Luni,
03.10.2022
Parțial Noros
Acum
12°C

Un pensionar sibian s-a pomenit amendat de Tursib în timp ce era operat în spital

Un pensionar sibian s-a pomenit amendat de Tursib în timp ce era operat în spital

Un sibian de 70 de ani, Mihail Manea, susține că a fost amendat de un controlor al societății de transport local Tursib, deși cei doi nu s-ar fi văzut la față niciodată. Mai mult decât atât, procesul-verbal de constatare a contravenției a fost întocmit într-o zi în care pensionarul susține că se afla în spital, fiind operat. Deși pensionarii pot circula gratuit în transportul public din Sibiu, reprezentnații Tursib spun că acest lucru e posibil doar cu o condiție, iar în cazul lui Manea nu au ce să facă decât să-l oblige să achite amenda.

Mihail Manea este un sibian aflat la pensie. Are 71 de ani. Cu 2 săptămâni în urmă, s-a dus la Primărie să achite un impozit pe mașină. La ghișeu i s-a spus că o poate face doar după ce achită amenda pe care a primit-o în octombrie 2018. „Am întrebat - care amendă, eu?”, spune bărbatul. Ulterior, a solicitat o copie a procesului-verbal pe care a primit-o:

„Subsemnatul Chiș Ioan-Sorin, angajat la SC Tursib SA Sibiu (...), având funcția de inspector trafic, am constatat că Manea Mihai (...) a săvârșit la data de 11.10.18, ora 19:22, următoarele fapte: A călătorit fără titlu de călătorie valabil pe un mijloc de transport public local (...) Pentru fapta săvârșită i se aplică contravenientului următoarea amendă contravențională: 100 lei” - a citit pensionarul sibian în copia procesului-verbal, unde la punctul „alte mențiuni” era menționat „Refuz să semnez” - lucru care ar fi fost consemnat în prezența unui martor.
Cu această copie, precum și cu câteva extrase de la Spitalul Județean Sibiu, Mihail Manea a venit la redacția Turnul Sfatului ca să relateze despre situația în care s-a pomenit.

„Eu am fost să-mi plătesc impozitul pe mașină și acolo am aflat că am această amendă. Dar e absurd, pentru că eu în ziua aceea eram în spital (ne arată Biletul de ieșire din spital). Uitați-vă, aici scrie că în perioada 8-12 octombrie 2018 am fost spitalizat, am avut o intervenție. Cum era posibil să mă aflu în autobuz pe 11 octombrie? Uitați-vă și decontul privind cheltuielile pentru aceste zile ”, ne povestește bărbatul. Acesta spune că nici nu a avut vreodată un caz în care să fie amendat în autobuzul Tursib. „Dar sunt pensionar, am 70 de ani, cum a putut să mă amendeze?”, s-a întrebat Manea.

Acesta spune că vrea să dea în judecată societatea de transport.

Am solicitat companiei Tursib un comentariu cu privire la acest caz, însă răspunsul pe care l-am primit nu răspunde la toate întrebările.

Potrivit instituției, pensionarii domiciliați în Sibiu pot circula gratuit în autobuzele Tursib „NUMAI pe baza unui card personalizat”, conform unei hotărâri a Consiliului Local, adoptată în martie 2019 - adică jumătate de an mai târziu de la sancționarea lui Manea.

„Cu toate că legea îi oferă această posibilitate, domnul Mihai Manea nu apare în baza noastră de date ca fiind deținătorul unui abonament de transport gratuit. Ca atare, înțelegem că domnul Manea a ales să nu beneficieze de acest drept, și ca urmare nu avea dreptul de a circula pe rutele Tursib fără titlu de călătorie valabil”, se mai menționează în răspunsul Tursib.

Șefii Tursib nu ne-au răspuns cum a fost posibil ca amenda să fie aplicată în data în care bărbatul se afla în spital, conform actelor pe care ni le-a prezentat acesta, dar precizează următoarele, cu referire la procesul-verbal:

„Procesul-verbal poate fi întocmit EXCLUSIV pe baza unei cărți de identitate. Procesul-verbal sus-amintit prezintă datele de identificare ale domnului Manea, deci inspectorii noștri de trafic au avut acces la datele de identitate ale acestuia. Procesul-verbal în cauză a fost trimis prin poștă, cu confirmare de primire, dar s-a întors înapoi neconfirmat. Ca urmare, procedurile noastre ne obligă să întocmim un proces-verbal de afișare (...) care a fost livrat de către inspectorii de trafic Tursib în cutia poștală a domnului Manea de la adresa de pe buletin”.
Reprezentanții societății de transport public local din Sibiu mai precizează că după aceasta sunt obligați să trimită procesul-verbal Primăriei care să efectueze demersurile necesare recuperării creanței. „Ca atare, situația de față excede la acest moment posibilitățile Tursib de a mai lua măsuri, ea fiind deja în faza de executare”, concluzionează Tursib în răspunsul trimis la solicitarea noastră.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

13 comentarii

dan

Acum 3 ani

deci pe scurt: oricare din noi ne putem trezi ca avem de platit amenzi fara ca cei de la tursib sa aiba vreo dovada ca am urcat in autobuz
Raspunde

City Zen

Acum 3 ani

Mai e o problemă: camerele video din autobuze nu sunt funcționale și au loc deseori furturi. Nu e firesc ca Tursib să rezolve odată pentru totdeauna această problemă ? Sau cei din conducerea Primăriei nu iau autobuzul niciodată și nu-i interesează ?
Raspunde

..

Acum 3 ani

Mai sunt cazuri in care ti se face internare pentru anumite analize, iar seara ti se permite să mergi acasa... e clar ca inspectorii de trafic nu aveau cum să întocmească un proces verbal fara actul de identitate al călătorului....
Raspunde

dan

Acum 3 ani

Doar politia poate sa iti ceara sa ii arati actul de identitate si nu am vazut sa fie insotiti de politie. Ceea ce fac controlorii pe autobuz incalca constitutia. Iar daca refuzi sa le dai buletinul si ei pun mana pe tine si te baga intr-o duba se numeste sechestrare de persoane. La cate incalcari ale legii am enumerat, un proces verbal pe adresa mea doar pt ca cineva are ceva cu mine este o infractiune minora
Raspunde

miki maus

Acum 3 ani

Poate omu' era internat in ambulatoriu si s-a plimbat cu autobuzul, cu toate ca avea masina personala. Poate s-a dus pana la Paltinis.. Asa-i ?
Raspunde

Pepe

Acum 3 ani

Amenda era pentru ca a votat psssddd.
Raspunde

Zexe

Acum 3 ani

pai daca ii asa, mai datii vreo 10.000
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus