Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Meserie sau facultate? Ce cred tinerii din județul Sibiu

Meserie sau facultate? Ce cred tinerii din județul Sibiu

Ce vrei să te faci când o să crești mare? Aceasta este una dintre întrebările pe care o aude orice copil în mod repetat de-a lungul anilor. Cu atât mai mult în clasa a VIII-a, când elevii sunt puși față în față cu luarea unei decizii și anume: ce vor să facă mai departe. Mulți optează pentru un liceu și apoi o facultate, o parte însă își doresc să învețe o meserie și să-și câștige pâinea singuri cât mai repede. Am profitat de târgul de promovare al învățământului dual organizat în Piața Mare zilele trecute și am stat de vorbă cu câțiva tineri despre intențiile lor în ceea ce privește viața profesională.

Agitați și plini de entuziasm au venit sute de elevi ai clasei a VIII-a din tot județul Sibiu. S-au familiarizat repede cu standurile de prezentare ale companiilor prezente pe piața din Sibiu și au început să-și pună mai serios întrebări cu privire la deciziile pe care trebuie să le facă.

Meseria - brățară de aur

Carmen a venit tocmai din Jina pentru a a afla mai multe despre învățământul dual. Deși mărturisește că i-ar plăcea o școală profesională spune că nu a întâlnit nimic pe gusutul ei aici.

„Încă nu m-am hotărât exact ce vreau să fac mai departe. Aici, am văzut mai mulți roboți și foarte multe piese de mașină și nu sunt neapărat pe placul meu. Mie mi-ar plăcea să mă fac coafeză sau ceva în zona asta”, spune tânăra.

Un tânăr venit dintr-o altă localitate din jurul Sibiului pare mai hotărât. „Mie îmi place mecanica. Vreau să mă fac mecanic, iar învățământul dual cred că m-ar ajuta”, spune el.

Larisa a venit și ea să vadă cu ce se „laudă” companiile și pare că au convins-o. „Îmi place foarte mult tot ce am găsit aici. Sincer, cred că o să optez pentru un liceu la care aș putea să fac practică într-o companie. Oricum, parcă tot mai mulți copii optează pentru asta. Încă nu știu exact ce meserie să-mi aleg”, spune tânăra indecisă.

Studii superioare 

Un elev de la o școală din Cisnădie pare convins. „Vreau să lucrez cu mașinile, însă nu vreau facultate. Așadar, cred că învățământul dual m-ar ajuta”, spune el.

Cu toate că mulți elevi nu știu încă ce vor să facă în viață, o parte din ei și-au trasat câteva idei. „Vreau să merg la liceul economic și apoi să urmez o facultate cu același profil”, spune un tânăr.

Pe aceeași lungime de undă este și Cristi care își dorește să urmeze un liceu și apoi să facă Facultatea de Inginerie. „Cred că învățământul dual este mai mult pentru cei care vor să aibă mai puțin de învățat și să iasă din școală cu o meserie în mână”, spune el.

„O șansă pentru a-și găsi aici în țară locul și job-ul”

Fie că aleg un liceu și mai apoi o facultate sau din contră, aleg o formă de învățământ dual, elevii sunt puși în fața unei mari decizii. Tocmai de aceea, conducerea ISJ Sibiu îi sfătuiește pe elevi și părinți deopotrivă să acorde atenție și învățământului dual.

„Este o nouă formă de învățământ care vine în sprijinul absolvenților de clasa a VIII-a și e vremea să reconsiderăm importanța învățământului profesional în cadrul sistemului educațional național. Oferă multe avantaje. Este, dacă vreți, o șansă pentru a-și găsi aici în țară locul și job-ul pe care îl doresc. Să le oferim posibilitatea să se califice și să aibă un loc de muncă pe măsura dorințelor lor, aici în țară, chiar în orașul lor”, spune Marius Novac, inspectorul școlar general șef al ISJ Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus