Vineri,
24.01.2025
Ploi Scurte
Acum
5°C

Noaptea Muzeelor, în Sibiu: peste 1.000 de vizitatori în primele ore; coadă la Casa Altemberger

Noaptea Muzeelor, în Sibiu: peste 1.000 de vizitatori în primele ore; coadă la Casa Altemberger

Noaptea Muzeelor a început oficial de la ora 16:00 la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, după ce în prima jumătate a zilei instituția a fost deschisă publicului larg în cadrul Zilei Muzeelor. La ora 19:00 în fața Muzeului de Istorie zeci de turiști și sibieni stau la coadă. La Muzeul ASTRA din Pădurea Dumbrava sute de sibieni își petrec sfârșitul de săptămână pe parcursul zilei, iar adminsitrația instituției îi așteaptă cu un program artistic desfășurat.

Conform programului, Noaptea Muzeelor la Brukenthal va dura până la ora 24:00, ultima intrare fiind posibilă la orele 23:15. Sibienii și turiștii străini aflați în Sibiu vizitează astăzi gratuit Muzeul de Istorie Casa Altemberger (Str. Mitropoliei, Nr. 2) și Muzeul de Artă Contemporană (Str. Tribunei, Nr. 6). În primele 3 ore de la deschidere peste 1.000 de vizitatori au putut să se laude că au văzut colecțiile Muzeului de Istorie.

muzeul de istorie 18 mai 2019

la noaptea muzeelor 2

La Muzeul ASTRA ansamblurile folclorice și meșterii tradiționali fac legea:

„În Ziua Internațională a Muzeelor, îi servim pe vizitatorii noștri cu un program artistic special - Ansamblul folcloric Bujorul de Munte și soliștii vocali Camelia Cosma Stoiță și Ioana Brad. Alături, meșterii tradiționali din Mărginimea Sibiului animă atmosfera cu ateliere interactive de cusut costume populare, de împletit ciucuri, confecționat cingătoare și cătrințe, confecționat hamuri și bice, precum și un atelier de tuns oi după metode tradiționale.

muzeul astra

muzeul astra2

În poienița din Muzeu, trei ceaune clocotesc cu ciorbă cu hrean, tocană de miel cu găluște, asezonate toate cu frigărui în jar și plăcintă de Gura Râului”, a transmis conducerea instituției.

muzeul astra ceaun

Aici, intrarea este liberă până la miezul nopții.

O expoziție inedită a fost inaugurată astăzi la Muzeul Cinegetic "August von Spiess" (Sibiu, str. Școala de Înot nr. 4). Este vorba despre expoziția permanentă dedicată lui Ionel Pop - prezintă obiecte personale, trofee, manuscrise sau vestigii ale Văii Frumoasei, ce au aparținut acestuia sau au legătură cu acesta și locurile în care și-a desfășurat activitatea.

ionel pop

„Proiectul expozițional a fost realizat printr-un parteneriat între Muzeul Național Brukenthal și colecționarul sibian Alexandru Bârsan, care a pus la dispoziție obiectele din cadrul expoziției și a sprijinit amenajarea sălii”, se menționează într-un comunicat al Muzeului Brukenthal.

Ionel Pop (n. 24 noiembrie 1889 – d. 27 ianuarie 1985) a fost un renumit avocat, om politic și scriitor român, nepot al ilustrului om de stat - Iuliu Maniu. Copilăria și-a petrecut-o în mare parte la Bădacin și la Năsăud, studiile liceale le-a urmat la Blaj, momentul de glorie al vieții sale l-a trăit la Alba-Iulia, anii maturității - în Cluj, iar refugiul din perioada dictatului de la Viena, la Sibiu. Anii senectuții i-a petrecut la București. A fost un pasionat vânător și pescar, precum și un biolog și etolog autodidact, profitând de fiecare ieșire în natură pentru a-și îmbogății sfera cunoștiințelor, prin experiențe proprii și istorisirile paznicilor de vânătoare. La 15 Ianuarie 1933 apare primul număr al revistei „Carpații - Vânătoare, Pescuit, Chinologie” - o capodoperă a publicisticii cinegetice românești, sub directa îndrumare și grijă a lui Ionel Pop, revistă care va continua să apară neîntrerupt timp de 15 ani.

În 1948 a fost condamnat pe nedrept de regimul comunist și întemnițat timp de 6 ani. După eliberarea din închisoare, la vârsta de 67 de ani, a publicat până la sfârșitul vieții peste 20 de volume inspirate din universul naturii și viața animalelor. A încetat din viață la vârsta de 95 de ani, fiind înmormântat la Blaj, în cimitirul Bisericuței Grecilor de pe malul Târnavei Mari. A lăsat în urmă o operă literară de certă valoare, intrând în galeria scriitorilor pe unul dintre cele mai de seamă locuri.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus