Joi,
02.07.2020
Cer Senin
Acum
22°C

Români,  sibieni,  cu toții la  urne!

22 Mai 2019 08:34

Da, fac această chemare, pentru ca de mâine și niciodată în România să nu se mai repete evenimente-fenomen de tipul celor petrecute mai deunăzi pe Valea Uzului sau la Topoloveni. Voi fi întrebat probabil ce au acele evenimente cu procesul electoral ? Ei bine, voi răspunde că au. Niciunul dintre ele n-ar fi avut loc dacă România ar fi o democrație sprijinită pe voința unanimă sau masiv majoritară a românilor cu drept de vot.

Și mă explic: Gestul unor maghiari de a acoperi cu saci de gunoi mormintele eroilor români din cimitirul internațional din Valea Uzului, este comentat pe diferite diapazoane: ba că cimitirul ține de comuna Sînmartin jud.Harghita ( 30 km.) sau ține de comuna Dărmănești jud. Bacău ( 25 km), ba că primăria Dărmănești n-ar fi avut autorizare legală pentru menajare, sau că n-ar fi luat în prealabil legătură cu primăria Sînmartin pentru o înțelegere. Sigur, sunt probleme de ordin administrativ care se pot discuta și care se pot lămuri. Dar dincolo de asta, s-a petrecut un lucru extrem de grav, ca ÎN ROMÂNIA, nu undeva aiurea, simbolurile eroilor noștri naționali să fie profanate umilitor prin acoperire cu saci de gunoi. Niciun argument, nicio explicație de orice natură, nu poate fi invocată în încercarea de a justifica acest gest, dincolo de trista realitate că el trădează nu numai o ură viscerală, dar și cutezanța infailibilității protectoare în fața autorităților române, siguri că nu vor reacționa și că în orice caz nu vor păți nimic. De unde o așa cutezanță? Din rezultatul alegerilor legislative din 2016 și nu numai.

Începând cu alegerile din 1996, guvernarea României a fost una dependentă de șantajul politic maghiar, în sensul că la nivel parlamentar nu s-a realizat o majoritate care să susțină guvernarea fără sprijinul parlamentarilor UDMR. O majoritate zdrobitoare de români (peste 90%) este condiționată la guvernare de o infimă minoritate ( 6%). De ce ? Din două motive. Odată pentru că noi, românii, spre deosebire de maghiari, nu facem dovada solidarității în jurul intereselor naționale. Dihonia și vrajba, dovezi ale infantilismului politic, împiedică conturarea unei majorități parlamentare, ceea ce face necesară recurgerea la sprijinul maghiar. De peste douăzeci de ani ei au devenit arbitri ai politicii românești. Mai mult decât oricare alta, actuala guvernare este total supusă acestui șantaj, la adăpostul căruia iată, maghiarii își arată colții. Dacă nu toți dar, dacă circa 65-70% dintre români s-ar fi prezentat sau s-ar prezenta în viitor la vot, cu certitudine legislativul și odată cu el și guvernarea ar scăpa de sub teroarea acestui șantaj, n-am fi nevoiți să facem concesii sau să tolerăm atitudini și comportamente de tipul celui de la Valea Uzului.

Nu mai puțin grav este evenimentul de la Topoloveni. El ne amintește pur și simplu de fosta dictatură comunistă sau fascistă, în care libertatea, acest drept sfânt al omului, a fost gâtuită și supusă voinței și intereselor unor dictatori feroce. Se înțelege că viața publică ( ca și cea privată de altfel) trebuie pusă la adăpost de excese și violențe, în care sens și la o adică, este necesară și justificată prezența organelor de ordine în scop preventiv și, la nevoie, coercitiv. Dar de aici și până la a băga în dube oamenii simpli de pe stradă, care n-au manifestat niciun semn de violență ci eventual și-au exprimat verbal și individual aprecierea critică la adresa unui conducător politic, este distanța de la democrație la dictatură.

De ce este și aceasta posibilă? Din același motiv al absenteismului electoral. Una este să ai un parlament și o guvernare bazate pe sprijinul marii majorități a populației, când o astfel de majoritate este aptă să impună și să controleze o guvernare real democratică și alta este să ai o guvernare tributară doar unei minorități sociale și când, guvernarea, întocmai ca și cea de azi, dă seamă doar în fața propriilor sprijinitori. Sigur, așa este, așa poate fi, de vreme ce acei care critică și vor să o tragă la răspundere, au stat la o parte la momentul exprimării voinței lor prin vot, eludând această elementară dar deosebit de importantă datorie cetățenească. Cui să dea seamă guvernarea, altora decât celor care au votat-o? Și dacă cei mai mulți, în frunte cu tineretul, al cărui viitor este chemată să-l asigure o bună guvernare, se complac în comoditate, nu înțeleg să sacrifice o oră sau câteva minute pentru a-și spune cuvântul pe un buletin de vot, nu-i de mirare că puterea își face de cap. Evenimentele din 10 august ca și cel de la Topoloveni pot fi indicative pentru alunecarea pe panta dictaturii politice, în care drepturi elementare, dar în același timp fundamentale, cum este libertatea de exprimare publică a opiniilor, este îngrădită sau chiar înăbușită prin violență.

Ca să nu fie așa, ca să demonstrăm că ne interesează și urmărim ce se întâmplă în viața noastră, să ne prezentăm la vot. Spre exemplu, dacă ne vom prezenta la referendum, vom arăta că justiția și ideea de justiție este un interes major al societății românești, în unire și în ton cu țările și popoarele evoluate în comunitatea internațională. Dacă dimpotrivă, referendumul va eșua prin absenteism sau respingere, va fi un semnal că puterea poate merge mai departe cu subjugarea justiției propriilor interese. Ar fi o demonstrație că pe noi nu ne interesează că ne conduc infractorii, spre deosebire de austrieci de exemplu, unde un conducător politic de anvergură a trebuit să demisioneze doar pentru o simplă bănuială de corupție.

Dar asta pentru că, acolo, democrația bazată pe voința majoritară exprimată prin vot își spune cuvântul. De ce n-ar fi și la noi la fel?

Comentarii

7 comentarii

Ileana g

Acum 1 an

Și cu cine mă rog sa votez? Oricine vine va face același lucru. Toți vor sa fure ... O să-mi spui curând că usr + sau PNL sunt mai ok cu ceva? Nu mai există opțiunea de "Raul cel mai mic". Și cei de la putere și cei din opoziție sunt exact același lucru.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Republica Teleormăneană România

Acum 1 an

Așa e, acum stai liniștită și așteaptă CEVA să se întâmple! Acel CEVA va fi făcut de CINEVA, ceea ce e ok pentru tine atâta timp cât acel CINEVA nu ești tu, nu? Nu sunt aici să-ți spun că e mai bine să acționezi sau să votezi într-un fel sau altul dar în mod sigur pasivitatea nu ajută! A sta pe margine, de fapt, te înscrii indirect pe o direcție politică care diferă conjunctural în funcție de situația de la alegeri, susții o parte chiar și indirect. Dacă îți convine sau nu mai târziu, e treaba ta!
Raspunde

Ciuciu

Acum 1 an

Draga, voteaza un partid mic fara chance ca protest. Daca nu votezi faci cadou PPN (Partidul Porcii Nostri) =PSD care o sa te fure cu siguranta.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

sorin u.

Acum 1 an

Rau de tot faci Ilena!!! Nenorocitii si -au atins scopul, tu nu mergi la vot " scarbita " fiind, dar asistatii lor sociali " nescarbiti"" se vor duce cu totii !!!! Asta si incearca sa faca, sa te scarbeasca si sa nu mergi la vot, chiar nu irti dai seama......
Raspunde

?!

Acum 1 an

cati asistati sociali sunt in Romania? Concret,stii? stii cati bani iau pe luna?
Raspunde

Ileana g

Acum 1 an

Pe scurt: Nu merg la vot... Am fost de când am drept.de vot de fiecare data și pt. Aia tot ne-am pricopsit cu guverne proaste și președinți alcoolici, dobitoci și așa mai departe. Nu aveți decât să faceți ce vreți cu votul meu... Până nu ne schimbam noi că oameni nu am speranța că cei care ne conduc sa fie diferiți...și schimbarea asta nu e aproape deloc, la cum văd că sunt crescuți copii de acum...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Corneliu Coposu

Acum 1 an

Perseverența este o caracteristica a oamenilor puternici. Acum, mai mult ca oricand in istoria post-decembrista, este nevoie de oameni puternici. Care sa fie capabili sa schimbe mentalități. Ne vedem la vot!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus