt tocmai înstăriți - asta e o concepție greșită - și de-asta uneori e o povară și ne întrebăm de ce casa X sau Y stă-n paragină. Cred că acesta e într-un fel și prețul privilegiului de a locui în buricul târgului, într-o casă de importanță istorică. La urma urmei, de ce ți-ai lăsa casa în paragină? În final, cred că primăria s-a pripit un pic. Ar fi trebuit ca numai după ce ar fi avut o parcare gata să transforme piața Huet în spațiu pietonal. Dar de ce nu le alocă locuri de parcare în Piața Mică? Vor fi mai puține locuri de parcare pentru ceilalți, dar ar împăca într-un fel situația, pt că să parchezi în Piața Mică doar ca să mergi la terasă e parcă oricum mai mult un fel de privilegiu. De multe ori parchez în față la Siemens, fac câțiva pași pe Faurului, am urcat Pasajul Scărilor și am ajuns în centru!
Raspunde

SilviuP

Acum 4 ani

Ce au suportat locatarii din buzunarele lor? Parcarea o platesc cu 15 lei pe luna nu cu 10 lei pe zi. Cat despre parcarea in fata casei, ar trebui interzisa pe toate strazile din Sibiu. In Sibiu majoritatea caselor au curte. Daca nu ai curte iti cauti o parcare apropiata sau inchiriezi un garaj. Nu-ti convine? Te muti acolo unde iti convine. Nu trebuie gasita nici o solutie pentru locatarii din centru. Acestea sunt conditiile si fiecare sa-si gaseasca solutia convenabila. Vrem turisti dar noi am transformat orasul intr-o mare parcare. Nu vine nimeni sa viziteze si sa fotografieze parcari si terase acoperite.
Raspunde

Ioan Giurgiu

Acum 4 ani

Bravo, Mihaiță ! Primul locatar din centru care semneaza si susține ceea ce demult incerc sa spun : în centru vechi mai sunt locatari !!! Inainte de a lua o hotarire , macar consultati- ne si pe noi!! Pentru ceilalti care posteaza sub anonimat ,tind sa cred ca este o campanie dusa de.... nu stiu ce interese sunt. Pentru cetateni in nici un caz . Se dau biciclisti, dar ei tot cu masina se plimba! Eu ,Giurgiu Ioan , locatar in centru ,ma voi lupta pentru dreptul meu de a parca masina la domiciliu . Si daca soarta facut sa locuiesc 58 de ani in centru , asta nu inseamna ca sunt de rîsul unora care se dau mari patrioti,verzi, sau de alte ....religii.
Raspunde

Ioan Giurgiu

Acum 4 ani

Pentru Silviu p() locatarii au drepturi si indatorii !! Au datoria de a-si renova si reaabilita casa care au cumparat-o ! Ceea ce am si facut ! PUPNu a fost ieftin ! Ma mindresc ca sunt nascut ,crescut si locuiesc in centrul Sibiului!. Daca unii cred ca pot sa-mi ia dreptul sa nu pot parca masina in fata casei , se înseala!! Este un drept reglementat prin constitutie! Iar daca unii asa zis ,,verzi" vor altfel sa vina sa le vind casa ! NU VOI VINDE !!! PUNCT. !!! Am sa merg mai departe ,si daca nu mai am carnet de conducere pentru dreptul meu de a parca în fata casei . Iar daca toti ar fi de parerea mea ,poate s-ar face 1 loc de parcare!!!
Raspunde

Ioan Giurgiu

Acum 4 ani

Aș dori sa te cunosc d-le Silviu (P) - ula in particular sa-ti spun cît m-a costat reabilitarea casei ,cit mi-a dat primaria ! Nu vei putea duce sacii cu bicicleta ta !! Daca te intereseaza cit platesc eu parcarea , spune-mi cit platesti tu! Sau tu esti din ăia care au trotinete la 30 de ani! Visul meu era la 14 ani sa am o trotineta ! Acum ma gîndesc la un Harley, dar nu-mi permit fiindca mai sunt unii ca tine si nu ma lasa sa vin cu ea acasa . Nu te da mare ca esti din Sibiu . Lasa Sibiul sa se mîndreasca cu tine!! Tu Silviu P (utica) esti prea mic...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus