Duminică,
15.09.2024
Innorat
Acum
10°C

Premieră națională la Sibiu. #PentruCăAșaSpunEu

Premieră națională la Sibiu. #PentruCăAșaSpunEu

Societatea Română de Cardiologie a lansat miercuri la Sibiu, către întreaga țară, un mesaj de prevenție pentru reducerea poverii hipertensiunii arteriale prin programul de informare și conștientizare asupra HTA: ”Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!”.

Hipertensiunea arterială, pandemia neinfecțioasă a omenirii, considerată ”ucigașul tăcut”, este o boală care debutează fără simptome și care, netratată, duce la deces. Aproape 50% dintre românii peste 50 de ani suferă de această afecțiune, dar peste 20% dintre cei afectați nu știu acest lucru.

„În România, mortalitatea prin boli cardiovasculare este de 3 ori mai mare decât cea provocată de cancer! În timp ce în România speranța de viață este cu aproximativ 10 ani mai redusă decât în Uniunea Europeană, mortalitatea prin boli cardiovasculare este principala cauză a unei speranțe de viață reduse!” a declarat Profesor Dr. Dragoș Vinereanu, Președinte al Societății Române de Cardiologie. ”Controlul valorilor tensionale prin tratament corect și stil de viață adecvat poate scădea cu 7% riscul de a muri prin infarct și cu 10% pe cel de a muri prin accident vascular cerebral,” a adăugat acesta.

            ”În fiecare an, medicii de familie declară peste 250.000 de noi cazuri de pacienți care suferă de hipertensiune. Conform Studiilor SEPHAR, publicate de Prof Maria Dorobantu, 1 din 5 români nu știe că suferă de această boală și, în consecință, nu se tratează iar astfel se supune unui risc ce ar putea fi prevenit. Pe lângă factorii nemodificabili implicați în producerea hipertensiunii arteriale – ereditate, vârstă, sex, această afecțiune este determinată și de factori modificabili, adică cei asupra cărora se poate interveni și astfel preveni apariția bolii ori a complicațiilor acesteia - fumatul, stresul emoțional, consumul excesiv de alcool” a explicat Conferențiar Dr. Ovidiu Chioncel, Secretar al Societății Române de Cardiologie.
”Prevenția și depistarea precoce a hipertensiunii arteriale este o misiune în sine pentru noi, medicii cardiologi, dar și pentru fiecare persoană care, odată informată, are datoria de a spune mai departe despre importanța măsurării tensiunii arteriale. De aceea, Societatea Română de Cardiologie, cu ocazia zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale, lansează un program de informare și conștientizare la nivel național privind hipertensiunea arterială, efectele și riscurile acesteia – ”Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!” prin care ne dorim ca, împreună cu fiecare dintre dumneavoastră, să cream comunități implicate și sănătoase ” a declarat Conferențiar Dr. Elisabeta Bădilă, Președinte al Grupului de Lucru de Hipertensiune Arterială, Societatea Română de Cardiologie.

”Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!” este un program diferit de comunicare, o abordare nouă în conștientizarea bolii, bazat în primul rând pe creșterea de comunități de oameni atenți la sănătatea lor și a celor dragi. Programul de informare se va desfășura în principal în mediul online – Facebook ”Măsoară-ți tensiunea arterială” și www.PentruCăAșaSpunEu.ro, iar campania mizează pe legăturile profunde de familie prin care tinerii cu vârste între 25-40 sunt invitați să vorbească cu părinții lor despre riscurile acestei afecțiuni, să îi încurajeze să meargă la medic și să își măsoare tensiunea arterială. În copilărie, cei mari le spuneau mereu ce să facă, pentru binele lor. Acum este rândul lor să facă la fel pentru părinți. Vorbind într-o notă relaxată despre viața de zi cu zi și desfășurându-se în principal online, campania le amintește tuturor importanța măsurării tensiunii arteriale.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus